En Sıcak Konular

Türk firmaları yeni teşvik sistemlerine ihtiyaç duyuyor

19 Aralık 2013 09:55 tsi
Türk firmaları yeni teşvik sistemlerine ihtiyaç duyuyor Geleceğin teknolojilerinden kabul edilen karbon elyafta zirveye oynayan Dow-Aksa’yı elektrik endişesi sardı.

Türk firmaları yeni teşvik sistemlerine ihtiyaç duyuyor

 

Bugün

Geleceğin teknolojilerinden kabul edilen karbon elyafta zirveye oynayan Dow-Aksa’yı elektrik endişesi sardı. Dördüncü ve Berkman, ürettikleri elektriği düzenleme eksikliği nedeniyle devletten daha pahalıya aldıklarını söyledi.

Ye­ni tek­no­lo­ji­ler ala­nın­da ça­lı­şan Türk fir­ma­la­rı, re­ka­be­ti des­tek­le­ye­cek fark­lı teş­vik sis­tem­le­ri­ne ih­ti­yaç du­yu­yor. Ör­ne­ğin, kar­bon el­yaf üre­ti­min­de dün­ya­nın sa­yı­lı fir­ma­la­rı ara­sı­na gi­ren Dow-Ak­sa, ken­di üret­ti­ği elek­tri­ği yük­sek fi­yat­tan kul­lan­dı­ğı için iki ara­da bir de­re­de kal­mış du­rum­da. Şir­ket, ABD, Rus­ya, Çin gi­bi ül­ke­ler­den, ‘Te­sis­le­ri­ni­zi bi­ze ta­şı­yın, 3 cen­te elek­trik ve­re­li­m’ tek­lif­le­ri al­ma­sı­na rağ­men hâ­lâ di­re­ni­yor.

11 cent­lik ma­li­yet

Ak­kök Gru­bu İc­ra Ku­ru­lu Baş­ka­nı ve Dow-Ak­sa Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si Ah­met Dör­dün­cü ile ay­nı gru­bun İc­ra Kur­lu Da­nış­ma­nı, Dow Ak­sa­’nın da baş­kan­ ve­ki­li olan Meh­met Ali Berk­man, med­ya ile bu­lu­şup, ge­le­ce­ğin tek­no­lo­ji­si kar­bon el­ya­fı üre­ti­min­de hem gel­dik­le­ri nok­ta­yı hem ge­rek­si­nim duy­duk­la­rı ye­ni teş­vik sis­te­miy­le il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni açık­la­dı­lar.

Kul­la­nım ala­nı çok

Kar­bon el­ya­fın sa­vun­ma sa­na­yi, uzay araç­la­rı, uçak, ge­mi, oto­mo­tiv gi­bi sek­tör­ler­de kul­la­nıl­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan iki te­pe yö­ne­ti­ci, şun­la­rı an­lat­tı: “Ma­li­ye­ti­miz­de yüz­de 40 elek­trik bu­lu­nu­yor. Ken­di te­sis­le­ri­miz­de de elek­trik üre­ti­yo­ruz. An­cak, ye­ni dü­zen­le­me­ler ya­pıl­ma­dı­ğı için ön­ce elek­tri­ği dev­let alı­yor,  son­ra da bi­ze sa­tı­yor. Ra­kip­le­ri­miz or­ta­la­ma 7 cent­ten elek­trik kul­la­nır­ken, biz 11 cent­ten alıp kul­lan­mak zo­run­da ka­lı­yo­ruz.”
Mühendislerimiz başardı

Ak­sa­’nın geç­ti­ği­miz 30 yıl­da dün­ya­da kar­bon el­ya­fı pa­za­rı­na gi­ren tek şir­ket ol­du­ğu­nu, 45 bin ton­luk tü­ke­tim­de, Tür­ki­ye­’nin 3 bin 500 ton üre­tim­le 9’un­cu­luk se­vi­ye­si­ne yük­sel­di­ği­ni be­lir­ten Berk­man, bu nok­ta­ya Türk mü­hen­dis­le­ri­nin Ar-Ge ba­şa­rı­sı ve TÜ­Bİ­TAK des­te­ğiy­le gel­dik­le­ri­ni vur­gu­la­dı. Berk­man, “Biz ül­ke­mi­zi kat­ma de­ğer­li ürün üre­te­rek kal­kın­dır­mak is­te­di­ği­miz için dı­şa­rı­ya
git­mek is­te­mi­yo­ru­z” de­di.

VW ile stratejik partner

Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­si Berk­man, Al­man otomotiv markası Volk­swa­gen (VW) ile Ar-Ge’­de stra­te­jik part­ner­lik için an­laş­ma yap­tık­la­rı­nı söy­le­di. Kar­bon el­ya­fın kent­sel dö­nü­şüm­ler­de bi­na kap­la­ma­sın­da da kul­la­nıl­dı­ğı­nı kay­de­den Berk­man, ge­le­cek 10 yıl­da 1 mil­yar do­lar­lık ci­ro he­def­le­dik­le­ri­ni an­lat­tı.


Bu haber 1,470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,786 µs