En Sıcak Konular

Selahattin Hakman: Üretimdeki özelleştirmeler yabancılar için daha cazip

5 Aralık 2013 14:23 tsi
Selahattin Hakman: Üretimdeki özelleştirmeler yabancılar için daha cazip Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Hakman, üretim santrallerinin özelleştirilmesine yabancı yatırımcıların daha çok ilgi göstermesini beklediğini söyledi.

Selahattin Hakman: Üretimdeki özelleştirmeler yabancılar için daha cazip

Bugün

 

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Hakman, üretim santrallerinin özelleştirilmesine yabancı yatırımcıların daha çok ilgi göstermesini beklediğini söyledi.

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, önceki akşam bir toplantı düzenleyerek güncel değerlendirmeler yaptı.

Yıllık 8-10 milyar dolar

Türkiye’nin elektrik talebinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Hakman, bunu karşılamak için önümüzdeki 10 yılda, yıllık ortalama 4-5 bin megavatlık (MW) kurulu güç gerektiğini, bunun yıllık 8-10 milyar dolarlık yatırım anlamına geldiğini vurguladı. Bu noktada rekabetçi piyasanın önemine işaret eden Hakman, üretimdeki özelleştirme ve alım garantili yap-işlet-devret (YİD) santrallerinin devriyle serbestleşmenin daha da iyileşeceğini anlattı. Hakman şöyle devam etti:

Yatırıma teşvik verilmeli

“Elektrik tedarikinde kamunun payı halen yüzde 60. Bu birkaç yılda azalacak. Yüzde 20’lik pazar payı sınırı kamu için de olmalı. Teşvikler yatırımlara verilmeli. Serbestleşme yatırımları da hızlandıracak. Özellikle üretim özelleştirmelerine yabancıların ilgisinin daha çok olacağını düşünüyorum. Çünkü üretim, yerel bir yatırım alanı olan dağıtımdan daha cazip konu.” Hakman’a göre kurulacak enerji borsasındaki ortaklık yapısı da uygun.

Hedef 7 bin 500 MW

Üretimdeki özelleştirmeyle ilgili olacaklarını da belirten Hakman, halen 2 bin 330 MW’si işletmede, 2 bin 600’ü inşa ve mühendislik aşamasında kurulu güçleri olduğunu söyleyerek, 2017 başında 5 bin MW’lik ilk hedefimize ulaşacağız. 2020 hedefimiz 7 bin 500 MW. Bunun için ilave 3 milyar euro yatırım gerekecek” dedi. Enerjisa 2014’te 600 milyon euro yatırım yapacak. Şirketin 2013 cirosu ise 7 milyar lirayı bulacak.

Sayaçların abone ile ilişkisi kalmadı

Başkent Elektrik Dağıtım’ın ardından İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar’ı da devralan Enerjisa, hedeflerini yüzde 50 aşarak 9,1 milyon aboneye ulaştı. Hakman, ayrıca abonelerin sayaç değiştirme konusundaki yeni durumunu şöyle anlattı: Yeni yasayla artık sayaçların mülkiyeti şirketlere geçti. Değiştirme gibi her tür işlemi şirketler yapacak.”


Bu haber 1,433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,315 µs