En Sıcak Konular

Fed yetkililerinden tahvil alımlarını azaltma sinyali

11 Aralık 2013 10:18 tsi
Fed yetkililerinden tahvil alımlarını azaltma sinyali Amerikan Merkez Bankası (Fed) yetkilileri son dönemde iyi gelen ABD verileriyle parasal genişlemenin kısa vadede küçültülebileceğine dair mesajlar verdi

Fed yetkililerinden tahvil alımlarını azaltma sinyali

 

Dünya

Amerikan Merkez Bankası (Fed) yetkilileri son dönemde iyi gelen ABD verileriyle parasal genişlemenin kısa vadede küçültülebileceğine dair mesajlar verdi
ABD’de bugüne kadar teşviklere hep destek veren ve bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard tahvil alımlarının (QE) azaltılmasına bu ay başlanması ihtimalinin iş gücü piyasasındaki ilerleme ile birlikte daha yüksek hale geldiğini söyledi. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher da varlık alımlarının yüksek maliyetine dikkat çekerek, programın faydadan çok zarara neden olduğunu söyledi. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarının azaltılması konusunun 17-18 Aralık’taki Fed toplantısında görüşüleceğini ifade etti. 

Bullard, “Ufak bir azaltma, iş gücü piyasasındaki gelişimin takdir edildiğini gösterirken, 2014 yılının ilk yarısında enflasyonun da dikkatlice takip edilmesi fırsatını sağlar. Enflasyon hedefe doğru yönlenmezse komite ilerleyen toplantılarda azaltmaya ara verebilir” ifadelerini kullandı. Bullard, “İş gücü piyasası verilerini tek başına ele alacak olursak, varlık alım hızını azaltma ihtimali yükseldi” sözlerini kullanarak şöyle konuştu:

“Temel iş gücü piyasası göstergelerindeki istikrarlı gelişimin devam etmesi, varlık alımlarının azaltılması ihtimalini artırmaya devam ettirir. İş gücü piyasasındaki giderek artan ilerleme, Komite’nin 2012 kriterleri arasında yer alan istihdamdaki istikrarlı yükselişi daha tatmin edici bir düzeye getirir.”

Dallas Fed: QE’nin maliyeti yükseldi

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, teşviklerin şu andaki hızının, programın sağladığı düşünülen faydadan daha fazla maliyet doğurmasıyla birlikte, Fed’in tahvil alımlarını azaltmaya ilk fırsatta başlaması gerektiğini söyledi. Gelecek yıl da politika kararlarında oy hakkına sahip olacak olan Fisher, Fed’in çıkış sürecini yönetecek araçlara sahip olduğunu ifade ederken, gösterge faiz oranının artırılma eşiğinin değiştirilmesine de karşı olduğunu belirtti. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, FOMC’nin gelecek hafta gerçekleştireceği toplantıda, tahvil alımlarının azaltılmasını görüşeceği düşüncesinde olduğunu ifade etti. Bu yıl politika yapımında oy hakkı bulunmayan Lacker, ABD ekonomisindeki büyümenin2014’te yüzde 2’nin biraz üzerinde olacağını öngörürken, istihdamda yakın dönemde bir hızlanmaya pek fazla ihtimal vermediğini söyledi. Tüm yıl boyunca varlık alım programına karşı çıkan Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser da varlık alımlarının sonlanmasıyla ilgili olarak “Bu işlemi ne kadar erken devreye sokarsak, ekonomi için o kadar iyi olur” dedi.

Fed, küresel krizin patlak verdiği Aralık 2008’den bu yana aylık tahvil alımları yapıyor. Son olarak Eylül 2012’de aylık 85 milyar dolar tahvil alımı kararıyla 3’üncü parasal genişleme turunu başlatan merkez banka bu sayede uzun süredir küresel borsaları destekliyor. Fed’in Aralık 2008’den bu yana piyasalara sürdüğü likiditenin 3 trilyon doları aştığı sanılıyor. Fed’in gelecek ay görevi bırakacak Başkanı Ben Bernanke’nin geri çekilme sinyali verdiği geçen mayıs ayından bu yana piyasalar bankanın varlık alımlarını sonlandırma ihtimalini fiyatlıyor.

Euro düşük bilanço, altın da artan fiziki taleple yükseldi

Altın, Fed’in varlık alımlarını azaltacağı endişesi ile fiyatların son beş ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından fiziki alımların artabileceği spekülasyonuna bağlı olarak, yükselişini ikinci güne taşıdı ve son üç haftanın en uzun süreli rallisine yöneldi. Altının onsu yüzde 2 artışla 1260 dolara yükseldi. Gümüşün onsu da yüzde 3 artışla 20.31 dolara çıktı. Euro, İtalya sanayi üretiminin genişlediği ve ekonominin daralmayı sonlandırdığını gösteren veriler ile bölgedeki toparlanmaya yönelim iyimserliğin artması sonrasında dolar karşısında altı haftaya yakın bir sürenin en güçlü seviyesine geldi. Euro/dolar paritesi 1.3751’e yükseldi. Euronun dolar karşısında yükselişinde geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin ECB toplantısı sonrasında para piyasalarındaki seviyeden memnun olduğunu söylemesi de etkili oldu. Dün de ECB’nin üst düzey yetkililerinden Benoit Coeure daha atak parasal teşviklere engellerden söz ederek, “Amerikan tipi büyük ölçekli tahvil alımları gibi önlemlere başvurmaya gerek olmadığını düşünüyorum” dedi. Analistlere göre euronun yükselmesindeki bir faktör ECB’nin bilançosunun durumu olarak gösteriliyor. Fed’in aksine ECB bu yıl bilançosunu, bankaların euro krizinin zirvede olduğu dönemde aldıkları 1 trilyon dolarlık finansman desteğini geri ödemeye başlamasıyla yüzde 8 daralttı.


Bu haber 1,599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,102 µs