En Sıcak Konular

Türk ambalaj sektöründen 10 milyar $’lık ihracat hedefi

26 Aralık 2013 09:42 tsi
Türk ambalaj sektöründen 10 milyar $’lık ihracat hedefi Türkiye’de 3 bin şirketin faaliyet gösterdiği ambalaj sanayi sektörü 14 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

Türk ambalaj sektöründen 10 milyar $’lık ihracat hedefi

 

Dünya

Türkiye’de 3 bin şirketin faaliyet gösterdiği ambalaj sanayi sektörü 14 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. İşadamları, 2023’te 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolar ihracata ulaşma hedefini açıkladı
 Dünya genelinde 670 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ambalaj sektörü, Türkiye için de önemli bir sanayi kolu. 14 milyar dolarlık büyüklük ile AB’de 3. sırada yer alan sektörün 2023 hedefleri de belli.  Dünya Ekonomi TV’de yayımlanan ve İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan Sektör Zirvesi’nde bu hafta ele alınan ambalaj sektörü, 10 yıl içinde 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor. 177 olan ihracat yapılan ülke sayısını 200’ün üzerine çıkarmak isteyen sektör, kişi başı ambalaj kullanım miktarını da 195 dolardan 300 dolara çıkarmayı hedefliyor.  Yüksek bir potansiyele sahip olan ambalaj sektörü, yabancıların da ilgi odağında. Oluklu mukavvada yüzde 60’a kadar çıkan yabancı sermaye oranı, sektörün can damarını oluşturan plastik ambalajda ise yüzde 15 seviyesine çıkmış durumda.

Bu denli büyük hedefleri olan sektörün önünde küçük engeller de yok değil. Bunlar arasında ambalaj makinecileri en fazla finansman konusunda şikayetçi. “Bugün Almanya’dan hat olarak bir ambalaj makinesi satın alınmak istendiğinde istediğiniz uzun vadelerle makine yatırımı gerçekleştiriyorsunuz” diyen sektör temsilcileri, Eximbank’ın daha uzun vadeli kredi finansmanı sağlamasını istiyor. Sektörün bir diğer eksiği ise nitelikli eleman. Hatta bu eksiği bir adım daha öteye taşıyan temsilciler işsizlik rakamlarının bu denli yüksek olduğu ortamda niteliksiz eleman bile bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor.

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Nuri Görenoğlu: Oluklu mukavvada Avrupa’da ilk 5’e yükseleceğiz

Türkiye, AB’de 6. büyük oluklu mukavva üreticisi.  2015’te 5. sıraya gelmeyi planlıyoruz. 2013 sonu itibari ile 1.9 milyon ton civarında üretim olacağını tahmin ediyoruz. 2023’te 4 milyon ton talep oluşacak. Bu alanda önemli bölümü Marmara olmak üzere yaklaşık 110 firma var. Bunlar belirgin bir büyüklüğe ulaşmış firmalara ortak oluyorlar ya da satın alıyorlar. Şimdi orta ölçekli firmalara da yönelmiş vaziyetteler. Burada da satın almalar hızlanacak.

Yabancı sermayede şu anda yüzde 55-60 seviyesindeyiz. Türkiye’nin orman ile ilgili bir sorunu olduğu için bu bahsettiğim  yabancı şirketlerin önemli bölümü orman zengini ülkelerin şirketleri. Türkiye’deki firmalar özel kağıtları dışarıdan satın alıyordu. Bu da Türkiye’nin onlar için bir pazar olmasını sağladı. Bir yandan oluklu mukavva 150-200 kilometrelik bir hinterland içinde kullanılabilir nakledilebilir çünkü ciddi bir navlun yükü  oluşturuyor. O yüzden oluklu mukavva ithal edilen bir ürün değil. Fakat bazı tür kutuları ihraç edebiliyoruz.  2013’te 100 bin ton ihracata ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Türkiye’deki üretimin yüzde 5’i oluyor bu.

Türkiye’de sektör 2023’te 2 kat büyüyecek

Geçen yıl yapılan araştırmada bütün ambalaj türlerinin 2010’da 670 milyar dolardı. Buradan kağıt ve karton, yüzde 31’lik pay alıyor. Türkiye için de bu böyle. 2023 vizyonunda bugünkü üretimin ikiye katlanması tahmin ediliyor.

Siyasi iktidarsızlık ihracatı olumsuz etkiliyor

Türkiye komşuları ile ciddi ticari ilişkileri olan bir ülke ciddi ihracat yapılıyor. Oralardaki sorunlar ihracatımızın sorunları olarak karşımıza çıkıyor.  Siyasi istikrarsızlığın olduğu ülkelerde ihracatta sorunlar oluyor. Öte yandan AB’de global krizlerden kaynaklanan rahatsızlık aşılamadı. Bu da bölge ile ticareti olumsuz etkiliyor.

