En Sıcak Konular

BCH kredilerinde faiz %13’e dayandı

13 Aralık 2013 09:55 tsi
BCH kredilerinde faiz %13’e dayandı ORSİAD Başkanı Özcan Ülgener, son dönemlerde bankaların devre sonlarında faiz tahsilatlarının yapıldığı ve hareketli kredi türü olarak nitelendirilen BCH kredilerinde faizin % 13'e dayandığını söyledi

BCH kredilerinde faiz %13’e dayandı

 

Dünya

ORSİAD Başkanı Özcan Ülgener, son dönemlerde bankaların devre sonlarında faiz tahsilatlarının yapıldığı ve hareketli kredi türü olarak nitelendirilen BCH kredilerinde faizin % 13'e dayandığını söyledi
 OSTİM bünyesindeki işadamlarının kurduğu ORSİAD’ın Başkanı Özcan Ülgener, son dönemlerde  bankaların devre sonlarında faiz tahsilatlarının yapıldığı ve hareketli kredi türü olarak nitelendirilen, kısa vadeli nakit ihtiyacını karşılamaya yönelik borçlu cari hesap (BCH) kredilerinde faizin yüzde 13’e dayandığını söyledi. Ülgener, BCH kredilerinde faizin yüzde 6’dan yüzde 10’a kadar yükseldiğini belirterek ağırlıklı olarak yüzde 9-11 bandında bankaların faiz verdiğini belirterek bazı firmalar için bu oranın da yüzde 12’yi aştığını kaydetti. Ülgener, eski uygulamada herkes kazanırken, bankaların birden karar değiştirmesini anlamadıklarını belirterek, rasyonel ekonominin reel ekonomiye savaş açtığını belirtti.

ORSİAD Başkanı Özcan Ülgener, yakın zamana kadar yüzde 6 faiz ile kullandırılan BCH kredilerinden herkes memnunken, oranın yüzde 10’a çıkarılmasını anlamakta zorluk çektiklerini söyledi. Ülke ekonomisine esnaflarla bankaların farklı yerlerden baktıklarını dile getiren Ülgener, “Sanki 2000’li yıllarda olduğu gibi paradan daha fazla para kazanma arzusuyla rasyonel ekonomi yine reel ekonomiye savaş açtı ama bu süreçten ben bankalarımızın daha fazla yıpranmadan vazgeçmelerini istiyorum” dedi. Bu süreçte bankaların risk almasını değil sadece kredi faizlerinde ülkenin gerçeklerini görmezden gelmemelerini istediklerini dile getiren Özcan Ülgener, “Konut ve otomobil kredisi yüzde birin altında ama KOBİ’ler yüksek faizlerle kredi kullanmak zorunda ki bu da hem mantığa hem de ticaretin doğasına aykırı” diye konuştu.

“Eşit şartlarda yabancı ürün kullanmak haksızlık”

Türkiye’nin öngörülen düzeyde büyümesinin milli sanayinin kalkınmasıyla olacağına dikkat çeken Özcan Ülgener, “Özellikleri, kalitesi, güvenlik standartları, teknik özellikleri, satış sonrası hizmetleri aynı ürünler arasından sadece yabancı markalı olanların kullanılması ülkemize yapılacak büyük bir haksızlıktır” diye konuştu.

Küreselleşmiş zengin ülkelerin kendi yerli mallarını kullanma ve ulusal çıkarları konusunda Türkiye’den daha bilinçli davrandığını dile getiren Ülgener, “Yerli üretimi desteklemenin paranın yurtiçinde kalması, yatırım ve istihdam artışı başta olmak üzere fiyat istikrarı sağlanması ile ücret artışına büyük katkı sağlayacağınıda bilmemiz gereklidir. Firmalarımızın üretim sayıları artacağı için maliyetlerindede düşüş olacaktır” dedi.

Ürettiklerini kendi ülkesinde satamayanların, başka ülkelere de satamayacağını belirten Ülgener, şunları söyledi: “İhracat yapabilmek için kendiülkenizden referans almanız gerekiyor. OSTİM ve İVEDİK sanayicileri olarak Türk malı ve Türkiye’de üretilen ürünlerin tüketilmesine yönelik bilinçlendirme gayreti sürekli olarak gündemde tutulması gerektiğini düşünüyoruz.”

ORSİAD olarak sanayinin daha da güçlenmesi için Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine ağırlık verdiklerini belirten Özcan Ülgener, bu kapsamda üniversitelerde mevut işbirliklerini daha da ileriye taşıyacaklarını söyledi.

Ankara’nın sanayinin başkenti olması hedefine ulaşabilmesi için gerek OSTİM gerekse İvedik sanayicisinin yoğun çaba sarf ettiğini anlatan Ülgener, “Bu bağlamda, var olanı yenilemek, yeni teknolojiler geliştirmek, insan kaynaklarını daha verimli kullanmak, enerji verimliliğini en üst noktada değerlendirmek üst başlıklarında projeler geliştirmek için bilim insanlarımızla bir araya gelip araştırmalar yapmalıyız. OSTİM fiziki kapasite olarak her imkana sahipken, şimdi biz bunu üretim bantlarını daha da yenileyerek geliştirmeliyiz ve planlı programlı büyüme stratejileriyle daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

Ülgener, 1999 yılında kurulan ORSİAD’ın üyelerinin sorunlarına bilimsel çözüm yolları geliştirme yanı sıra, yeni pazarların keşfedilmesi amacıyla yurtdışı iş seyahati düzenlenmesi görevini de yerine getirdiklerini bildirdi.


Bu haber 1,769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,910 µs