En Sıcak Konular

Batıdaki iş beğenmiyor doğudaki iş bulamıyor

9 Aralık 2013 10:45 tsi
Batıdaki iş beğenmiyor doğudaki iş bulamıyor TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, işsizlerin en fazla teknoloji yoğun sektörlerde mesleki eğitim aldığını, ‘tarım ve hayvancılık’ eğitimlerine ise ilgi göstermediğini ortaya koydu.

Batıdaki iş beğenmiyor doğudaki iş bulamıyor

HaberTürk

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, işsizlerin en fazla teknoloji yoğun sektörlerde mesleki eğitim aldığını, ‘tarım ve hayvancılık’ eğitimlerine ise ilgi göstermediğini ortaya koydu.

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Beceri ‘10 Projesi” kapsamında firmaların eleman talepleri ile bu talepleri karşılamaya aday işsizlerin meslek edindirme kurslarına başvurularını analiz etti.

Elektrik-elektronik

SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan’ın “Türkiye’de Ara Eleman Arzı ve Talebinde Sektörel ve Bölgesel Dengesizlikler” başlıklı çalışması, işsizlerin en çok rağbet ettiği kursların elektrik, elektronik, makine ve beyaz eşya sektöründe olduğu görüldü. Bu alandaki kurslara sektördeki firmaların talep ettiği eleman sayısının 2,1 katı kadar işsiz başvuru yaptı. Aynı şekilde ‘enerji üretimi ve işletme’de 1,7 kat, ‘otomotiv ve taşımacılık’ta 1,4 kat, ‘inşaat ve çimento’ sektöründe 1,4 kat ‘ağaç ürünleri ve mobilya’da da 1,1 kat işsiz meslek edindirme kursu başvurusunda bulundu.

6,5 katı talep geldi

Araştırmaya göre Bitlis, Hakkari, Muş ve Van kurs talebinin en yüksek olduğu iller oldu. Bu illerde işyerlerinin kursiyer talebinden 6,5 kat fazla işsiz kurs görmek için başvuru yaptı. Erzurum, Erzincan, Bayburt illerinde de talebin 5,3 katı işsizden başvuru geldi. Araştırma, GAP’ın önemli ölçüde istihdam yarattığı halde bu bölgedeki işsizlerin meslek kurslarına ilgi göstermediğini, Batı illerindeki işsizlerin ise işi beğenmediğini ortaya koydu.

Bu mesleklere ilgi çok az oldu

Araş­tır­ma­ya gö­re iş­siz­le­rin en il­gi­siz kal­dık­la­rı mes­lek kurs­la­rı­nın ba­şın­da ise ‘ta­rım ve hay­van­cı­lı­k’ ge­li­yor. Bu sek­tör­de­ki fir­ma­la­rın ta­lep et­ti­ği kurs me­zu­nu ele­man sa­yı­sı­nın sa­de­ce yüz­de 10’u ka­dar iş­siz, ta­rım ve hay­van­cı­lık ala­nın­da mes­le­ki kurs gör­mek için baş­vu­ru­da bu­lun­du. ‘Gı­da ve içe­ce­k’ sek­tö­rün­de fir­ma­la­rın ta­lep et­ti­ği­nin yüz­de 20’si ka­dar iş­siz kurs gör­mek için baş­vu­rur­ken, bu oran ‘ma­den­ci­li­k’­te yüz­de 40, ‘teks­til ve ham­mad­de­le­ri­’ sek­tö­rün­de yüz­de 70, ‘de­mir, çe­lik ve me­tal sa­na­yi­si­’ sek­tö­rün­de yüz­de 90 ol­du.


Bu haber 1,425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,784 µs