Ambalaj Makinecileri Derneği Başkanı Cem Büyükçıngıl: Makinecilerin finansman sıkıntısı çözülemedi

Ambalaj sektörü genel hatları ile hızlı büyüyen bir sektör. Bu alanda ambalaj makinesi dalında da  bunun etkisini görüyoruz. Sektör ciddi bir büyüme içinde. İthalat ve ihracata baktığımızda ilk 9 ayda ihracat yüzde 23 arttı. Oran olarak iyi ama rakamsal olarak daha  gidilecek yol var. İlk 9 ay yaklaşık 96 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yaklaşık 125 milyon dolarlık bir hedef var onu yakalayacağız.

Makinelerimizde ileri teknoloji ve kaliteyi yoğun kullanmamız lazım. Nitelikli eleman sıkıntımız var ve bu ciddi bir sıkıntı. Gençlerin bu alanda gönüllü olması lazım. AB’li rakiplerimiz daha standart makineler üretiyor. Yılların getirdiği marka gücünü verimlilik ile pazarlıyorlar. Biz o açığı butik makine yaparak kapatmak zorundayız. Sektör buna zorluyor. İhracatın çoğu Orta Doğu ülkelerine ve orada da daha çok  fiyat ile rekabet ediyoruz. İlk 9 ay toplam makine ihracatı 10.3 milyar dolar. Bunun içinde ambalaj makinelerinin payı yüzde 1’e denk geliyor. Toplam makine ithalatımız da 22.7 milyar dolar ve bunun içindeki payı ise yüzde 1.5 civarında. 

Eximbank daha uzun vadeli kredi vermeli

Ayrıca katma değeri yüksek makine ihraç edebilmemiz için makine sektörünün ihtiyacı olan bir konu da finansman desteği. Hat olarak ihracat ya da satış yapmak istediğimizde finansmandan dolayı dezavantaj yaşıyoruz. Bugün Almanya’dan hat olarak bir ambalaj makinesi satın almak istediğinizde uzun vadelerle makine yatırımı gerçekleştiriyorsunuz. Biz makineler için Eximbank’ın daha uzun vadeli kredi sağlamasını istiyoruz. Yatırım kredisi olarak Almanya’dan bir hat aldığınızda 3- 5 yılın üzerinde size sunduklarında yurtdışında ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Mehmet Uysal: Plastik ambalajda AB’de üçüncü sıradayız

Türkiye rakamları hariç AB’nin plastik ambalaj üretimi 55 milyar dolar civarında. Türkiye’de ise plastikler açısından bu rakam 11 milyar dolar civarında. Bu AB’de de diğer plastik ürünlerde olduğu gibi plastik ambalajda da ön sırada geliyoruz. Bu da hemen bizi 3. sıraya taşıyor. Firma sayımız bin 850 civarında. Burada da yaklaşık 50-60 bin civarında kişi istihdam ediliyor. Yabancı sermeye durumuna bakıldığında ise yabancıların plastik ambalaj sektöründeki oranı yüzde 15 civarında. Dış ticarette cari fazla veriliyor. 2 milyar dolar civarında  plastik ambalaj ihracatı söz konusu. İthalat ise 1.5 milyar doların üzerine çıkmaya başladı. Kilo olarak kişi başına ambalaj tüketimi 69-70 kilo. Dünya genelinde 50 kilonun altında. Ancak AB’de 100-110 kilo civarında. 

Nitelikli eleman ihtiyacına dernekler de el atmalı

Sorunlara gelince büyün sektörlerde olduğu gibi yetişmiş eleman sorunu hat safhada. Bu tarz spesifik konulara devlet çok eğilmiyor. Genel meslek liselerine öncelik vererek ambalaj ile ilgili konuyu atlıyor. Hammaddede sorun olmak ile birlikte genel  plastikten daha iyi durumdayız. Ama sert ambalajda yüzde 80’e yakın kısmı ithal geliyor. Burda da PETKİM’den yatırım için çaba sarf etmesini bekliyoruz.

Organize sanayi bölgesi sorunumuz var. Bunu aşamıyoruz. Bunla ilgili  ülkemizin arazilerinin tarımsal alan olduğu düşüncesini aşmak çok zor. Yine sektörün en önemli ihtiyaçlarından biri olan elektrik ucuzlaştırılmalı AB’den ucuz olabiliriz ama global ölçekli büyümek istiyorsak bunları ele almak lazım. Plastik ambalajlardaki en önemli girdi hammaddedir. Öncelikle hammadde yatırımlarının önünü açmak gerekiyor. Son olarak da ilkokuldan başlayarak insanlara eğitim verilmeli. Biz de PAGEV olarak eğitim vermeye başladık.


Bu haber 1,520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,602 µs