En Sıcak Konular

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

7 Aralık 2013 17:31 tsi
Asgari ücret nasıl belirleniyor? Asgari ücrette zam pazarlığı başladı. 2014 Yılı Programı'na göre; asgari ücretin gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında yüzde 3 artırılması planlanıyor. Peki asgari ücret nasıl belirleniyor? 2014 yılı için ne kadar zam beklenebilir?

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

 

www.rsfmradio.com 


Asgari ücrette zam pazarlığı başladı. 2014 Yılı Programı'na göre; asgari ücretin gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında yüzde 3 artırılması planlanıyor. Peki asgari ücret nasıl belirleniyor? 2014 yılı için ne kadar zam beklenebilir?
Geçen yıl, asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştı. Asgari ücrette 2013'teki artış ise yüzde 8,61 olmuştu. 2014 için beklentileri Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt, RS FM dinleyicieri için değerlendirdi:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanlığı’nın tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında kurulur. Komisyon, çalışma genel müdürü veya yardımcısı, iş sağlığı ve güvenliği genel müdürü veya yardımcısı, devlet istatistik enstitüsü ekonomik istatistikler daire başkanı veya yardımcısı, hazine müsteşarlığı temsilcisi, DPT müsteşarlığından bir daire başkanı veya bir yetkili bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik iş kolları için seçeceği 5 temsilci ve en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun da değişik iş kollarından seçeceği 5 temsilciden oluşur. En az 10 üyenin katılımıyla toplanması gerekiyor ve oy çokluğuyla karar verilir. Özellikle taraf devlet adına katılan kamu görevlilerinin hangi yönde oy verecekleri çok kritik öneme sahiptir.

NELERE DİKKAT EDİLİYOR?

Asgari ücret tespit edilirken bir takım hususlara dikkat etmek gerekiyor. En geç iki yılda bir 16 yaşını dolduranlar ve doldurmayanlar için iki ayrı asgari ücret belirleniyor. Asgari ücret belirlenirken ülkedeki sosyal ve ekonomik durum, ücretler, geçinme endeksi, bu endeks yoksa fiilen ödenen ücretlerin genel durumu ve geçim şartları göz önünde bulundurulmak zorunda... Asgari ücretde hali hazırda yıl içerisinde iki dönem olarak 1 Ocak-30 Haziran dönemi yılın birinci yarısı için ve 1 Temmuz – 31 Aralık olmak üzere yılın ikinci yarısı için bir düzenleme yapılıyor. Bu asgari ücretin altında ücret ödenmesi mümkün değil.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir araya geliyor ve bu toplantılarında enflasyon oranı, ücretlerin durumu ve 2014 yılı için yılın birinci yarısı ve ikinci yarısında verecek zamlar tartışılıyor. Bugün için 16 yaşından büyükler açısından baktığımızda 1021 Lira 50 kuruş bir asgari ücret var ve bundan daha az ödenmesi mümkün değil. Bunun net tutarı 730 Lira 28 kuruş. Ancak bir de asgari geçim indirimi ödeniyor bu durumda bekar ve çocuğu olmayan bir kişi için asgari geçim indirimi 73 Lira 40 kuruşu da eklediğimizde kişinin cebine giren net asgari ücret 803 Lira 68 kuruş.

İŞVERENE MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Bir kişinin 803 Lira 68 kuruşla geçinebileceğini iddia etmek gerçekten çok yanlış olur. Bugün ben bakıyorum çevremde insanların beklentilerine, taleplerine Türkiye’de bugün geçinebilir bir asgari ücret olmasını istiyorsak bunun asgari en az 1500 Lira net ücret olması lazım. 1500 Lira net ücret ödeyebilmek adına işverenin katlanması gereken maliyet 1500+1000 Lira toplam 2500 Lira. Bu 2500 Lira maliyetin içerisinde işçiye vereceği net 1500 Lira ücret var aynı şekilde sigorta primi var, damga vergisi var, gelir vergisi var ve bu çerçevede maliyetlerimizin yüksek olduğunu dikkate aldığımız zaman işverenin yükünü ve hafiflettiğimiz zaman işçinin cebine daha çok bir rakam girecek ve işçilik maliyeti de bu oranda nispeten daha az olacak.

2014 yılı için komisyon çalışmalarına başladı ve zannediyorum 27-28 Aralık gibi de bu çalışmalar sonuçlanacak. Şimdi öngörülen yüzde 3’lük bir artış yapılması ancak en azından yüzde 1 daha üzerinde bir artış olmasını ön görüyorum. 1100-1105 Lira civarında bir brüt rakam olduğu taktirde 803 Lira yerine işçinin eline 835 Lira bir rakam 30 Liralık bir artış en iyi ihtimalle... 2014 yılı birinci yarısı için asgari ücret 835 Lira civarına çıktığında ikinci yarısı için de 860-865 Liralık bir rakam öngörüyorum. Bu da çok tatmin edici bir rakam olmasa gerek. 835 Liranın işverene maliyeti 1300 Lira civarında...


Bu haber 2,274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,891 µs