En Sıcak Konular

Maden işçileri hakkını istiyor

3 Aralık 2013 10:59 tsi
Maden işçileri hakkını istiyor Manisa Soma’daki iş cinayetinden sonra müfettiş raporlarında belirtilen eksiklikleri yerine getirmek istemeyen Uyar Madencilik şirketi, kısa yolu bularak madeni kapattığını açıkladı

Maden işçileri hakkını istiyor

Birgün 

Manisa Soma’daki iş cinayetinden sonra müfettiş raporlarında belirtilen eksiklikleri yerine getirmek istemeyen Uyar Madencilik şirketi, kısa yolu bularak madeni kapattığını açıkladı
Manisa Soma’daki iş cinayetinden sonra müfettiş raporlarında belirtilen eksiklikleri yerine getirmek istemeyen Uyar Madencilik şirketi, kısa yolu bularak madeni kapattığını açıkladı. 700 işçiyi bir anda işsiz bırakan karara karşı, işçiler ve örgütlü oldukları DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen, bugün Soma ELİ-Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacak.
Uyar Madencilik’in faaliyet gösterdiği maden ocağında geçen ay yaşanan kaza sonrası bir işçinin ölmesinin ardından inceleme yapan müfettişler, yazdıkları raporlarda, madende birtakım eksikliklerin giderilmesini, düzenlemeler yapılmasını istemişti. Uyar Madencilik ise masraftan kaçınarak rezervleri de azalan madeni kapatma kararı almıştı.
Madeni kapatan işveren işçilere “İsteyen diğer maden ocaklarında çalışmaya devam edebilir, istemeyen de senet alıp yoluna devam edebilir. Bundan sonra o madeni bana başbakan bile açtıramaz” dedi. İşçiler ise, kıdem ve ihbar tazminatlarını, iki aylık maaşlarını, mesai ücretlerini ve sosyal haklarını alamadıklarını belirterek isyan etti.

‘HAKKIMIZI İSTİYORUZ!’
Basın açıklaması öncesinde görüştüğümüz madenin sekiz yıllık emekçilerinden Çetin Esmer, işverenin diğer işyeri olan madene kendilerini hiçbir haklarını vermeden çağırdığını, gelmek istemeyenlere de 2016’dan sonra ödenmeye başlanacak senetler vereceğini söylediğini aktardı. Ekmek paralarının dahi olmadığını, senet değil haklarını istediklerini söyleyen Esmer “Bundan sonra beş yıldızlı maden dahi olsa ben Uyar Madencilik ile çalışmak istemiyorum. Bugüne kadarki verdiğimiz emekleri hiç etmek istiyorlar. En az çalışanımızın sadece 16 bin TL kıdem tazminatı alacağı var. Ben sekiz yıldır madende çalışıyordum. Patronu biz zengin ettik, kârına kâr kattık, şimdi gördüğümüz muameleyi hiç hak etmedik. İşveren bizden tüm haklarımızı aldığımıza dair belgeler imzalayıp herhangi bir dava da açmamamızı istiyor. Karşılığında da 2016’da ödenmeye başlanacak senetler verecekmiş. Biz 700 işçi olarak bu teklifi kabul etmiyoruz ve haklarımızı hemen istiyoruz.” dedi.

ALTI AY İÇİNDE ÖDENMESİ GEREK
DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün de sendika olarak işverenin teklifini kabul etmediklerini açıkladı. İşçiler ve aileleri ile bugün yapacakları basın açıklamasında işçilerin haklarını isteyeceklerini belirten Görgün, büyük bölümü madende çalışmak için Soma’ya yerleşen işçilerin bu şekilde hiçbir hakkı verilmeden kapı önüne konamayacağını ifade etti. İşçilerin en az 20 bin TL alacağının bulunduğunu söyleyen Görgün, yasaya göre işverenin bu parayı altı ay içerisinde ödemesi gerektiğini belirtti.
Uyar Madencilik’te yaşamını yitiren işçilerin aileleri ve işten atılan işçiler, eşleri ve çocukları ile bugün saat 11.00’de Soma ELİ-Ege Linyitleri İşletmesi Müessesi Müdürlüğü önünde, iş kazalarını protesto etmek ve ödenmeyen haklarını talep etmek için basın açıklaması yapacak.


Bu haber 2,367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,789 µs