En Sıcak Konular

Disiplinde adalet istiyorlar

19 Mart 2013 10:50 tsi
Disiplinde adalet istiyorlar Görevini tam olarak yerine getirmeyen memur, 657 sayılı Kanun'a göre disiplin soruşturmasına maruz kalıyor. Disiplin soruşturması, suçun niteliğine göre tayin edilen soruşturmacılar tarafından yapılıyor

Disiplinde adalet istiyorlar

 

Posta 

Görevini tam olarak yerine getirmeyen memur, 657 sayılı Kanun'a göre disiplin soruşturmasına maruz kalıyor. Disiplin soruşturması, suçun niteliğine göre tayin edilen soruşturmacılar tarafından yapılıyor

Memurlar; soruşturmanın, kurumda çalışanlar tarafından yapılmasını istemiyor, uygulamanın bağımsız kişilerce ve tarafsız bir şekilde yürütülmesini talep ediyor
Görevini yerine getirmeyen memur, disiplin soruşturmasına maruz kalıyor. Görevlerini ifa ederken Türk Ceza Kanunu kapsamına giren bir suç işlemişlerse, konu bu kapsamda da takip ediliyor, gereken ceza veriliyor. Disiplin ve ceza soruşturması aynı anda devam edebiliyor. Disiplin soruşturması, suçun niteliğine göre tayin edilen soruşturmacılarca yapılıyor.
Soruşturma sonrası varsa öngörülen ceza da yetkili amir veya kurullar tarafından veriliyor. Memurlar; disiplin soruşturmasının, çalışma arkadaşları tarafından ve cezanın da yine bu kişiler tarafından öngörülmesini istemiyor. Bu uygulamanın bağımsız kişilerce yürütülmesini talep ediyor.
Amir değerlendirmesi olmasın

Memurlara beş farklı disiplin cezası uygulanıyor:
- Uyarma cezası,
- Kınama cezası,
- Aylıktan kesme cezası,
- Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası,
- Devlet memurluğundan çıkartma cezası. Memurlar artık modern ve somut yöntemlerle değerlendirilmek istiyor. Amirlerinin soyut, çağdışı değerlendirmeleri ve yöntemlerle disiplin soruşturmasına maruz kalmak istemiyorlar.
Subjektif cezalar veriliyor
Uyarma cezası ile memura görevinde daha dikkatli olması gerektiği yazıyla bildiriliyor. Görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, usul ve esasların yerine getirilmesinde, araç ve gereçlerin korunmasında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak, memura yakışmayan davranışta bulunmak, görevine ilgisiz kalmak, görevin işbirliği içinde yapılmasına aykırı davranmak gibi soyut olayları kapsıyor. Memurlar genellikle amirler tarafından verilen bu subjektif karar ve değerlendirmeleri istemiyor.
Kınama cezasına adalet gelsin
Kınama cezası görev ve davranışlarda kusurlu olduğuna dair yazıyla bildiriliyor. Amire saygısız davranmak, memurun itibarını sarsacak davranışlarda bulunmak gibi değerlendirilmesi zor olan soyut davranışlar da kınamayı gerektiriyor. Bu cezaların kişiye göre taraflı değerlendirildiğini belirten memurlar, kişisel görüşten uzak gerçekçi bir değerlendirme talep ediyor.
Adamına göre ceza
Bir başka disiplin cezası ise aylıktan kesme yani brüt aylıktan 30’da biri ile 8’de biri arasında kesinti yapılması. Emir ve görevleri kasıtlı olarak tam ve zamanında yapmama, görevdeki usul ve esasları yerine getirmeme, görevle ilgili belge, araç-gereçleri korumama, hor kullanma durumlarında uygulanıyor. Memurlar ya cezanın kaldırılmasını ya da adam kayırmadan ceza verilmesini talep ediyor. Ayrıca memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulması ve bir daha atanmamak üzere memurluktan çıkartma cezaları da bulunuyor. Bu iki cezayı gerektiren olay ve davranışlar diğerleri gibi soyut hususlardan ziyade daha somut olarak belirlenmiş bulunuyor.
SORUSTURMAYI KIM YAPIYOR?
Memurun soruşturmasını, amir doğrudan yürütebileceği gibi, bir soruşturmacıya da yaptırabiliyor. Amir memurun ifadesini alıyor. Tanıkları dinliyor. Ceza verilmesi gerekip gerekmediğini bildiriyor. Ceza verilmesi gerekiyorsa, amir tarafından kişinin savunması alınıyor. Memurlar disiplin soruşturmasının çalışma arkadaşları, amirleri veya tanıdığı kişiler tarafından yapılmasını istemiyor. Bu konuda tarafsız kişilerin görevlendirilmesini talep ediyor.
Tarafsız kişiler karar versin
Memurlara uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını disiplin amirleri veriyor. Kademe durdurulması cezası, disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler ve valiler tarafından veriliyor. Devlet memurluğundan çıkartma cezası ise memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile veriliyor. Memurlar her türlü disiplin cezasının bağımsız ve tarafsız kurullarca verilmesini istiyor. Cezanın bir kişinin iki dudağı arasında olmasını istemiyor.


Bu haber 1,674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,541 µs