En Sıcak Konular

Bakan Şimşek'ten sevindiren açıklama!

9 Şubat 2015 09:33 tsi
Bakan Şimşek'ten sevindiren açıklama! Bakan Şimşek: Enflasyon düşmeye devam edecek.

Bakan Şimşek'ten sevindiren açıklama!

 

 

Star

 

Bakan Şimşek: Enflasyon düşmeye devam edecek.

Antalya'da Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık Değerlendirme ve Hedef Toplantısı'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun geçen yıl bir miktar yüksek seyrettikten sonra son aylarda hızlı bir düşüş trendine girdiğini belirterek, "Enflasyon yüzde 7.2 oranına kadar düştü ve düşmeye devam edecek" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kemer İlçesi'ndeki Rixos Sungate Otel'de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık Değerlendirme ve Hedef Toplantısı'nın açılışına katıldı. 2014 yılının ticari anlamda zor ancak Türkiye için iyi bir yıl olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 3'e yakın bir oranla büyüdüğünü belirtti. Bu oran mütevazı sayılsa da Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Oldukça zor bir bölgesel ve küresel konjonktüre rağmen büyüme söz konusu. Türkiye coğrafi anlamda güzel ancak bunun da dönem dönem getirdiği sıkıntılar oluyor. Türkiye'nin geçen yılki yüzde 3'lük büyümesini küçümsememek lazım. İyi bir performans. Biz ılımlı büyümeye rağmen geçen yıl 1 milyon 400 bin insanımıza iş bulduk. Bu çok ciddi bir rakam. Buna rağmen işsizlik oranı yükseldi. Türkiye'de iş gücüne katılım oranı dediğimiz çalışma çağındaki nüfus giderek artan bir oranla iş arıyor. Çalışma çağındaki nüfus yüzde 1.7 arttı ama iş gücüne katılım oranı yüzde 2.6 arttı. Bundan dolayı da işsizlik oranı yüzde 10'un üzerinde seyretmeye devam ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde 1 milyon 400 bin kişiye iş bulunmuşsa işsizliğin artma ihtimali son derece düşüktür. Türkiye'de iş gücü piyasasının dinamikleri son derece farklı."

'2015'TE BÜYÜMEYİ YÜZDE 4 ÖNGÖRDÜK'

Türkiye'deki enflasyonun geçen yıl bir miktar yüksek seyrettikten sonra son aylarda hızlı bir düşüş trendine girdiğini kaydeden Bakan Şimşek, "Enflasyon yüzde 7.2 oranına kadar düştü ve düşmeye devam edecek. Türkiye'de 2013 yılında cari açık 65 milyar doları buldu. Geçen yıl 47 milyar dolara düştü. 2015 yılında petrol fiyatları bu seviyelerde istikrara kavuşursa cari açık rahat bir şekilde milli gelire oran olarak yüzde 3.5, 4 civarına iner ve 2013'ün belki yarısı seviyesine kadar rahat bir şekilde inecek, yönetilebilir bir noktaya gelecek. 2015 yılında büyümeyi yüzde 4 olarak öngördük. Yılın ilk yarısında biraz momentum kaybı ve dış gelişmeler nedeniyle bir miktar düşük seyredebilir ama özellikle Haziran seçimleri sonrasında istikrarın devam edeceği, çok kapsamlı bir reform programının uygulanacağını dikkate alırsak rahat bir şekilde yüzde 4'lük büyümeyi yakalayabiliriz" diye konuştu.

'HENÜZ RAHATLAMAK İÇİN BİR SEBEP YOK'

Geçen yılın, merkezi bütçede 1.9'luk açık öngörülmesine rağmen yüzde 1.3'lük açıkla kapatıldığını vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ortaya koyduğu bütçe performansıyla dünyanın en iyileri arasında yer aldığını belirtti.

2015 yılında da işi sıkı tutmak zorunda olduklarını kaydeden Bakan Şimşek, şöyle dedi:

"Devlete baktığımız zaman Türkiye'nin açığı yüzde 0.7. Bu rakam OECD ülkeleri açığının neredeyse 6'da biri, Avrupa Birliği üyelerinin 4'te biri, gelişmekte olan ülkelerin ise üçte biri düzeyinde. Türkiye ortaya koyduğu bütçe performansıyla dünyanın en iyileri arasında. Önce hep 'IMF, AB' denilirdi ama şimdi maliye performansında yakaladığımız etkinlik, Türkiye'nin risk primini belirleyen en önemli faktör. 2015 yılında da işi sıkı tutmak zorundayız. Henüz rahatlamak için bir sebep yok. 'Açık düşük, borç düşük, rahatlayalım' denilebilir ama Türkiye'de hala cari açık sorunu var. O sorunun yönetilmesini kolaylaştırmamız lazım. O nedenle bütçe performansı önemli."


Bu haber 1,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,279 µs