En Sıcak Konular

Tarım işçisi de SGK kapsamında

22 Mart 2013 10:16 tsi
Tarım işçisi de SGK kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle artık milyonlarca tarım işçisi de iş sağlığı ve güvenliği kapsamına girdi.

Tarım işçisi de SGK kapsamında

 

SgkRehberi 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle artık milyonlarca tarım işçisi de iş sağlığı ve güvenliği kapsamına girdi.

Protokolün 5 milyon 900 bin civarında tarım işçisini kapsadığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu anlaşma ile tarım işçilerinin karşılaştığı, sağlık sorunları, eğitim sorunları ve beslenme sorunları gibi sorunların ortadan kalkacağını bildirdi.

Tarım sektörüne yönelik yapılan protokolün değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara değinerek, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine dikkat çekti. Tarım sektörünün büyüdüğünü ifade eden Çelik, bu büyümenin bedelinin insan sağlığı olmaması gerektiğini, acıların, ölümlerin tarımın bereketini kaçırmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında ‘Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Protokolü’ imzalandı. Protokolün yine tarafları arasında Ankara Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mahmut Mirmahmutoğulları, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş katıldı.

EKER: 6 MİLYON 100 BİN TARIM İŞÇİSİ VAR

İmzalanan protokolle ilgili bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, protokolün tarımın verimliliği ve tarımda çalışan milyonlarca insanını iş sağlığı ve güvenliği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de 25 milyon çalışanın olduğunu, bunun da her 4 kişiden 1’inin tarımda çalıştığını belirten Bakan Eker, bu oranın çok yüksek olduğunu, ABD’de 100 kişiden 1’inin, AB ülkelerinde ise 100 kişiden 4’inin tarımda çalıştığını ifade etti. Bu rakamın Türkiye’nin sosyo ekonomik durumu ile ilgili olduğunu aktaran Eker, 6 milyon 100 bin kişinin tarımda çalıştığına kaydetti.

"PROTOKOL 10'DAN AZ ÇALIŞAN İŞ YERLERİNİ DE KAPSIYOR"

Milyonlarca insanın çalıştığı bu alanda insanların karşılaştığı sorunlara değinen Eker, makine ve ekipmanların artması ile karşılaşılan riskler ile karşılaşılabildiğini, yine kimyasal ürünlerden kaynaklanan risklerin olduğunu vurgulayarak, tarım ve hayvancılıkta karşılaşılan sağlık sorunlarını hatırlattı. Bunların yanında yine farklı sorunların da olduğunu aktaran Eker, tarımda 10’dan fazla çalışan işyerlerinin yüzde 3-3.5, yüzde 97 oranında ise 10’dan az çalışan işyerlerinden oluştuğunu bildirdi. Çok az kişinin çalıştığı yerlerde ki eğitim sıkıntısına dikkat çeken Bakan Eker, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksiklikler bulunduğu için bu protokolün çok önemli olduğunu dile getirdi.

Hedef kitlenin özellikle 10 kişiden az olan işyerlerinde istihdam edilen 5 milyon 900 bin civarında tarım işçisinin olduğunu vurgulayan Bakan Eker, bu kitleye dönük bir eğitim çalışmasının yapılmasının planlandığını, bu insanlara sağlıklı rehberliklerin edileceğini söyledi.

"SADECE 1.2 MİLYON TARIM İŞÇİSİ SİGORTALI"

Tarımda çalışan işçilerdeki aktif sigortalı sayısına da değinen Eker, 6 milyon 100 bin tarım işçisinden sadece 1.2 milyon işçinin maalesef sigortalı olduğunun altını çizdi. Bu sayının çok az olduğunu vurgulayan Eker, sosyal güvenlik konusunda da çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN SORUNLARI

Yine mevsimlik tarım işçilerinin durumunu da dile getiren Eker, bu insanların çok kötü şartlarda yaşadıklarını, ortalama 3 milyon insanın doğdukları topraklardan kalkıp farklı topraklara giderek çalıştıklarını, bunların da birçok sorunlarla karşılaştığını anlattı. Yapılacak çalışmaların bu insanların çalışma şartlarının iyileştirilmesine de katkı sunmasının önemine dikkat çeken Eker, bu insanların sigorta, sağlık, beslenme ve eğitim sorunu olduğunu, bu kapsamda bunların da iyileştirilmesi için çalışılacağını aktardı.

Protokolün amacının farkındalık yaratmak olduğunu kaydeden Eker, alt yapı çalışmaları ile sorunların aşılacağını vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik de iş sağlığı ve güvenliği kanununun çıkartılması ve gerçekleştirilmesi noktasındaki çalışmaları anlattı. Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getiren Çelik, bu kapsamda Türkiye’den ve dünyadan rakamlar vererek, durumu gözler önüne serdi.

"TARIMDA İŞ KAZASINDAN KAYNAKLANAN ÖLÜM 1.6"

Tarım sektörünün lokomotif sektörlerden birisi olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, son yıllarda tarım işçilerinin şartlarının iyileştirilmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını, bu protokolle daha ileri adımlar atacaklarının altını çizdi. Tarımda iş kazası ve hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin 1.6 olduğunu dile getiren Çelik, rakamın küçük görünebileceğini fakat söz konusu olanın insan olduğunu bildirdi. Tarım sektöründe karşılaşılan sorunları anlatan Çelik, ölümlerin yanında deri hastalıkları, solunum rahatsızlıkları, kas ve iskelet rahatsızlıklarının meydana geldiğini kaydederek, bu tür çalışmalarla amaçlarının sıfır riski yakalamak olduğunu ifade etti.

"ÖLÜMLERİN TARIMIN BEREKETİNİ KAÇIRMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Türkiye’nin büyüdüğünü, geliştiğini anlatan Çelik, bu büyümenin bedelinin insan sağlığı olmaması gerektiğini kaydetti. Çelik, acıların, ölümlerin tarımın bereketini kaçırmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Törende iş sağlığı ve güveniliği konusunda bir sunum izlettirildi. Konuşmaların ardından Bakan Çelik ile Bakan Eker, protokole imza attı.


Bu haber 1,762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,633 µs