En Sıcak Konular

Sanayide çarklar tekrar hareketlendi

11 Kasım 2014 08:52 tsi
Sanayide çarklar tekrar hareketlendi Ekonomistler üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 3'ü geçmesini bekliyor.

Sanayide çarklar tekrar hareketlendi

 

 

Sabah

 

Büyümenin en önemli göstergelerinden olan sanayi üretiminin yıllık artış hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.5'e çıktı. Ekonomistler üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 3'ü geçmesini bekliyor. 

Ekonomide yılın ikinci çeyreğinde yavaşlayan çarklar, üçüncüsünde tekrar dönmeye başladı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi eylül ayında yüzde 4.12 artış gösterirken, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki döneme göre ortalama artış yüzde 3.5 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi eylülde bir önceki aya göre yüzde 1.7, takvim etkisinden arındırılmış endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 artış gösterdi.  

DENGELİ BÜYÜME  

Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretimi ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 5.3 iken ikinci çeyrekte yüzde 2.6'ya gerileyen yıllık artış hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 civarına yükseldi. Ekonominin ilk çeyrekte yüzde 4.7 olan büyüme hızı, ikincisinde yüzde 2.1'e gerilemişti. Dün açıklanan sanayi üretimi verilerinin ardından büyümenin üçüncü çeyrekte yüzde 3 civarında olması bekleniyor. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, "Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.6'ya gerileyen yıllık artış hızı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.5'e yükseldi. Tarım sektörünün azaltıcı etkisini göze almamız durumunda bile, üçüncü çeyrekte GSYH büyüme oranının yüzde 3 seviyesine yükselebileceğini hesaplıyoruz. Ekim ayına ilişkin ilk tahminlerimiz de yüksek tek haneli sanayi üretimi yıllık artış oranının gerçekleşebileceği yönünde" diye konuştu. Ekonomide dengeli büyüme tablosunun korunduğuna dikkat çeken Kıvcı Tokalı, "Daha yavaş büyüyen dünya ekonomisinde, Türkiye'nin yüzde 3-4 bandındaki büyüme performansını sürdürebildiğini izliyoruz" dedi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, eylülde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.6 arttı.  

EKONOMİ HIZLANMAYA BAŞLADI 

Sanayi üretiminin beklentiler doğrultusunda büyüme sergilediğini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün karşılaşılan tablonun esas itibarıyla kapasite kullanım oranları ile dış ticaret rakamları ve diğer bazı göstergeler incelendiğinde beklenen bir sonuç olduğunu belirtti. Arındırılmamış rakamlarla sanayi üretimindeki artışın ilk çeyrekte yüzde 5.3 iken, ikinci çeyrekte yaşanan büyümenin yüzde 2.6'da kaldığını vurgulayan Işık, "Kimsenin 2'nci çeyrek büyümesine aldanmaması gerektiğini, 3 ve 4'üncü çeyrekte büyümenin hızlanacağını söylemiştik. Bu veriler ikinci çeyrekte yavaşlayan ekonominin 3'ten itibaren tekrar hızlanmaya başladığını göstermektedir" dedi. 

EN YÜKSEK ARTIŞ DAYANIKLI TÜKETİMDE 

Eylülde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8.9 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, eylülde aylık bazda en yüksek artış yüzde 6.9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.


Bu haber 1,158 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,347 µs