En Sıcak Konular

Monocle: BALO, Türkiye’yi demiryollarının efendisi yapacak

6 Aralık 2013 10:20 tsi
Monocle: BALO, Türkiye’yi demiryollarının efendisi yapacak Dünyanın önde gelen iş ve kültür dergisi Monocle,Türkiye’nin demiryolu devrimi yaşadığına ve demiryolu taşımacılığının yükselmeye başladığına yer verdi.

Monocle: BALO, Türkiye’yi demiryollarının efendisi yapacak

Dünya

 

Dünyanın önde gelen iş ve kültür dergisi  Monocle,Türkiye’nin demiryolu devrimi yaşadığına ve demiryolu taşımacılığının yükselmeye başladığına yer verdi.

130 kilometre uzunluğunda demiryoluna sahip olmasına rağmen, Türkiye’nin ihracatının deniz ve karayolu ile taşındığına değinen dergide, Büyük Anadolu Loijistik Organizasyonlar (BALO)’ın Türkiye’yi demiryollarının efendisi yapmaya soyunduğun yorumu yer aldı.

“Osmanlı İmparatorluğu, demiryollarına yatırım yapan dünyadaki beşinci devletti” yorumunu yapan BALO Genel Müdürü Hüseyin İşteermiş’in gerçek bir tren tutkunu olduğuna yer veren dergi, İsteermiş’in demiryolları devrimini harekete geçiren kişi olduğuna da dikkat çekiyor. Dergide yer alan yorumlar şöyle:

“İşteermiş, 20 yıllık lojistik deneyiminin ardından, 2006 yılında Anadolu’daki üretim ve ürünleri toplayıp, Avrupa’ya götürecek bir taşıma servisi düşüncesini gündeme getirmiş. Bu düşünce bugün gerçek olmuş. Geçen ay, Balo treni dört gün içinde Münih’e ulaşmış.

Türk hükümeti Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, demiryollarının gelişimi için 2023 yılına kadar 23.5 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Hedef, 10 bin kilometrelik hızlı tren yolu; 4 bin kilometrelik yeni demiryolu ve mevcut 8 bin kilometre için yeni sinyalizasyon sistemi kurmak. Devlet demiryollarına yönelik özelleştirmelerin devam etmesi de bu gelişime katkıda bulunacak. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracatın sadece 0.85’i demiryolları ile taşınıyor. Karayolunun payı yüzde 52; denizyolunun payı ise yüzde 40. BALO, bu durumu değiştirmek istiyor.” Dergiye açıklamada bulunan BALO Operasyon Yöneticisi Erkan Aksoy, “Yeşil ürünlere yönelik talep artıyor. İnsanlar karayollarından uzaklaşmak istiyorlar. Bugün trenle taşıma 4-5 gün sürüyor. Gemi ile 2-3 haftayı buluyor. İhracatta demiryolu taşımacılığının payının yüzde 10 artacağını düşünüyoruz” yorumlarını yapıyor.

Doğu Anadolu’yu yakınlaştırmak

BALO’nun bir diğer projesi de Doğu Anadolu şehirlerini Avrupa’ya yakınlaştırmak. İşteermiş, doğuya yükleme merkezleri kurarak, ülkedeki doğu-batı bölünmüşlüğünü dengelemeyi hedefliyor. İşteermiş, Monocle’a şu yorumları yapıyor: “Türkiye’nin batısından gelen ihracatın yüzde 80’i Avrupa’ya gidiyor. Fakat bu oran doğuda yüzde 15’e geriliyor. Bu bölgelerin trene ihtiyacı var. Tabi ki Pakistan’a ihracat yapabilirler; fakat neden Konya, Adana ve Gaziantep’te Bosch veya Philip Morris yok? Bunu nedeni siyasi konular değil, lojistik.”

Bu arada Monocle dergisine açıklamada bulunan Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi Direktörü Daniel Gros da lojistiğin, ülkenin rekabet gücünün artmasında çok önemli bir rol üstlendiğini ifade ediyor.


Bu haber 1,574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,457 µs