En Sıcak Konular

Davutoğlu, 'eylem planını' açıklıyor

6 Kasım 2014 11:20 tsi
Davutoğlu, 'eylem planını' açıklıyor Davutoğlu, 9 eylem planını şöyle sıraladı:

Davutoğlu, 'eylem planını' açıklıyor

 

 

Dünya 

 

25 maddelik Ekonomide Dönüşüm Programı'nın reel ekonomiyle ilgili olan 9'unu açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlelerinden birini başlatıyoruz" dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ekonomide belirlenen dönüşüm programının reel ekonomiyle ilgili olan 9'unu düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

"İlan edilen 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının ağırlıklı olarak reel sektör alanında olduğunu ifade eden Davutoğlu, "417 eylem planının temel hedefi hesap verilebilirliği güçlendirmektir" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları:

- Ekonomik yapımızı tümüyle yenileyecek olan ve son derece titizlikle yapılmış bir çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız. 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacağız.

- Öncelikli hedefimiz siyasal güven ve istikrar ortamının korunmasıdır. İnsan kaynağımızın nitelikli bir hale gelmesi ekonomide niteliksel dönüşümün temeli olur. Üretim teknolojisindeki değişime intibak ve öncülük etmek amacındayız.

- 2015 seçimlerine giderken ve daha sonraki dönemleri planlarken siyasi istikrar ve güven ortamının korunması elzemdir ve buna öncelikle önem vereceğiz. Ekonomimizin dünya ekonomisiyle entegrasyonu için önemli adımlar atacağız. Davutoğlu, 9 eylem planını şöyle sıraladı: 

İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı 
Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı 
Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim
Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı 
Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı
Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı 
Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı  
Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

Davutoğlu, 9 programa ilişkin yapılacak çalışmaları ise şöyle açıkladı:

 İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı 

7 tedarik stratejisini güncelleyeceğiz. Enerji üretim tesislerindeki techizatın yurt içinde üretilmesini destekleyeceğiz. Tohumculuk yetiştirme kapasitemizi artıracağız. Orta ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik teşvik paketleri hazırlayacağız. 

Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı

2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payını yüzde 35'e çıkarmayı planlıyoruz.

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı  

Yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kuracağız. İlaç ve tıbbi cihaz alımlarında yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alacağız. 2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacımızın yüzde 20'sini, ilaç ihtiyacımızın ise yüzde 60'ını yerli üretimle karşılar hale geleceğiz. Yabancı dil başta olmak üzere sağlık personelimizin donanımını geliştireceğiz.

Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

Lojistik veri tabanı oluşturacağız. Liman yönetim modelini hayata geçireceğiz.

Dönüşüm Programı

62'nci Hükümet Programı'nda ve kalkınma planlarında yer alan 25 öncelikli dönüşüm programı kamuoyuna reel ekonomi, makro ekonomi ve insan odaklı konular olmak üzere 3 kısım halinde duyurulacak.

İthalata bağımlılığın azaltılması, teknoloji, yerli üretimin geliştirilmesi, tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi ve sağlıkta yapısal dönüşüm gibi konuları içeren 9 program ana hatlarıyla şöyle:

 İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı 

• Yüksek dövizlerle ithal edilen ürünler tek tek belirlenerek, bunların, Türkiye'de üretilebilir olanlarının üretimi özel programlarla desteklenecek. 

Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı 

• Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlardaki Ar-Ge çalışmalarından ticarileştirilebilir olanlar, çeşitli kurumlarca desteklenecek. 

Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim

• Kamu ihalelerinde, 5 milyon doların üzerindeki tüm alımlarda yerli üretim zorunluluğu getirilecek. Yerli ürünlere yüzde 15 fiyat avantajı, uyulama aşamasında izlenecek. 

Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı 

• Rüzgar, güneş ve su kaynaklarının enerji üretimindeki payının artırılması yönünde çalışmalar yapılacak. Lisans, ruhsat ve yatırım süreçleri kolaylaştırılacak. 

Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı

 • Mevzuat kontrol edilecek. Enerji tüketimi düşük eşya kullanımı teşvik edilecek. Enerji sarfiyatını azaltan işletmelere özel teşcik uygulaması yapılacak. 

Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı 

• Tarım kesiminde vahşi sulamanın topraklara ve üretimi getirdiği zararların önüne geçebilmek amacıyla, yetersiz olan su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına destek sağlayacak mekanizmalar ön plana çıkacak. Bu yönde çalışmalar yapılacak. 

Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı 

• Yerli ilaç üretiminin teşviki ve sağlık serbest bölgeleri kurularak yüksek teknolojili tıbbi cihaz üretimine özel teşvikler sağlanması.  

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı  

• Özellikle yurtdışından hastaların belirli program dahilinde Türkiye'ye getirilerek tedavi edilmesine yönelik uygulanan mevcut politikalar geliştirilecek. Bu alanda yapılacak yatırımlar teşvik edilecek. 

Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

 • Taşımacılığın Türkiye'nin ihracat ve büyüme hedefl erine katkısı göz önünde bulundurularak, kavramın daha zenginleştirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda karayolu yanı sıra, demiryolu, denizyolu ve havayolunun etkin şekilde kombine taşımacılıkta kullanılmasının önü açılacak.


Bu haber 1,368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,583 µs