En Sıcak Konular

Türkiye’nin yüzde 20'si yardımlarla geçiniyor

24 Kasım 2014 09:21 tsi
Türkiye’nin yüzde 20'si yardımlarla geçiniyor Her 100 kişinin 66'sı borçlu.

Türkiye’nin yüzde 20'si yardımlarla geçiniyor

 

 

Bugün

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda hanelerin büyük bir kısmı devletten aldığı maaşla geçimini sağlarken vatandaşların yaklaşık yüzde 20'sinin de sosyal yardımlarla hayatta kaldığı ortaya çıktı. Türkiye’deki bireylerin sadece yüzde 34’ünün borcu olmadığı belirlendi. Kişilerin borç ve taksitleri ödemekte zorlandığının altı çizildi.

Maaşlıların payı büyük

TÜİK’in araştırmasında Türkiye’deki hane gelirlerin başında maaş, günlük yevmiye ve sosyal yardımların geldiği vurgulandı. Hanelerin yüzde 48,3'ünün devlet maaşıyla geçindiği tespit edildi. Günlük ücretle (yevmiyeyle) evine para götürenlerin oranı yüzde 3,2 olurken tarımdan ekmek yiyenler ise yüzde 6,4 olarak kayıtlara geçti. Toplam hane halkı gelirinde gayrimenkul gelirinin payı (kira gibi) sadece yüzde 3,3 iken menkul kıymetlerden gelen gelir payı (faiz, borsa) yüzde 3,1 oranında oldu.

Yardımla geçinenler artıyor

Türkiye'de hanelerin yaklaşık yüzde 20'sinin sosyal yardımlarda geçindiği ortaya çıktı. TÜİK verilerine göre, 2012 yılında birey-lerin yüzde 18,4'ü yardımlarla geçinirken bu oran 2013'te yüzde 19,7'ye çıktı. Emekli (yaşlı), dul ve yetim maaşları bu yardımların yüzde 18,2'sini oluşturdu. Diğer yardımların oranı da yüzde 1,5 olarak kayıtlara geçti. Yaşlık maaşı 243 lira, dul aylığı iki ayda bir 500 lira ve yetim aylığı da 330 lira olarak belirlenmiş.

Sabit telefonlar azalıyor

Bir zamanlar evlerin olmazsa olmazları arasında yer alan sabit telefonların oranı 2011 yılında yüzde 52 iken 2012'de yüzde 45,2'ye ve 2013 yılında da yüzde 37,4'e düştü. TÜİK yaptığı araştırmayla evlerde sabit yerine mobil telefon kullanıldığını ortaya koydu. Hane içinde yüzde 74,7 oranında mobil telefon kullanıldığı aktarıldı.

Halkın %66’sı borçlu

Araştırmada vatandaşın en çok borç ve taksit ödemekte zorlandığı tespit edildi. Borcu ve taksiti olmayan hanehalkı oranı yüzde 34,5'te kaldı. Yani yüzde 66’sı borçl yükü alktında. Beklenmedik harcamalar vatandaşın belini bükerken yüzde 78,5'i de evden uzakta bir haftalık tatili karşılamakta zorlandığını ifade etti.


Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,652 µs