En Sıcak Konular

Adli kolluk yönetmeliği iptal edildi

28 Aralık 2013 11:43 tsi
Adli kolluk yönetmeliği iptal edildi Danıştay, adli kolluk yönetmeliğinin durdurulmasına karar verdi

Adli kolluk yönetmeliği iptal edildi

 

Dünya


Danıştay, Adli Kolluk Yönetmeliği'nin yürütmesini durdurdu.

İstanbul ve Ankara'da geçen hafta başlatılan soruşturmanın ardından Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, savcılara soruşturma bilgilerini başsavcılarla paylaşma zorunluluğu getirilmişti.

Bakanlık'ın yanıtı bekleniyor

Danıştay, savcıların soruşturma bilgilerini başsavcılarla paylaşma zorunluluğu getiren Adli Kolluk Yönetmeliği'nin yürütmesini durdururken, Adalet Bakanlığı kararın gelmesinin ardından itiraz edip etmemeyi değerlendirecek.

İstanbul ve Ankara'da geçen hafta başlatılan soruşturmanın ardından Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, savcılara soruşturma bilgilerini başsavcılarla ya da mülki idari amirlerle paylaşma zorunluluğu getirilmişti.

Reuters'a bilgi veren bir Adalet Bakanlığı yetkilisi, "Karar henüz bize ulaşmadı. Kararın gelmesinin ardından bu karara karşı itiraz değerlendirilecek" dedi.

YARSAV Başkanı Arslan:
Olması gereken bir karar

Danıştay'ın kararını değerlendiren Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan ise "Olması gereken bir karardı, bu yönetmeliğin hem yasaya hem anayasaya aykırı olduğunu çıktığında zaten söylemiştik. Doğru olan kararı verdi Danıştay, hukuka uygun olanı verdi" dedi. Danıştay'ın şu an sadece yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve esas hakkında kararın henüz verilmediğini hatırlatan Arslan, ancak Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın itiraz hakkı bulunduğunu belirtti.

Arslan, Danıştay'ın kararının devam etmekte olan yolsuzluk soruşturmaları açısından nasıl bir etkisi olabileceği sorusuna ise "Çok olağanüstü bir süreç yaşandığı için devam eden soruşturmalarda hukuken nasıl bir etkisi olur, bunu söylemek çok zor. Çünkü her şey tam anlamıyla hukuk içerisinde yürümüyor" dedi.

Arslan, bundan sonra kolluk görevlilerinin kendi kolluk amirlerine ya da mülki idare amirlerine soruşturmaları haber verme zorunluluğunun kalmadığını hatırlatarak, "Bu şekilde davranıldığı zaman bu soruşturmanın gizliliğini ihlalden haklarında soruşturma konusu yapılabilir" dedi.

Geçen haftaki operasyonun ardından emniyette üst düzeyde bir çok değişiklik olurken, İstanbul Cumhuriyet savcısı Muammer Akkaş dün yaptığı açıklamada yürüttüğü rüşvet ve nüfuz ticareti soruşturma dosyasının elinden alındığını belirterek, "Hem Başsavcılık hem de yargılama kararlarını uygulama durumunda olan Adli Kolluk üzerinden yargıya açıkça baskı yapılmış ve mahkeme kararlarının uygulanması önlenmiştir" dedi.

Bunun hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ise yaptığı açıklamada, dosyanın Akkaş'ın elinden alınmasına gerekçe olarak soruşturma ile ilgili bilgileri medyaya sızdırmasını gösterdi.

 


Bu haber 1,364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,869 µs