En Sıcak Konular

Bugün için gündem de intibak yok

23 Temmuz 2014 14:56 tsi
Bugün için gündem de intibak yok Doğum borçlanması primi artırır emekli olma şartlarını değiştirmez

Bugün için gündem de intibak yok


Posta

Soru: Ben 2003 yılında emekli oldum. İstifa ederek kıdem tazminatımı alıp ayrıldım. Başka bir iş yerinde yine SSK'lı olarak aynı yıl işe başladım. 11 yıldır çalışıyorum. Hangi koşullarda kıdem tazminatı alabilirim? 2003 yılı emeklisi olarak Devletin yaptığı maaş iyileştirmesi grubuna giremedim. Gündem de  yeni bir düzenleme var mı?

Nilgün KESKİN

Cevap: Emekli olduğunuzdan kıdem tazminatı alabilmeniz için; ya işveren haklı bir neden yokken iş akdinizi fesih edecek veya siz haklı bir nedenle iş akdinizi fesih ederek işinizden ayrılacaksınız.  Bugün için gündem de intibak yasası yok.

Bir ay askerlik borçlanması bir yıl erken emekli olabilirseniz

Soru: 1 Ocak 1966 doğumluyum. 16 Aralık 1989 tarihinde sigorta başlangıcım oldu. Prim ödemem 6000 günü geçti. 1986 yılında 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? 

Dilare SEKER

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, bir ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihinizi bir ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2017'de emekli olabilirsiniz.

Doğum borçlanması primi artırır emekli olma şartlarını değiştirmez

Soru: Eşimin 18 Haziran 1975 doğumlu. İlk işe giriş tarihi 15 Eylül 1994 olup, Ekim 2008'de o zaman çalıştığı işten ayrıldı. 16 Mayıs 2009'da evlendik. Haziran 2010'da çocuğumuz doğdu. Ekim 2008 – Aralık 2014 arası çalışmadı, Şu anda sigortalı bir işte çalışıyor ve toplamda 2700 gün sigorta primi var. Sorularım ise şöyle;

      1) Emeklilik için toplam kaç gün prim gününe ihtiyacı var?

      2) Oğlumuzun doğumunun doğum borçlanmasını ödersek eşimin emekliliğinde bize avantaj sağlar mı? Doğum borçlanması ile ilgili ne yapmalıyız?

      3) Hak edebileceği en yüksek emekli maaşı için nasıl bir yol izlemeliyiz?

      4) Tüm önerilerinizi uygularsak en erken ne zaman emekli maaşı almaya başlayabilir?

TUĞRUL

Cevap: 1) Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi. 3050 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5750 güne tamamlaması şartıyla, 51 yaşını dolduracağı 18 Haziran 2026 da emekli olabilir.

2) Doğum borçlanması eşinizin prim ödeme gün sayısını 720 gün artırır. Emekli olma tarihini değiştirmez. Emekli olacağı tarihe kadar prim eksiğini rahat rahat tamamlayabileceğinizden bize göre borçlanmaya gerek yok. 2026'ya kadar prim eksiği kalırsa o zaman borçlanabilir.

3) Emekli olacağı tarihe kadar, prime esas kazancın üst sınırından(bugün için 7.371 TL'dir) prim ödemelisiniz.

4) Haziran 2026 tarihinde başvuru yaparsa 1 Temmuz 2026 dan itibaren emekli aylığı bağlanır. 

Prim borcunuzu ödeyip emekli olabilirsiniz

Soru: 8 Aralık 1964 doğumluyum. 1 Ocak 1983 tarihinden 28 Şubat 2006 ya kadar sigortalıyım. 7300 gün prim ödemem var. 2006 senesinde şirket kurarak Bağ-Kurlu oldum. Ve su anda da yaklaşık 30 ay Bağ-Kur prim borcum var. 2011-2012 yılları arasında da tekrar bir sene sigortalı çalıştım. Emekli olabilme şartlarım nedir? Bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz?

 Ali İhsan Güney

Cevap: SSK'dan emekliliği 47 yaşınızı doldurduğunuz tarihten beri hak ediyorsunuz. Ancak primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Son yedi yılda Bağ-Kura fazla prim ödediğinizden Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumundasınız. Bağ-Kurda emekli olmak için:  25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz.  Bağ-Kurunuzu  2006 dan beri devam ediyorsa, aranan şartları sağladığınızdan prim borcunuzu ödeyip istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizin 45 gününü borçlanmanız yeterli

Soru: 1967 doğumluyum. 4 Ocak 1990 sigorta başlangıç tarihim. 6100 gün prim ödemem var. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olabilirim? Beni bu konuda aydınlatırsanız memnum olurum.

Ali KÖSEER

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız.  Askerlik sürenizin 45 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 45 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 2018 de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 


Bu haber 1,459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,724 µs