En Sıcak Konular

Vatandaşa ceza çok tahsilat yok

18 Aralık 2013 10:18 tsi
Vatandaşa ceza çok tahsilat yok Devlet son 5 yıl içerisinde, özel sektör kuruluşlarıyla doğrudan vatandaşlara büyük bölümü vergi kaynaklı tam 251 milyar lira ceza kesti. Ancak cezaların sadece 27 milyar lirası toplanabildi.

Vatandaşa ceza çok tahsilat yok

 

Bugün

Devlet son 5 yıl içerisinde, özel sektör kuruluşlarıyla doğrudan vatandaşlara büyük bölümü vergi kaynaklı tam 251 milyar lira ceza kesti. Ancak cezaların sadece 27 milyar lirası toplanabildi.

Dev­let va­tan­da­şa bol ke­se­den ce­za ya­zı­yor, an­cak ce­za­la­rın tah­sil edil­me­sin­de ay­nı per­for­man­sı gös­te­re­mi­yor.

Per­for­mans bo­zul­du

Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı Mu­ha­se­bat Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün res­mi ve­ri­le­ri üze­rin­den ya­pı­lan he­sap­la­ma­la­ra gö­re 2009’dan 2013 yı­lı Ka­sım so­nu­na ka­dar olan yak­la­şık 5 yıl­lık dö­nem­de ke­si­len ce­za­lar­la bun­la­rın tah­si­la­tın­da gi­de­rek bo­zu­lan bir per­for­mans ya­şan­dı. Son 5 yıl­da mil­yon­lar­ca va­tan­da­şa, es­na­fa ve şir­ket­le­re top­lam 251,6 mil­yar li­ra ce­za ke­sil­di. Ke­si­len ce­za­la­rın ise sa­de­ce 27 mil­yar li­ra­sı tah­sil edi­le­bil­di. Tah­si­lat yüz­de 10,7’de kal­dı.

Yüz­de 7,6’da kal­dı

2009 yı­lın­da kes­ti­ği 18,1 mil­yar li­ra­lık ce­za­nın 3,9 mil­yar li­ra­sı­nı ya­ni yüz­de 21,5’i­ni tah­sil eden dev­let ku­rum­la­rı de­vam eden yıl­lar­da ce­za tu­tar­la­rı­nı kat­la­ya­rak ar­tı­rır­ken tah­si­lat­ta ade­ta ye­rin­de say­dı.

En son bu yı­lın ilk 11 ayın­da dev­le­tin ka­yıt­la­rın­da tah­sil edil­me­yi bek­le­yen ce­za tu­ta­rı 88 mil­yar li­ra­ya ulaş­tı, tah­si­lat ise 6,7 mil­yar li­ra­da kal­dı. Bu ve­ri, ke­si­len her 100 li­ra ce­za­nın bu yıl sa­de­ce 7,6 li­ra­sı­nın top­la­na­bil­di­ği­ni gös­te­ri­yor.



Trafikte tahsilat oranı daha fazla

Dev­let son 5 yıl­da 9 mil­yar 750 mil­yon li­ra tra­fik ce­za­sı kes­ti. Bu ce­za­la­rın 5 mil­yar 62 mil­yon li­ra­sı ya­ni yüz­de 51,9’u tah­sil edi­le­bil­di. Do­la­yı­sıy­la 4 mil­yar 688 mil­yon li­ra­lık ce­za ha­len dev­le­tin ka­yıt­la­rın­da “ö­den­me­di­” ola­rak bek­li­yor. Bu yı­lın ilk 11 ayın­da ke­si­len tra­fik ce­za­sı ise re­kor dü­ze­ye ula­şa­rak 3 mil­yar 396 mil­yon li­ra­yı aş­tı. Bu ce­za­la­rın 1 mil­yar 541 mil­yon li­ra­sı tah­sil edil­di. Tah­sil edi­le­me­yen 1 mil­yar 855 mil­yon li­ra­lık tra­fik ce­za­sı­nın ise bir kıs­mı ya he­nüz teb­liğ edil­me­di ya da va­tan­daş­lar ta­ra­fın­dan öden­me­di.


Bu haber 1,504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,006 µs