En Sıcak Konular

Perakende satışlara yeni düzenleme

23 Temmuz 2014 12:38 tsi
Perakende satışlara yeni düzenleme Meclis’e gönderilen düzenlemeyle, alışverişten indirimlere, Outlet’ten seri sonu satışlara kadar birçok yenilik geliyor.

Perakende satışlara yeni düzenleme

 

 

Bugün 

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Perakende Ticareti Düzenleme Hakkındaki Kanun Tasarısı, Bakanlar Kurulu'ndan onay aldı. Meclis’e gönderilen düzenlemeyle, alışverişten indirimlere, Outlet’ten seri sonu satışlara kadar birçok yenilik geliyor.
 
Perakende satışlara yeni düzenleme geliyor. Bakanlar Kurulu'ndan onay alan düzenleme, alışverişten indirimlere, Outlet’ten seri sonu satışlara kadar kritik düzenlemeler içeriyor. Buna göre seri ve sezon sonu, ihraç fazlası mallar fabrika çıkış fiyatı üzerinden satılacak. Bu ürünleri fabrika çıkış fiyatından daha yüksek rakama satanlara 5 bin TL ceza verilecek.

Bilgi sistemi kurulacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı önceki günkü Bakanlar Kurulu'nda 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki  Yasa Tasarısı' Kabine'den onay aldı. Meclis'e gönderilmek üzere imzalanan tasarıda vatandaşlar lehine önemli yenilikler bulunuyor. Yasayla "Perakende Bilgi Sistemi" olarak adlandırılan PERBİS sistemi kurulacak. Bakanlık bünyesindeki sistem, gerekli görülürse ilgili kurum ve kuruluşların erişimine açılacak.

Kampanyalı satışlara 3 ay sınırı

Tasarıya göre mağazalar kampanyalı satışlarda satış süresi üç ay ile sınırlanacak. İşyerinin tasfiyesi süresinde ise  6 ayı geçemeyecek. Seri ve sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu malların satışı, fabrika çıkış fiyatı üzerinden olacak. İndirim, işletmelerin ön cephe-sinde görünecek.  

AVM’lere ibadethane ve otopark

Alışveriş merkezleri (AVM) otopark alanı oluşturmakla yükümlü tutuluyor.  AVM'lerde, büyüklüklerine göre, sosyo kültürel etkinlikler için yer ayrılacak. AVM'lerde, tıbbi müdahale ünitesi, ibadethane, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak.

Düzenlemede esnafı korumanın yanı sıra unutulan meslek ve yöresel ürünler de yer aldı. AVM'lerde esnaf ve sanatkârlara kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde 5'i oranında yer ayrılacak. AVM'lerde; geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde 1'i oranında yer ayrılacak. Yöresel ürünlerin satışı amacıyla da, satış alanlarının en az yüzde 5'ine karşılık gelecek şekilde raf tahsisi yapacak.

Çalışma saatlerini belediye belirleyecek

Pe­ra­ken­de iş­let­me­le­ri­nin ça­lış­ma sa­at­le­ri de dü­zen­le­ni­yor. Mes­le­ğe, mev­si­me ve tu­riz­me öz­gü şart­lar gö­ze­ti­le­rek, pe­ra­ken­de iş­let­me­le­ri­nin ça­lış­ma saatleri, meslek kuruluşlarının ortak teklifiyle, belediye encümenlerince belirlenecek. Belediyelerin yaptığı alışveriş festivallerinin sürelerini de bakanlık belirleyecek. Festivallere ayrılacak ödenek miktarı, bütçelerinin yüzde 5'ini geçemeyecek.


Bu haber 1,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,537 µs