En Sıcak Konular

Kasım enflasyonunda yüzde 0.5 artış bekleniyor

2 Aralık 2013 09:44 tsi
Kasım enflasyonunda yüzde 0.5 artış bekleniyor Kasım enflasyonu 3 Aralık Salı günü açıklanacak. Beklentiler yüzde 0.5 artış olacağı yönünde Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Kasım ayında medyan bazında yüzde 0.50 artış beklenirken; 2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.54 ile bir önceki ankete göre

Kasım enflasyonunda yüzde 0.5 artış bekleniyor

 

Dünya

Kasım enflasyonu 3 Aralık Salı günü açıklanacak. Beklentiler yüzde 0.5 artış olacağı yönünde
 Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Kasım ayında medyan bazında yüzde 0.50 artış beklenirken; 2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.54 ile bir önceki ankete göre değişmedi. 

Yıl sonu enflasyon beklentisi Merkez Bankası'nın yılın son enflasyon raporunda yüzde 6.2'den yüzde 6.8'ye revize ettiği tahmininin üzerinde kalmayı sürdürüyor.

Reuters'ın 18 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.05-0.90 artış bandında yer alırken, yıl sonu TÜFE beklentileri ise yüzde 7.00-8.20 aralığında bulunuyor.

TÜFE'de Ekim ayında görülen sert yükselişin ardından gıda fiyatlarında beklenen gerilemeye paralel kasım ayında düşüş bekleniyor.

Gıdadaki düzeltme hedefe ulaştıracak mı?

TCMB'nin 20 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirdiği ekonomistler toplantısına katılan bankacıların verdiği bilgiye göre, TCMB işlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme olacağını ancak bu düzeltmenin enflasyonu yıl sonu tahmini olan yüzde 6.8'e indirmeye yetmeyeceğini belirtti.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim ayında giyim ve gıda fiyatlarındaki sert artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.8 arttı. Sert artış sonrası TCMB'nin yüzde 6.8 olan yıl sonu enflasyon tahminine ulaşılma ihtimali ise artık mümkün görünmüyor.  TCMB enflasyon tahminini Temmuz raporundaki yüzde 6.2 seviyesinden Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 6.8'e yükseltti. Enflasyon tahminleri, yüzde 70 olasılıkla, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 6.3 ile yüzde 7.3 aralığında, 2014 yılı sonunda ise yüzde orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığına revize edildi.


Bu haber 1,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,774 µs