En Sıcak Konular

Akaryakıta 9 yılda 300 milyar lira vergi

26 Kasım 2014 08:48 tsi
Akaryakıta 9 yılda 300 milyar lira vergi Vatandaş 9 yılda akaryakıt ürünleri için toplam 299 milyar 850 milyon lira ÖTV ve KDV ödedi.

Akaryakıta 9 yılda 300 milyar lira vergi

 

 

Bugün 

 
Ver­gi sis­te­min­de­ki çar­pık­lık va­tan­da­şın akar­ya­kıt ürün­le­ri­ne 38 mil­yar 851 mil­yon li­ra faz­la­dan ver­gi ödemek zo­run­da kal­dı­ğı­nı or­ta­ya koy­du. Akar­ya­kıt için 9 yıl­da öde­nen yak­la­şık 300 mil­yar li­ra ver­gi­nin 261 mil­yar li­ra­sı ver­gi, 38,8 mil­yar li­ra­sı ise "ver­gi­nin ver­gi­si­"n­den oluş­tu.

ÖTV'ye 215 mil­yar li­ra

Acı ger­çek, Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­mu­'nun (EPDK) ya­yın­la­dı­ğı Petrol Piyasası Sektör Raporu ile gözler önüne serildi. Rapora göre, 2005 yılından 2013 yılına kadar geçen 9 yıllık sürede benzin, motorin ve LPG gibi petrol ürünlerine tam 299 milyar 850 milyon lira vergi ödedik. Söz konusu verginin 215 milyar 840 milyon lirası ÖTV, 84 milyon 2 milyon lirası da KDV'den oluştu. An­cak akar­ya­kıt için top­la­nan söz ko­nu­su KDV'­nin sa­de­ce 45 mil­yar 169 mil­yon li­ra­sı­nı sa­tın al­dı­ğı­mız ben­zin, mo­to­rin ya da LPG için öde­dik.

Ver­gi­nin vergisi alınıyor

Ge­ri ka­lan 38 mil­yar 851 mil­yon li­ra­lık KDV ise al­dı­ğı­mız hiz­met ya da ürün için de­ğil doğ­ru­dan ÖTV ne­de­niy­le tah­sil edil­di. Bu­na gö­re, söz ko­nu­su dö­nem­de akar­ya­kıt­tan alı­nan 215 mil­yar 840 mil­yon li­ra­lık ÖT­V'­ye ay­rı­ca yüz­de 18 ora­nın­da KDV ta­hak­kuk et­ti­ril­di. So­nuç­ta 215,8 mil­yar li­ra­lık ÖT­V'­nin KDV'­si ola­rak dev­le­te 38,8 mil­yar li­ra "ver­gi­nin ver­gi­si­" ola­rak öde­mek zo­run­da kal­dık. Va­tan­da­şa ver­gi için de ver­gi ödet­ti­ren sis­tem ÖTV, Güm­rük Ver­gi­si ve ben­ze­ri ver­gi­le­rin KDV mat­ra­hı için­de sa­yıl­ma­sın­dan kay­nak­la­nı­yor. KDV mat­ra­hı­na öden­miş ver­gi­le­rin de da­hil edil­me­si va­tan­da­şın ver­gi yü­kü­nü ar­tı­rı­yor.

Ver­gi­nin ağır­lı­ğı yüz­de 3,20'ye çık­tı

Ra­por ay­rı­ca, özel­lik­le kü­re­sel kri­zin et­ki­le­ri­nin ya­şan­dı­ğı 2008 yı­lın­dan iti­ba­ren akar­ya­kıt ürün­le­ri­ne öde­di­ği­miz ÖTV ve KDV'­nin mil­li ge­lir içe­ri­sin­de­ki ağır­lı­ğı­nın hız­la art­tı­ğı­nı, kri­zin ya­ra­la­rı­nın ade­ta akar­ya­kıt ver­gi­le­riy­le sa­rıl­dı­ğı­nı da or­ta­ya koy­du. Ra­po­ra gö­re, 2008 yı­lın­da akar­ya­kıt­tan top­la­nan ver­gi­ler mil­li ge­li­rin sa­de­ce yüz­de 2,9'u­na kar­şı­lık ge­li­yor­du. Bu oran 2013 yı­lın­da yüz­de 3,20'ye ka­dar çık­tı.


Bu haber 1,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,108 µs