En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
5 Mart 2011

12 Eylül mağduruna emeklilik



12 Eylül mağduruna emeklilik
Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

   12 Eylül, bir çok ocağı söndürdü, bir çok gencin hayallerini yıktı ve toplumun bütün kesimlerinde unutulmaz derin yaralar açtı.

Hemen hemen her ailede, 12 Eylül’ün acı hatırası vardır. İşte, 12 Eylül’de mağdur edilenlere torba kanunla emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için borçlanma hakkı da geldi.

Sıkıyönetim uygulaması 26/12/1978 tarihinden itibaren başlamış en son 19/7/1987 tarihinde kaldırılmış olup bu tarihler arasında sıkıyönetim mahkemelerince haklarında kovuşturmaya yer olmadığına (takipsizlik kararı verilenler) veya beraatlerine karar verilenlerin, gözaltında veya tutuklulukta geçen süreleri borçlandırılabilecektir.

Dolayısıyla emeklilik için gün sayısı yeterli olmayan 12 Eylül mağdurlarının yaklaşık 10 yıl içindeki gözaltında veya tutuklulukta geçen süreleri borçlanmak mümkün olacak.

***
Beraat edenler yararlanabilecek

Torba kanunla yapılan düzenleme ile sıkıyönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlar nedeniyle yakalanan veya tutuklananlardan, 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilenler borçlanma kapsamına giriyor. Memur olarak çalışmakta iken sıkıyönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlar nedeniyle tutuklananlar da borçlanmadan faydalanabilecek. Bu kişilerin gözaltında veya tutuklulukta geçen süreleri için kendilerinin ya da hak sahiplerinin bu durumlarını belgeleyerek 25/8/2011 tarihine kadar Kuruma talepte bulunması halinde gözaltında veya tutuklulukta geçen süreleri borçlanma yapılabilecek.

***
SSK’lıların borçlanması

Buna göre SSK’lı olanlar için belirlenen asgari ücretin yüzde 32’si üzerinden (254,88 TL) hesaplanacak primlerinin gözaltına alınmaları veya tutuklanmalarından dolayı dava açıp tazminat alanların borcun tebliğ tarihinden itibaren altı ay içerisinde kendilerince veya hak sahiplerince, tazminat almamış olanların ise Hazinece ödenmesi suretiyle borçlandırılacak. Bu şekilde borçlanılan süreler 4/a (SSK) kapsamında prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecektir.bu süreler sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeyecektir.

Örneğin, SSK’lı işçi olarak çalışmakta iken 1/10/1982 tarihinde Sıkıyönetim Kanunu gereğince tutuklanan 1/7/1984 tarihinde işten ayrılan sigortalı 22/5/2011 tarihinde 1/10/1982 -1/7/1984 tarihleri arasını borçlanmak için SGK’na müracaat etmiştir. Yapılan incelemede sigortalının tazminat almadığı anlaşılması halinde sigortalı çalışmamış olduğu 1/10/1982 -1/7/1984 tarihlerini borçlanacak ve bu süreler 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilip borçlanılan süreler sigortalının toplam gün sayısına ilave edilecektir.  

***
Memurların borçlanması

 Memur olarak çalışmakta iken sıkıyönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlar nedeniyle tutuklananlar içinse bu durumlarını belgeleyerek 25/8/2011 tarihine kadar Kuruma müracaat etmeleri kaydıyla, gözaltına alındığı veya tutuklandığı tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık derece ve kademesinin müracaat tarihindeki katsayılar ve emeklilik keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak borçlanma tutarının altı ay içerisinde kendilerince veya hak sahiplerince ödenmesi hâlinde hizmet sürelerine eklenecek.

***
Borçlanma nereye yapılacak

Borçlanma yapmak isteyenler haklarında alınan sıkıyönetim mahkemesi kararlarını şahsen yada avukatları aracılığıyla Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliğinden temin edip borçlanma başvuru belgesi ile sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat edebilecekleri gibi sadece borçlanma belgeleri ile müracaat etmeleri halinde SGK tarafından Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliğinden istenebilecektir.

Kendi sigortalıklarından dolayı 25/2/2011 tarihine kadar sosyal güvenlik kanunlarına göre emekli olanlar (gelir veya aylık bağlananlar), bu kapsamdaki sürelerin tamamı herhangi bir şekilde hizmet olarak değerlendirilmiş olanlar ile 12 Eylül 1980 tarihinden önce haklarında beraat veya kovuşturmaya yer olmadığına karar verilenlerin bu süreleri borçlandırılmayacaktır.



Bu yazı 4,270 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Mayıs 2024 Belirli süreli işçinin yıllık izni var mı?
    • 3 Mayıs 2024 Genel Sağlık Sigortasında kapsam
    • 3 Mayıs 2024 Kıdem tazminatında "hak kazanma koşulları"
    • 26 Nisan 2024 Stajyer çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işverene ceza var!
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,619 µs