En Sıcak Konular

Kıdem fonu ve zorunlu BES'te iyileştirme arayışı

15 Temmuz 2016 09:49 tsi
Kıdem fonu ve zorunlu BES'te iyileştirme arayışı Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi ve belirli bir süre zorunlu kesintiyle bireysel emeklilik hesabı açılmasına yönelik düzenlemelere gelen itirazlar sonucu yeni arayışlar başladı.

Kıdem fonu ve zorunlu BES'te iyileştirme arayışı

Dünya 

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi ve belirli bir süre zorunlu kesintiyle bireysel emeklilik hesabı açılmasına yönelik düzenlemelere gelen itirazlar sonucu yeni arayışlar başladı. 

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi ve belirli bir süre zorunlu kesintiyle bireysel emeklilik hesabı açılmasına yönelik düzenlemelere gelen işçi itirazları, yeni arayışların başlamasına neden oldu. İşçilerin olası bir kıdem fonunda devlet garantisi talebi tasarruf oranını artıracağı gerekçesiyle devlet tarafından karşılanabilir bulundu. 

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, kıdem fonunun temel tasarımında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. İşçi kanadının istediği 'devlet garantisi' karşılığı olarak işverenlerin yatırmadığı primler ya da kayıplara yönelik bir ek risk fonu oluşturulacak. 

Üzerinde çalışılan risk garanti sisteminin ücret garanti fonu benzeri bir yapı oluşturulması, işsizlik sigortası fonundan oransal bir kaynak ayrılarak risk fonu oluşturulması ya da doğrudan bütçeden ayrılacak kaynaklarla bir risk hesabına dayalı fon kurulması alternatifl erini içerdiği kaydedildi. Kıdem tazminatı fonuna yönelik kamuoyu gündemine sözlü olarak gelen hazırlıklara karşı, işçi kanadının eleştirdiği unsurların arasında 'devlet garantisi olmadan bir fona evet denemeyeceği' söylemi öne çıkıyordu.

Bireysel emeklilik için de katkı düşünülüyor

Hükümetin, tasarrufları artırmak amacıyla, çalışanlardan 100’er TL’nin 6 ay boyunca zorunlu kesilmesini içeren düzenleme taslağı da sıkıntıya girdi. İşçi ve işveren kanadının hazırlıklarda muhatap alınmamasıyla başlayan ve işçi kanadından sert, işveren kanadından ise uyarı niteliğinde eleştirilerin geldiği taslak öteleniyor. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre ek bir ücret kesilmesine işveren kanadı net biçimde itirazını iletti. Buna karşılık, 6 aylık birikim için devletin sembolik bir katkı sağlaması, işverenlere de katkı sağlamaları zorunluluğu getirilmesi halinde vergi indirimi yoluyla bunu kamunun üstlenmesi yönünde formül hazırlanacak. Düzenlemenin sonbaharda gündeme getirilmesi bekleniyor.


Bu haber 1,577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,807 µs