En Sıcak Konular

Uyumayan çocuğa uyku eğitimi nasıl verilir?

2 Aralık 2013 10:17 tsi
Uyumayan çocuğa uyku eğitimi nasıl verilir? Çoğunlukla fiziksel ya da duygusal kaynaklı ortaya çıkan uyku bozuklukları ailelerin yetersiz yaklaşımda bulunması, konunun üzerine aşırı gitmesi sonucunda ciddi boyutlara varabiliyor.

Uyumayan çocuğa uyku eğitimi nasıl verilir?

 

Bugün

Ebeveynlerin, bebekleriyle ilgili endişelerinden ve yönetmekte zorlandıkları konulardan biri de uyku düzeni. Çoğunlukla fiziksel ya da duygusal kaynaklı ortaya çıkan uyku bozuklukları ailelerin yetersiz yaklaşımda bulunması, konunun üzerine aşırı gitmesi sonucunda ciddi boyutlara varabiliyor.

Bebeklerde ve çocuklarda herhangi bir hastalığa bağlı olmayan uyku bozukluklarında ebeveynlerin davranışları sorunun çözümünde önemli rol oynuyor.  Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, çocukların ve ergenlerin yüzde 20-30’unda uyku sorunu görüldüğünü söyledi.

Uyku sorunları kronikleşebiliyor

Gece korkularının başlamasının uyku düzenine olumsuz etkileri olduğuna değinen Dr. Gözer, “Uyku rutini oluşturulmayan çocuklarda uykuya dalma bozukluğu ve uyku direnci sık görülüyor. Okul öncesi ve okul döneminde ise ebeveyn ile okul uygulamaları nedeniyle var olan uyku sorunları kronikleşiyor. Bu dönemde yine uykuya dalma bozukluğu, uyku terörü, obstrüktif uyku apnesi görülebiliyor. Ergenlik döneminde ise okul ve davranış sorunları uykuyu etkiliyor. Ödev veya sosyal nedenlerle uyku süresi kısaltılmaya çalışılıyor. Bunun sonucunda yetersiz uyku, gecikmiş uyku fazları, anksiyete ve kabuslar ortaya çıkıyor” ifadesini kullandı.

Çocuğunuzun uyku günlüğünü tutun

Dr. Gözer, çocuklarda uyku bozukluklarının düzeltilmesinde uyku öyküsünün önemli olduğunu söyledi. Bunun için bir uyku günlüğü tutulmasını öneren Dr. Gözer, “Uyku günlüğünün iki haftalık süre boyunca uykuya geçiş saati, uyku süresi, uyanmaların sayısı  ve süresi, sabah uyanma zamanı, toplam uyku süresi, kestirmelerin sayısı ve süresi ile ailenin çocuğun uyku durumuna gösterdiği tepkileri de içermesi gerekiyor” diye     konuştu.

Uyku eğitimi için kararlı olmak gerekiyor

Dr. Gezer, çocuğun anne ve baba yanında uyumak istediği için yatağına yatırıldığı zaman ağlayarak ya da başka bahaneler bularak ailenin yanına gidebildiğine değindi. Dr. Gözer, ebeveynlerin ilk günlerde ağlama sıklığı ve şiddetinin aratabileceğini unutmamaları gerektiğini hatırlattı. Gezer şöyle devam etti: “Bu durumlarda alıştığı oyuncağıyla uyuması, sevdiği pijamasının giydirilmesi, sakin bir sesle masal okunması, yapmak istediği bir şeyin sonunda uykuya ikna edilmesi, odanın loş ışıklı olması, bebeklerin gece uyku öncesi banyo yaptırılması gibi önlemler uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Bütün bunlara karşın devam eden uyku sorununda derinde var olan başka sorunları da düşünmek gerekiyor.”

UYKU HİJYENİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

Uykuya başlama saati ve uyku süresi rutini oluşturun.

Uyku ve uyanma saatlerini okul geceleri ile okul olmayan gecelerde yaklaşık aynı zamanda ayarlayın.

Uyku saati öncesindeki zamanı, birlikte sessiz zaman yapın.

Çocuğunuzu yatağa aç göndermeyin. Yaklaşık bir saat önce süt ve bisküvi yedirebilirsiniz ancak ağır yemeklerden kaçının.

Uyku saatinden en az birkaç saat önce kafein içeren içeceklerden (kola, kahve, çay, çikolata) kaçının.

Çocuğunuzun mümkünse dışarıda vakit geçirdiğinden veya egzersiz yaptığından emin olun.

Yatak odasının karanlık ve sessiz; sıcaklığın 24 derecenin altında olmasına özen gösterin.

Çocuğunuzun yatak odasını cezalandırmak için kullanmayın.

Televizyonu çocuğunuzun yatak odasında tutmayın.


Bu haber 1,670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,110 µs