En Sıcak Konular

Enflasyon hedefi 8 yılda 2 kez tuttu.

21 Nisan 2014 09:55 tsi
Enflasyon hedefi 8 yılda 2 kez tuttu. Merkez Bankası’nın bu yıl için koyduğu yüzde 5 hedefi zora girdi.

Enflasyon hedefi 8 yılda 2 kez tuttu.

 

Memurlar.net 

Merkez Bankası’nın bu yıl için koyduğu yüzde 5 hedefi zora girdi. Uzmanlar kurdaki artış, kuraklık ve don yüzünden yaşanan rekolte kaybının fiyatları yukarı taşıyacağını, bunun da enflasyona olumsuz yasıyacağını belirtiyor.

Merkez Bankası ve hükümetin enflasyon hedefi son yıllarda hep şaştı. 2002-2005 yılları arasında uygulanan örtük enflasyon döneminde gerçekleşen enflasyon oranları başarılı bir şekilde her yıl hedefin altında kalırken 2006 yılından itibaren uygulamaya başlanan açık enflasyon döneminde ise hedef sadece iki kez gerçekleşti. 2002'de yüzde 35 olan enflasyon hedefi yıl sonunda yüzde 29.7, 2004 ise yüzde 12 olan hedef yüzde 9.3 olarak gerçekleşti.

2007'de 2.5 kat geçti

2006'da başlanan açık enflasyon uygulamasının ilk üç yılında gerçekleşen yüksek enflasyon oranları hedeflerin oldukça dışına çıkıldı. 2006'da yüzde 5 olan hedef neredeyse ikiye katlanarak yüzde 9.7 olarak gerçekleşti. 2007'de yüzde 4 olan hedef 8.4 olarak hedefin çok uzağında gerçekleşirken 2007'de yüzde 4 olan hedefin 2.5 katı enflasyon yaşandı. Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Aras, açık enflasyon döneminin gerçekleşen enflasyon rakamlarının hedeflerle mukayese edildiğinde 'güven' vermeyen bir tablo gözüktüğünü kaydetti. Hükümet faiz, Merkez enflasyon diyor. Son dönemde Merkez Bankası ile hükümet kanadı arasında faiz indirimi tartışmalarının en büyük gerekçesi enflasyon hedefi olduğu belirtiliyor. Hükümetin önceliği düşük faiz, MB'nin ise düşük enflasyon.

Düşük faiz harcamaları artırıyor

Faiz oranlarının zaman zaman, siyasi baskıları da çağrıştırır şekilde, piyasa ger-çeklerinin altında tutulmasının tasarrufları azaltıcı, kredileri artırıcı ve toplamda harcamaları artırıcı yolla enflasyon üzerinde etkisi olduğunu kaydetti. Don ve kuraklık etkileyebilir. Aras, "Bu durum ülkenin diğer makro ekonomik hedefleri olan büyüme ve istihdam hedefleri ile enflasyon hedefine yönelik para politikası uygulamalarının kısa vadede çelişki oluşturmasının sonucudur" diye konuştu. Merkez Bankası ve hükümetin bu yıl için enflasyon hedefi yüzde 5. Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Doçent Dr. Fatih Macit, "Gıdanın enflasyon üzerinde çok ciddi etkisi var. TÜFE sepetinin yaklaşık dörtte biri gıda ve alkolsüz içecekler kaleminden oluşuyor. Mart ayı sonunda yaşanan don olayı ve kuraklık nedeniyle bu yıl gıdadaki fiyat artışları enflasyon tahminlerini önemli ölçüde etkileyebilir. Tahminim yüzde 9 seviyesinde" dedi.

Hükümete 5 kez mektup yazdı

Merkez Bankası yılık enflasyon hedefinden iki puan sapma olursa hükümete bunun sebeplerini anlatan bir mektup yazıyor. Banka son 8 yılda 5 kez hükümete sapmalar için mektup yazdı. Sadece 2009, 2010 ve 2012 yıllarında hedefler çok fazla şaşmadığı için mektup yazmadı.

Hedefler niçin tutmuyor?

Hedefin tutturulamamasındaki birinci sebebin hedeflerin çok cesur bir şekilde belirlenmesi olduğunu vurgulayan Macit, "2002-2005 arasındaki performansına dayanarak enflasyon beklentilerini hızla aşağı çekebilirim diye düşündü fakat bu yapısal reformlarla desteklenmeyince beklenti gerçekleşmedi. İlk birkaç yılda hedef tutmayınca bu sefer kredibilite kaybı oldu ve hedefi tutturmak daha zor oldu. Enflasyon hedeflemesinin önemli bir ön şartı olan mali disiplin sağlandı fakat vergi reformu anlamında düzenleme olmadı. Vergilerin yüzde 70'i hala dolaylı vergilerden oluşuyor. Mali dengeleri korumak için akaryakıt, sigara ve alkollü ürünler gibi mal gruplarındakivergi ayarlamaları Merkez'in kontrolü dışında enflasyon hedeflerine olumsuz katkıda bulunuyor" dedi.

Merkez hedef tahtasında

Kurlardaki artış eğilimi ve seçimler dolayısıyla bu yıl enflasyonun yüzde 7-8 gibi seyretmesini beklediğini ifade eden Osman Nuri Aras şunları söyledi: "2014 yılı da enflasyon hedeflemesi açısında kayıp yıl olmaya aday. Bu ise MB'na ve enflasyon hedeflemesi rejimine olan 'güven'in azalacak olması anlamına geliyor. MB'nın ve MB yönetiminin hükümet tarafından hedef tahtasına konulması ve bu tutuma ilişkin medyanın algı operasyonu, 'güven'i bunalıma dönüştürücü olabilecek bir tartışma alanıdır. Bu tartışma alanından uzaklaşılması kurumsal olarak MB'na ve para politikasına dolayısıyla ekonomik istikrara hem ulusal hem de uluslararası güvenin daha da azalmaması açısından önem taşımaktadır."


Bu haber 1,264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,921 µs