En Sıcak Konular

Dünya 'rüzgar ekip' elektrik biçiyor

24 Ağustos 2013 10:33 tsi
Dünya 'rüzgar ekip' elektrik biçiyor Rüzgar enerjisinde önemli atılımlar yapılırken, rüzgar santrallerinin sayısı artıyor. 2012'de dünya rüzgar enerjisi pazarı yüzde 10 büyüdü

Dünya 'rüzgar ekip' elektrik biçiyor

Dünya

Rüzgar enerjisinde önemli atılımlar yapılırken, rüzgar santrallerinin sayısı artıyor. 2012'de dünya rüzgar enerjisi pazarı yüzde 10 büyüdü. Türkiye'de kurulu rüzgar enerjisi gücü 2012 sonunda 2.312,5 MW'a yükseldi.

Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği açısından elverişli bir coğrafi konuma sahip ülkelerden biri ve başlıca yenilenebilir enerji kaynakları arasında hidrolik enerji, biyokütle, rüzgar, biyogaz, jeotermik ve güneş enerjisi bulunuyor. Son açıklanan rakamlar, dünyada  2012 yılında ciddi bir büyüme gösteren rüzgar enerjisi pazarının Türkiye'de de sıçrama yaptığına işaret ediyor.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nin (TÜREB) açıkladığı 2013 Yarı Yılı Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu'na göre Türkiye'nin 2002 sonu itibari ile 18.9 MW olan kurulu rüzgar enerjisi gücü 2012 sonunda 2.312,5 MW’a, 2013′ün ilk yarısında ise 2.619 MW’a yükseldi.

Dünya pazarı geçtiğimiz yıl yüzde 10'un üzerinde büyürken, 2017 yılına kadar büyüme oranının yılda ortalama yüzde 5.1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Enerji tüketiminin 1990-2008 yılları arasında yüzde 40 arttığı dünyada, enerjinin yüzde 80’i 2011 yılı itibariyle fosil kaynaklı. Ancak enerji üretme ve kullanma biçiminin sürdürülebilir olmaması nedeniyle birçok ülke yenilenebilir enerji yatırımlarını ve teşviklerini artırıyor. Bunların başında İngiltere geliyor. Dev rüzgar tarlalarının bulunduğu ülke özellikle bu alandaki yatırımlarına ağırlık veriyor.

İngiltere, 2. büyük offshore çiftliği açtı

İngiltere'de dünyanın ikinci büyük offshore yani denize konuşlanmış rüzgar çiftliği resmen açıldı. 1.3 milyar sterline mal olan ve 500 binden fazla haneye elektrik sağlayacak üretim kapasitesine sahip olan Greater Gabbard rüzgar çiftliği, İngiltere Enerji ve İş Bakanı Michael Fallon tarafından Suffolk kıyısı açıklarında faaliyete sokuldu. 140 rüzgar tribününün bulunduğu Greater Gabbard, Galloper rüzgar çiftliğinin genişletilmesi faaliyetlerinin 2017'de tamamlanmasının ardından kapasitesini iki katına çıkaracak.

Offshore rüzgar enerjisinin, 2020 yılına gelindiğinde İngiltere'de 11 milyon hane için elektrik sağlayacağı, sektörün 30 bin yeni iş imkanı yaratacağı ve ekonomiye 7 milyar sterlinlik katkı yapacağı hesaplanıyor. Offshone rüzgar enerjisi üretiminde İngiltere dünyanın geri kalanından daha fazla üretim kapasitesine sahip ve İngiltere sektörün daha da büyümesi için önemli yatırımlar planlıyor. Ülkenin 2020'de rüzgardan elde ettiği elektrik üretim hedefi 18 GW.

En yüksek rüzgar enerjisi çiftliği Tibet'te kuruldu

Çin'in lider rüzgar enerjisi üreticisi Longyuan Power firması da, Çin`in güneybatısında bulunan Nagqu bölgesinde beş adet rüzgar enerjisi türbini kurdu. Deniz seviyesinden 4.900 metre yükseklikte kurulan proje, bu özelliğiyle dünyanın en yüksek rüzgar enerjisi çiftliği unvanını da almış oldu. Projenin en can alıcı yanı ise, Çin`in en uzak köşelerine elektrik transferi yaparken harcadığı milyar dolarların bir nebze olsun önüne geçmesi olarak görülüyor.

Analistler, Tibet gibi uzak bir bölgede kurulan bu santralin bölgeye elektrik sağlaması için Çin ekonomisine rahat bir nefes aldıracağı görüşünde. Nitekim uzmanlar, uzak bölgelere rüzgar enerjisi santrali kurmanın, yalnızca elektrik transfer maliyetlerini azaltmakla kalmadığını aynı zamanda bölgelerin ekonomisine de önemli katkıda bulunduğunu dile getiriyor. Çin'de 2012 yılı itibariyle rüzgar enerjisi kurulu kapasitesi 75 GW'a ulaştı. Bu rakamın 2015 yılına kadar iki katına çıkarılarak, 150 GW'a ulaştırılması hedefleniyor. Rüzgar enerjisi ayrıca Çin'in elektrik enerjisi üretimi kaynağı olarak nükleer enerji kapasitesini geçerek, 3. sıraya yükselmiş durumda.

