En Sıcak Konular

Kişisel veri güvenliğine yeni ayar!

20 Aralık 2013 09:56 tsi
Kişisel veri güvenliğine yeni ayar! Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu kararına göre, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden alacakları kişisel verileri hangi amaç için kullanılacağını gerekçeleriyle birlikte bildirecek.

Kişisel veri güvenliğine yeni ayar!

 

Haber7

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu kararına göre, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden alacakları kişisel verileri hangi amaç için kullanılacağını gerekçeleriyle birlikte bildirecek.

Kişisel veri alımına yönelik talebin bu amaçla sınırlı tutulması, gizliliğinin korunması ve alınış amacı dışında kullanılmaması, sorumluluğunun talep eden kuruma ait olduğu hususları yazılı biçimde belirtilecek.AA muhabirinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) aldığı bilgiye göre, Kurul, kamu kurum ve kuruluşlarının işletmecilerden kişisel veri taleplerine yönelik yeni bir karar aldı.
Sabit/mobil telefon ve internet gibi elektronik haberleşme işletmecileri tarafından sunulan hizmetlerden yararlanan şahısların kişisel verilerinin korunmasını önemseyen Kurul, Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğinin Korunması Hakkında Yönetmelik'e ek olarak işletmeciler tarafından kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılacak veri paylaşımında kişisel verilerin korunması açısından bazı hususların açıklığa kavuşturulması amacıyla yeni bir karar aldı.
11 Kasım 2013 tarihli Kurul kararında, işletmecilerin kamu kurumlarıyla veri paylaşımında nelere dikkat etmesi gerektiği ve hangi koşullarda söz konusu verilerin paylaşılabileceği belirtildi. Kararda, kanunlarında açıkça her türlü bilgi ve belge isteme yetkisi verilen kamu kurum ve kuruluşları ile kanunlarında belirtilen görev ve amaçlarla bağlantılı, sınırlı ve orantılı verilerin taraflarca gizlilik ve güvenliği sağlanarak paylaşılabileceği belirtildi.
Bununla birlikte ilgili kurumlarca işletmeciye iletilen talepte istenen verilerin hangi amaç için kullanılacağı hususunun gerekçeleriyle birlikte bildirilmesi ve talebin bu amaçla sınırlı tutulması, bu verilerin gizliliğinin korunması ve alınış amacı dışında kullanılmaması, sorumluluğunun talep eden kuruma ait olduğu hususunun yazılı biçimde belirtilmesi gerektiği vurgulandı.
Kurul ayrıca telefon numarası bilgisinin yurt dışındaki firmayla hangi durumlarda paylaşılabileceği konusunda da karar aldı. Buna göre, sadece telefon numarasının yurt dışında bulunan operatör ve tedarikçi firmalarla paylaşılmasının hizmetin sunumu açısından zorunluluk arz etmesi durumunda paylaşılabileceğine karar verildi.
- "ABD'den Türkiye'ye veri gelmiyor"
Türkiye Bilişim Derneği Hukuk Müşaviri Mehmet Ali Köksal, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de kişisel verilerin korunmasına yönelik bir yönetmelik bulunduğunu ancak henüz kanun çıkarılmadığını söyledi.
Kişisel verilerin korunmasına yönelik ABD ve Avrupa'da önemli yasal düzenlemeler bulunduğunu ve Türkiye'nin bunları örnek alması gerektiğini belirten Köksal, "Türkiye, Amerika'daki ilgili servis sağlayıcıdan internet üzerinden işlenen suçlarla ilgili yazılı taleplere olumsuz yanıt alıyor. Çünkü kişisel verilerin korunmasına yönelik ABD ve Avrupa'daki düzenlemeler, Türkiye'de yok. Bu ülkeler veri paylaşımında iki şart arıyor; birincisi verinin paylaşıldığı ülkede korunmasına yönelik mevzuat olacak, ikincisi de sadece talep edildiği amaçla, sınırlı şekilde kullanılacak. İşte bunun için ABD'den Türkiye'ye veri gelmiyor" diye konuştu.
Türkiye'de bazı kurumların vatandaşların neredeyse tüm bilgilerine sahip olduklarını belirten Köksal, "BTK kararıyla kanununda açıkça yetki verilen kamu kurum ve kuruluşları hariç bilgilerin paylaşımı sınırlanmış olacak. Ancak kişisel verilerin paylaşımı konusundaki sorunları kökünden çözecek şey Kişisel Verilerin Korunması Kanununun yürürlüğe girmesidir" ifadelerini kullandı.
- "Yüzlerce tüketici mağdur"
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç, tüketicilerin genellikle özel şirket ve bankaların tanıtım ve pazarlama amaçlı telefonlarından rahatsız olduğunu ifade etti.
Kişisel verilerin üçüncü şahıslara iletilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Kılıç, "Yüzlerce tüketicinin mağdur edildiği görünüyor. Veriler ancak sözleşmeye bağlı olarak paylaşılmalı. Özellikle bankalar ve özel şirketlerin telefonlarından herkes bıkmış durumda. İşletmecilerin kamu kurum ve kuruluşları kadar özel şirket ve bankalara bilgi vermesinin önüne geçilmeli. Kimlik bilgilerimize kadar her türlü veriye herkes ulaşabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.


Bu haber 1,370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,907 µs