En Sıcak Konular

Karşılıksız çek azaldı

17 Aralık 2013 11:45 tsi
Karşılıksız çek azaldı Karşılıksız çek bildirim sayısı aylık bazda kasım ayında 55 bin 362 adetle 2011 yıl ekim ayından sonraki en düşük seviyesinde gerçekleşti

Karşılıksız çek azaldı

Sözcü 

Karşılıksız çek bildirim sayısı aylık bazda kasım ayında 55 bin 362 adetle 2011 yıl ekim ayından sonraki en düşük seviyesinde gerçekleşti
AA muhabirinin Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nden derlediği bilgiye göre, bankalarca Risk Merkezine bildirilen karşılıksız çek sayısı 2013 yılı kasım ayında 55 bin 362 adetle son 25 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Aylık bazda karşılıksız çek sayısı 2011 yılı ekim ayındaki 54 bin 632 adetten sonraki en düşük seviyesini bu yılın kasım ayında gördü.
2013 kasım ayında karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46 daha düşük gerçekleşti. Bu yılın ocak-kasım döneminde birikimli karşılıksız çek bildirim sayısı da 718 bin 181 adetle geçen yılın ocak-kasım dönemine göre yüzde 13 oranında daha az oldu.
Aylar arası iş günü sayısı farklılığının giderilmesini teminen hesaplanan haftalık ortalama karşılıksız çek bildirim sayısı da 13 bin 181 adetle, son 26 ayın en düşük seviyesini gördü.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, 2012 yılında artış eğiliminde olan aylık karşılıksız çek adetlerinin 2013 yılı başından itibaren azalış eğilimine girdiğini söyledi.
2012 ve 2013 yıllarını aylık olarak karşılaştırıldığında bu yılın mayıs ayından itibaren karşılıksız çek adetlerinin 2012 yılının aynı ayındaki karşılıksız çek adetlerinin altında gerçekleştiğine dikkati çeken Akdeniz, şunları kaydetti:
“Bize göre bu azalışı yaratan iki ana etmen var. Birincisi makro ekonomik eğilimler. Ekonominin büyüdüğü dönemlerde karşılıksız çek adetleri belirli bir seviyede kalıyor. İkincisi de özellikle çek yasası değişikliğinden sonra reel sektörün alacak riski bilincini artırmaya yönelik kamunun, meslek örgütlerinin, KKB’nin bilinçlendirme çalışmaları ve KKB tarafından üretilen ve reel sektörle de paylaşılan çek ve risk raporları. Banka şubeleri ve KKB tarafından kurulan Elektronik Rapor Sistemi yoluyla pratik ve güvenli bir şekilde paylaşılan bu raporlar yoluyla çek karşılığı mal satan kişi karşı tarafın ödeme gücünü rahatlıkla görebiliyor ve buna göre karar veriyor. Ayrıca bankalarımız da çek karnesi verme kararı sürecinde bu raporları yoğun olarak kullanıyorlar. Çek raporuna bakıldığında keşidecinin geçmiş tüm çek ödeme performansı, ödediği, ödemediği çeklerin adet ve tutarları, karşılıksız çeki olup olmadığı, ne zamandan bu yana çek kestiği gibi oldukça ayrıntılı bilgiler görülebiliyor. Dolayısıyla 2013 yılı itibariyle yaygınlaşmaya başlayan çek ve risk raporları yolu ile hem bankaların çek karnesi verme kararlarını hem de satış yapan firmaların vadeli mal satma kararlarını desteklemiş oluyoruz. Kasım ayında 675 bin çek raporu, 250 bin risk raporu talep edildi ve bankalarla ya da reel sektörle paylaşıldı. Bu rakam sürekli artıyor.”


Bu haber 1,315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,305 µs