Fukushima'ya dev bir offshore çiftlik kurulacak

Bu arada, Fukushima'nın yerini dünyanın en büyük offshore rüzgar çiftliğine bırakacağı açıklandı. Japon Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, nükleer felakete yol açan Fukushima santralinin yerine 143 adet rüzgar türbininden oluşan dünyanın en büyük rüzgar çiftliğinin kurulacağı ifade edildi. Fukushima yerini dünyanın en büyük offshore rüzgar çiftliğine bırakacak Japon Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, nükleer felakete yol açan Fukushima santralinin yerine 143 adet rüzgar türbininden oluşan dünyanın en büyük rüzgar çiftliğinin kurulacağı ifade edildi. Fukushima kıyısına kurulacak deniz üstü rüzgar çiftliği l GW enerji üretecek. 16 kilometrelik bir alana yayılacak olan rüzgar çiftliğin inşaatı ise 2020 yılında başlayacak.

Fukushima'nın yerine inşa edilecek olan yeni rüzgar çiftliği, dünyanın en büyük deniz üstü rüzgar santrali olan İngiliz Greater Gabbard'dan üç adet daha fazla türbine sahip olacak. Bu arada yeni santraldeki rüzgar türbinlerinin, Greater Gabbard'dan en az iki kat daha yüksek performansa sahip olacakları da belirtiliyor. Fukushima bu rüzgar çiftliği ile 2040 yılında enerji bağımsızlığına ulaşmayı hedefliyor.

Bir diğer önemli gelişme de Fukushima bölgesinin ülkenin en büyük solar çiftliğini de inşa etme niyetinde olması. Fukushima nükleer felaketinin ardından, Japonya'daki 54 nükleer reaktör kapatıldı. Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda Avrupa'nın lider ülkelerini geride bırakmayı hedefleyen Japonya, önümüzdeki beş sene içinde kuzeydoğu kıyılarında altı ya da daha fazla offshore rüzgar türbini inşa etmek için 10 ile 20 milyar yen yatırım yapmayı hedefliyor. Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Mitsubishi ve Fuji gibi önde gelen Japon şirketlerle işbirliği içinde hareket edileceği de belirtildi.

Küresel pazar genişlemeye devam ediyor

Dünya rüzgar enerjisi pazarındaki rakamlara bir bakalım. Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre rüzgar enerjisi pazarı 2012 yılında yüzde 10 oranında büyüdü. GWEC Genel Sekreteri Steve Sawyer "Çin, nefes almak için biraz duraklarken, ABD ve Avrupa güçlendikleri zamanlar yaşadılar. Asya halen küresel piyasalara liderlik yapıyor, onu Kuzey Amerika yakından takip ediyor hemen arkasından da Avrupa geliyor" dedi.

GWEC’nin istatistikleri, Çin ve Hindistan pazarlarında 2012 yılında yavaşlama yaşandığını gösteriyor. Çin’de hayata geçirilen yıllık kapasite 13.2 GW olurken bu rakam Hindistan’da 2.3 GW olarak gerçekleşti. Araştırmaya göre Çin’de bu yavaşlamanın önde gelen nedeni konsolidasyonlar iken, Hindistan’da ise politika yetersizlikleri oldu. Bununla birlikte söz konusu durumun kısa süreli olacağı ve Asya’nın küresel rüzgar pazarında üstünlüğünü sürdürmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

ABD pazarı, 2012 yılını yaklaşık 13 GW ile kapatırken, Meksika hayata geçirilen kapasitesini neredeyse iki katına çıkartarak 801 MW düzeyinden 1370 MW düzeyine yükseltti. Almanya ve İngiltere’nin öncülüğünü yaptığı Avrupa pazarında İsveç, Romanya, İtalya ve Polonya geçtiğimiz yıl 12.4 GW ile kapasite artışına sürpriz bir katkıda bulundular.

Avrupa, hayata geçirilen bin 116 MW kapasite ile offshore rüzgar piyasasında liderliğini sürdürmeye devam etti. Bu rakam 2012’de hayata geçirilen toplam bin 293 MW kapasitenin yüzde 90’ını ifade ediyor. Latin Amerika pazarına önderlik eden Brezilya’nın kapasitesi 1077 MW olurken Avustralya 2584 MW kapasiteyi hayata geçirdi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarı da yılı sakin geçirenler arasında yer aldı. Tunus’ta sadece bir adet 50 MW’lık proje tamamlandı ancak Sahra’nın ilk büyük ölçekli rüzgar çiftliğinin tamamlanmasına az bir süre kaldı. Sawyer “Afrika pazarı, başlangıç aşamasında. Güney Afrika’da başlayan 500 MW’ın üzerinde kapasiteye sahip inşaatlarla birlikte Afrika’nın öne çıkan yeni bir piyasa olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.



Bu haber 1,596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,337 µs