En Sıcak Konular

Sözleşme bitmeden işten ayrılanlar...

22 Temmuz 2014 15:28 tsi
Sözleşme bitmeden işten ayrılanlar... Tazminatımı almak için hangi yolları izlemem gerekiyor?

Sözleşme bitmeden işten ayrılanlar...

 

 

Takvim

 

3 yıllık sözleşme imzalayarak bir firmada işe başladım. 2 yılım dolunca, daha 1 yıllık sözleşmem varken, yani sözleşmem bitmeden işten ayrılmamı istediler. Tazminatımı almak için hangi yolları izlemem gerekiyor? 

Sözleşme süresi bitmeden önce işveren haklı bir neden olmadan iş sözleşmenizi fesh ediyor ise işten ayrılma tarihinizle sözleşmenin bitim tarihi arasındaki sürenin ücretini Borçlar Kanunu'na göre işverenden talep etme hakkınız vardır. 

Ayrıca kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Bunun için öncelikle işverenlikçe iş sözleşmenizin sona erdirilmesi gerekir. Siz kendiniz ayrılırsanız herhangi bir tazminat talebinde bulunamazsınız. İş sözleşmeniz sona erince iş mahkemesine dava açarak alacaklarınızı talep edebilirsiniz. 

15.02.1968 doğumluyum. 1985 SSK girişiyle 3240 günüm var. 1997'den bu yana esnaf Bağ-Kur'um devam ediyor. Hangi kurumdan, ne zaman emekli olurum? 1988'de 18 ay askerdim. 

Bağ-Kur'dan emekliliğinizi hesaplayabilmemiz için Bağ-Kur başlangıç tarihinizi tam olarak bilmemiz gerekmektedir. Bağ-Kur'dan emekli olacaksanız askerliği borçlanmanız size bir yaş daha kazandıracaktır. Fakat ne kadar askerlik borçlanacağınız hakkında Bağ-Kur girişinizi tam olarak yazmadığınızdan kesin bir bilgi veremiyorum. Bağ-Kur'dan önceki SSK hizmetleriniz ve borçlanacağınız askerlik kadar süre Bağ-Kur girişinize eklenerek emeklilik yaşınız bulunacaktır. 

SSK ve askerlik süreleri daha erken emekli olmanızı sağlayacaktır. SSK'dan daha erken emekli olma şansınız var. 1985 yılındaki girişiniz 24 Mayıs 1985 tarihinden önce ise 48 yaş, sonra ise 49 yaş ile SSK'dan emekli olabilirsiniz. Ancak bu şarta tabi olabilmeniz için son 3.5 yıl, yani 1260 prim günü SSK'lı olarak (4/a) çalışan primi ödemeniz gerekmektedir. SSK'dan emekli olacaksanız askerliği borçlanmanıza gerek yok. 


Bu haber 1,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,449 µs