En Sıcak Konular

İnşaatta 'atık dönüşümü' başlıyor

5 Temmuz 2014 11:55 tsi
İnşaatta 'atık dönüşümü' başlıyor Fabrikalarda tuğla, çimento ve dolgu malzemesi haline getirilerek yeniden kullanılacak.

İnşaatta 'atık dönüşümü' başlıyor

 

 

Memurlar.net 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen kentsel dönüşümde ortaya çıkan inşaat atıkları, fabrikalarda tuğla, çimento ve dolgu malzemesi haline getirilerek yeniden kullanılacak. 

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, kentsel dönüşüm kapsamında miktarı her gün artan inşaat ve yıkıntı atıklarının depolanmasının önüne geçilmesi ve tekrar kullanımının sağlanması için harekete geçildi. Bu çerçevede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle yürütülen İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi, ilk sonuçlarını vermeye başladı.

Proje kapsamında inşaat ve yıkıntı atıklarından, tuğla, çimento, beton ürünleri ve asfalttan deneme üretimleri yapıldı.

Bir şirketin Kocaeli fabrikasında, inşaat ve yıkıntı atıkları karıştırılarak üç tipte tuğla üretimi başarıyla gerçekleştirildi. İstanbul'daki bir fabrikada ise atıklardan çimento üretildi. Yaklaşık 3 bin ton karışık haldeki inşaat-yıkıntı atığı, hammaddeyle karıştırılarak çimento haline getirildi.

-Yol yapımı ve kent mobilyalarında kullanıldı

İnşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılan malzemenin kullanıldığı bir diğer sektör de yol yapımı oldu. İstanbul Arnavutköy'de bir sokakta, 8 metre genişliğinde, 100 metre uzunluğunda bir bölümün kazısı yapıldı. Burada değişik boyut ve yüzdelerde atık kullanılarak yol üretildi.

Yine İstanbul Tuzla'daki bir fabrikada inşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılan beton atıklar kullanılarak, kent mobilyası, parke, betonarme boru gibi ürünlerin üretimi gerçekleştirildi.

-Hem çevreye hem ekonomiye katkı

Projeyle hem inşaat ve yıkıntı atıklarının yeniden ekonomiye kazandırılması için yatırımların hem de geri kazanılacak ürün kullanımının artması planlanıyor. Böylece yeni hizmet alanının açılmasının yanı sıra yeni istihdam imkanı yaratılacak.

Ayrıca proje kentsel dönüşüm nedeniyle inşaat ve yıkıntı atıklarının artan depolama alanı ihtiyacı ve maliyetine de çözüm olacak. Atıkların depolanması yerine, inşaat ve yıkıntı atıklarının geri kazanımının ülkede yaygınlaştırılması sonucu doğal kaynaklar ve çevre de korunacak.

Öte yandan, projeyle AB Atık Çerçeve Direktifine uygun olarak da 2020 yılına kadar inşaat ve yıkıntı atıklarında yüzde 70 geri dönüşüm oranına ulaşılması hedefleniyor.


Bu haber 1,277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,397 µs