En Sıcak Konular

4/1-(B) Sigortalısının Hak Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler Sgk Rehberi

1 Temmuz 2014 16:02 tsi
4/1-(B) Sigortalısının Hak Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler Sgk Rehberi Ölüm sigortasında gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri yönünden sigortalının ölüm tarihinde geçerli olan mevzuata göre aylık bağlanmaktadır.

4/1-(B) Sigortalısının Hak Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler

 

 

Sgk Rehberi

 

Ölüm sigortasında gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri yönünden sigortalının ölüm tarihinde geçerli olan mevzuata göre aylık bağlanmaktadır. 01/102008 tarihinden önce ölen BAĞ-KUR sigortalısın hak sahipleri ile bu tarihten sonra ölen sigortalıların ana-babalarına ölüm aylığı bağlanma şartları SGK'nın 2013/26 sayılı genelgesinde açıklanmıştır.

HAK SAHİPLERİNİN GELİRLERİ SOSYAL GÜVENLİK DENETMENLERİNCE TESPİT EDİLECEK.

Buna göre, 1/10/1972-3/10/2000tarihleri arası ile 8/8/2001-1/8/2003 tarihleri arası ölen sigortalıların kız çocukları için "Geçimini sağlayacak başka bir geliri olmamak." Ana ve baba için "geçiminin ölen sigortalı tarafından sağlanması" şartlarını taşımaları halinde aylık bağlanmaktadır.

GEİRLERİN TOPLAMI ASGARİ ÜCRETİ GEÇMEMESİ GEREKİYOR.

Hak sahibi kız çocukları için "Geçimini sağlayacak başka bir geliri olmamak" ile ana babalar için aranan "Geçiminin ölen sigortalı tarafından sağlanması" şartlarının tespiti diğer bir ifadeyle "geçimini sağlayacak gelir" kavramının belirlenmesinde; kız çocukları veya ana/babanın sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışıp çalışmadıkları ve buralardan aylık alıp almadığı ile tapu kayıtları da araştırılarak varsa gayrimenkullerinden ve diğer gelirlerinden elde ettiği aylık tutarının İş Kanununa göre 16 yaşından büyük sanayi kesiminde çalışan işçiler için tespit edilen asgari ücret (brüt asgari ücret, 2014 yılı ilk altı ayı için 1071,00 tl) tutarının altında olup olmadığı hususlarının tespiti de yine başka görevleri yokmuş gibi Kurumun Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılmaktadır.

Sigortalı ana babaları için gelir tespiti sigortalının ölüm tarihi ve ölüm aylğı başlangıç tarihi itibariyle yapılası gerekirken kız çocukları için aylık başlangıç tarihi itibariyle yapılmalıdır.

Bir örnekle konuyu açıklayacak olursak; eşinden dolayı SSK'dan ölüm aylığı alan hak sahibi, Bağ-kur kapsamındaki babasından dolayı ölüm aylığı talebinde bulunmuştur. Bu durumda kız çocuğuna;

- Eşinden almakta olduğu aylığının asgari ücret tutarından fazla olması halinde babasından ölüm aylığı bağlanmasına ilişkin talebinin reddedilmesi,

-Eşinden almakta olduğu aylığının asgari ücret tutarından az olması halinde bu defa tapu kayıtları da araştırılarak varsa gayrimenkullerinden ve diğer gelirleri de dikkate alınarak tespit edilebilecek aylık gelirinin asgari ücretten fazla olması halinde babasından ölüm aylığı bağlanmasına ilişkin talebinin yine reddedilmesi,

- Eşinden dolayı SSK'dan almakta olduğu ölüm aylığının veya yine diğer gelirleri de dikkate alınmak suretiyle aylık gelirinin asgari ücret tutarından az olması halinde ise kız çocuğuna babasından dolayı da bu kapsamda aylık bağlanması, gerekmektedir.

Ölüm aylığı bağlanması durumlarda zaman aşımı göz önünde tutularak enfazla 5 yıl geriye dönük aylık bağlanacağından gelir tespiti de buna göre yapılmalıdır.

YAPILAN EMEKLİ ÖDEMELERİ HAK SAHİPLERİNDEN GERİ ALINACAK

Bağ-Kur sigortalısının hak sahipleri Babalarından bağlanan aylıklarının devam ettirebilmeleri için gelirlerinin toplamının asgarinin altında olmadığını düşünüyorlarsa aylık almaya devam etmesinler. Aksi takdirde aldıkları aylıklar yersiz ödeneceğinden SGK tarafından geri alınacaktır.


Bu haber 1,908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,249 µs