En Sıcak Konular

Kıdem fonu tekrar masada: İşçilerin hakları korunacak

10 Kasım 2014 10:12 tsi
Kıdem fonu tekrar masada: İşçilerin hakları korunacak İŞÇİLERİ NELER BEKLİYOR?

Kıdem fonu tekrar masada: İşçilerin hakları korunacak

 

 

Akşam

 

Geçen yıl işveren ve işçilerin anlaşamaması üzerine rafa kaldırılan Kıdem Tazminatı Fonu 2015 yılı programına girdi. Programda kazanılmış hakların korunacağına yönelik de bir hüküm bulunuyor. 

Yüksek Planlama Kurulu’nun 2015 yılı programının detayları netleşti. Raporda çok ayrıntılı değerlendirmelere yer veriliyor ve mevcut sorunların çözümü için hangi adımların kimler tarafından atılması gerektiği ifade ediliyor. Kıdem tazminatı konusunda geçtiğimiz dönemde ciddi adımlar atılmıştı. 

İŞÇİLERİ NELER BEKLİYOR?

Fakat işçi ve işveren tarafları bazı noktalarda anlaşmaya varamayınca konu rafa kalkmıştı. Yeni yılın programında kıdem tazminatı fonunun açık açık tanımlanmış bir şekilde yer alması konuya ilişkin planlama çalışmalarının sürdüğünü ve konunun gündeme yeniden geleceğini gösteriyor. Program “tüm işçiler için açısından erişilebilir, bireysel hesaba dayanan, işlevsel bir kıdem tazminatı sistemi oluşturma çalışmaları sürdürülecektir” ifadesine yer veriyor. Bu ifade kısa fakat çok net bir ifade. Kıdem tazminatı fonunun mevcut aksaklıklarına dayanan ve yeni önerinin ipuçlarını veren bu ifadeye yakından bakarsak yeni dönemde işçileri nelerin beklediğini söyleyebiliriz. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre 10 işçiden yalnızca 1’i kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işinden ayrılıyor. Diğer yandan kıdem tazminatı işverenler için sürpriz bir maliyet olarak gözüküyor. 

BİR ANDA VERMEKTENSE...

İşverenler aniden ortaya çıkabilecek bir maliyet yerine düzenli olarak fona prim ödeyecekleri bir sistemi tercih ediyorlar. Kıdem tazminatı düzenlemesinin hayata geçmesinin belki de en önemli şartı, işçilerin kazanılmış haklarının korunması. Programda da bu ifadeye yer verilmiş. Sosyal tarafların tamamının katılımıyla ve kazanılmış haklara dokunulmaksızın yeni bir yapının oluşturulması gerektiği belirtiliyor. Bu nedenle yeni dönemde kazanılmış haklardan geriye dönüş anlamına gelmeyecek fakat sorunları çözebilecek bir yapı sağlaması gerekiyor. 

2008 sonrası mağdur oldu

KIDEM Tazminatı Fonu'na yönelik bu düzenlemenin mevcut emeklilerin emekli aylıklarının düşürmeyecek şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Emekli aylıklarındaki değişim zaten 2008 yılı sonrası ilk kez sigortalı olanlar için emekli aylıklarını düşürücü bir etki yapmıştı. Bu nedenle bu konuda çalışanlar için tekrar bir mağduriyet yaratılmaması bu açıdan çok büyük önem teşkil ediyor.


Bu haber 1,323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,033 µs