En Sıcak Konular

İşgücü maliyeti endeksi arttı

10 Aralık 2013 10:20 tsi
İşgücü maliyeti endeksi arttı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 arttı.

İşgücü maliyeti endeksi arttı

Haber7 


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013'ün 3. çeyreğine ilişkin ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başı maliyetindeki değişimi ölçen "İşgücü Maliyeti Endeksi"ni açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, Temmuz-Eylül döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 arttı. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 2,2, inşaat sektöründe yüzde 3,7 ve hizmet sektöründe yüzde 2,2 artış gösterdi.
- Saatlik kazanç endeksi
Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi de aynı dönemde yüzde 1,4 arttı. Endeks değerlerindeki artış oranları sanayi sektöründe yüzde 2,3, inşaat sektöründe yüzde 3,7 ve hizmet sektöründe yüzde 2,2 olarak gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış, yüzde 6,7 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe oldu.
- Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi
İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi ise söz konusu dönemde yüzde 2,4 artış gösterdi. Endeks değerlerindeki artış oranları sanayi sektöründe yüzde 0,5 ve inşaat sektöründe yüzde 3,7 ve hizmet sektöründe yüzde 2 olarak gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde yılın 3. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre en yüksek artış yüzde 16,3 ile su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe görüldü.


Bu haber 1,411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,095 µs