En Sıcak Konular

Dolarda yatay seyir sürüyor

22 Haziran 2016 09:27 tsi
Dolarda yatay seyir sürüyor Dün yükseldiği 2.91'li seviyelerden güne başlayan dolar kurunda TCMB'nin ekonomistler toplantısı ve Fed Başkanı'nın konuşmaları izlenecek.

Dolarda yatay seyir sürüyor

Dünya 

Dün yükseldiği 2.91'li seviyelerden güne başlayan dolar kurunda TCMB'nin ekonomistler toplantısı ve Fed Başkanı'nın konuşmaları izlenecek.

TCMB'nin dün beklentilere paralel faiz indirimine yurtiçi piyasada tepki görülmezken, küresel gündemin en önemli maddesi olan İngiltere'deki yarınki referandum öncesi temkinli seyir devam ediyor.

Piyasalar bugün TCMB'nin ekonomistler ile yapacağı toplantının yanı sıra Janet Yellen'ın saat 17:00'da Senato'da yapacağı konuşmayı da izleyecek.

İngiltere'de dün çıkan ankette AB'de kalma yanlılarının üstünlüğünün azaldığının görülmesi risk iştahında azalmaya, dolar/TL'de de yükselişe neden olmuştu. Dolar/TL bugüne dün yükseldiği 2.91'li seviyelerden başlarken, bankacılar bugünkü ekonomistler toplantısında TCMB'nin önümüzdeki dönemde olası faiz indirimlerine ilişkin net mesajlar arayacak.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 2.9091/2.9106 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9110/2.9121 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.0908/3.0924 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0939/3.0953, 3.2723/3.2741 seviyesindeki euro/TL ise 3.2766/3.2783 seviyesinde işlem gördü.

TCMB faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendirdiği indirimlere Haziran ayında da 50 baz puanla devam ederken, analistler PPK metninde önümüzdeki dönemde üst banttaki indirimlerde sona gelindiğine dair bir sinyal verilmemesinin de etkisiyle küresel koşulların desteklemesi halinde üst banttaki indirimlerin devamını bekliyorlar. Bankacılar her ne kadar PPK kararlarına piyasada bir tepki görülmese de, faiz indirimlerinin küresel risk iştahında azalma halinde TL'deki kırılganlığı artıracağına dikkat çekiyor. 

İngiltere'de referandum öncesi dün yayımlanan en güncel kamuoyu yoklamasında AB'de kalma yanlılarının üstünlüğünün azaldığı görüldü. Finansal bahisçi IG şirketi tarafından Survation'a yaptırılan ankete göre AB'de kalma yanlıları yüzde 45, ayrılma yanlıları ise yüzde 44 oy aldı. Bir önceki Cumartesi günü yayınlanan Survation anketinde yüzde 45 ile AB'de kalma yanlılarının ayrılma yanlılarına 3 puan üstünlüğü bulunuyordu. 

Asya borsaları, referandum öncesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün Senato Bankacılık Komitesi'nde yapmaya başladığı ve bugün de sürecek olan konuşmasında faiz artışları konusunda temkinli mesajlar vermesinin ardından dalgalı bir seyir izledi.

Yellen, küresel riskler ve ABD'de istihdam artışındaki yavaşlama nedeniyle faiz artırımlarına temkinli yaklaşmak gerektiğini ve ekonomideki toparlanmanın sürdüğünü teyit edecek verileri beklediğini söyledi.

Daiwa Securities sabit getirili yatırım baş stratejisti Tohru Yamamoto, "Yellen'ın yorumlarına bakılırsa Temmuz ayında bir faiz artışı masadan tamamen kaldırıldı. Fed'in Eylül ayı itibariyle faizleri artırmak için yeterli sağlam ekonomik veriye ulaşabileceği bile bir soru işareti" dedi.


Bu haber 1,273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,326 µs