En Sıcak Konular

SONRADAN YILLARA SARİ HALE GELEN İNŞAAT İŞLERİNDE TEVKİFAT HANGİ TARİHTEN İTİBAREN YAPILACAK?

18 Mart 2013 14:54 tsi
SONRADAN YILLARA SARİ HALE GELEN İNŞAAT İŞLERİNDE TEVKİFAT HANGİ TARİHTEN İTİBAREN YAPILACAK? SONRADAN YILLARA SARİ HALE GELEN İNŞAAT İŞLERİNDE TEVKİFAT HANGİ TARİHTEN İTİBAREN YAPILACAK?

SONRADAN YILLARA SARİ HALE GELEN İNŞAAT İŞLERİNDE TEVKİFAT HANGİ TARİHTEN İTİBAREN YAPILACAK?

Başlangıçta sözleşmeye istinaden aynı yıl içerisinde başlanılıp bitirilmesi öngörülen inşaat işinin, süre uzatımı nedeniyle yıllara sari hale gelmesi halinde, süre uzatımının idarece onaylandığı tarihten itibaren yapılan hakediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılması gerekmektedir. Bu tarihten önce yapılan hakdediş ödemelerinden geriye dönük olarak stopaj yapılması söz konusu olmayacaktır.

Maliye Bakanlığı tarafından konu hakkında verilen bir özelgenin metni aşağıdadır:

           

“ T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

           

Sayı   :  B.07.1.GİB.4.61.15.01-606-100-2010-107   22/08/2011

Konu : Yıllara Sari Hale Gelen İnşaat İşinde Vergi Tevkifatı      

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sözleşmede 2010 yılında başlayıp aynı yıl içerisinde bitirilmesi öngörülen inşaat işinin süre uzatımı nedeni ile sonraki takvim yılına sarktığı belirtilerek, süre uzatımının idarece onaylanmasından önceki dönemlerde tevkifat yapılmadan ödenmiş olan istihkaklardan tevkifat yapılmasının gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarım işlerinde kar veya zararın işin bittiği yıl kati olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, anılan Kanununun 44 üncü maddesinde; inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihin, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edileceği ayrıca, bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderlerinve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamına giren inşaat ve onarma işlerinden olması için yapılan işin inşaat ve onarma işi olması, birden fazla takvim yılına sirayet etmesi ve taahhüde bağlı olarak yapılması gerekmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hak ediş ödemeleri üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmış olup, söz konusu kesinti oranı 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile %3 olarak belirlenmiştir.

Buna göre; başlangıçta sözleşmeye istinaden 2010 yılında başlanıp aynı yıl içerisinde bitirilmesi öngerilen söz konusu inşaat işinin, süre uzatımı alınması nedeniyle yıllara sari hale geldiği anlaşılmış olup, süre uzatımının idarece onaylandığı tarihten itibaren yapılan hakediş ödemeleri üzerinden 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre %3 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir. Ancak, önceki dönemlerde kesinti yapılmaksızın ödenmiş olan hakedişlerden ise vergi kesintisi yapılmayacağı tabiidir.

Ayrıca, süre uzatımına idare tarafından izleyen yılda onay verilmesi durumunda ise, söz konusu işin 2011 yılına sarkması nedeniyle her halukarda 01/01/2011 tarihinden itibaren yıllara sari olacağı tabidir.”



Bu haber 8,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,606 µs