En Sıcak Konular

Piyasalar yatay açıldı

29 Temmuz 2016 10:40 tsi
Piyasalar yatay açıldı Fed ve BOJ sonrası iyimserliği kısmen de olsa sürdüren piyasalar, yoğun iç ve dış veri gündemiyle yön bulacak.

Piyasalar yatay açıldı

Dünya 

Fed ve BOJ sonrası iyimserliği kısmen de olsa sürdüren piyasalar, yoğun iç ve dış veri gündemiyle yön bulacak.

Küresel piyasalarda bu sabah saatlerinde Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından açıklanan parasal genişleme önlemlerinin, piyasanın beklentilerinin altında kalması üzerinde satışlar yaşandı.

Küresel piyasalarda yaşanan negatif duruma karşın yurtiçi piyasalar sakin seyrini sürdürerek yatay bir seyirle güne başladı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 62 puan artışla 75306 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,08 oranında değer kazandı. 

Dün akşam saatlerinde 3.0140 civarında olan dolar/TL, bu sabah itibarıyla 3.0140/3.0150 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.1790 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1780/3.1795, 3.3430 civarında olan euro/TL ise 3.3410/3.3430 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda; petrol fiyatları, yavaşlayan ekonomik büyümenin piyasada devam eden arz fazlasını daha da artırabileceği endişeleriyle beraber bugün yataya yakın bir seyrederek Nisan ayından bu yana en düşük seviyelerde kalmaya devam etti. Brent ham petrolünün varil fiyatı 8 sent yükselerek 42.78 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 2 sent artışla 41.16 dolar oldu.  

Altın fiyatları BOJ tarafından açıklanan parasal genişleme önlemlerinin beklentilerin altında kalması üzerine değer kazanırken, dolardaki gerilemeden de faydalandı. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,341.16 dolardan işlem gördü. 

Küresel piyasalarda son durum

Asya borsaları, Japonya Merkez Bankası'nın aldığı parasal genişleme önlemlerinin piyasaların beklentilerinin altında kalmasının ardından hafif düşüşler yaşadı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi (.MIAPJ0000PUS) seans içerisinde 11 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından geri çekilerek yüzde 0.3'lük düşüşle 437.26 puana geriledi. Açıklama öncesi yüzde 0.4 aşağıda seyreden Japonya Nikkei endeksi ise açıklama sonrasında kayıplarını yüzde 1.5'e genişletti.

Japonya Merkez Bankası bugün açıkladığı yeni parasal genişleme önlemleri çerçevesinde ETF alımlarını yıllık 3.3 trilyon yenden 6 trilyon yene çıkaracağını duyururken, bu önlemler piyasa beklentilerinin altında kaldı. Piyasalar BOJ'un varlık alımlarını daha da artırması ve belki de faiz oranlarını negatif alanının daha derinlerine çekmesini bekliyorlardı.

Piyasaların gündemi yoğun

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına gitmemesinin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlik kısmen de olsa bugüne de yansırken bugün piyasalarda yoğun iç ve dış veri gündemi takip edilecek.

Bugün iç piyasada TÜİK'in 10:00'da açıklayacağı Haziran ayına ilişkin dış ticaret verileri ve yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm gelirleri ile 17:00 sonrası Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin açıklayacağı iç borçlanma stratejisi takip edilecek.

Dış piyasalarda ise Euro bölgesi Temmuz ayı TÜFE ve işsizlik ilse ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verileri takip edilecek.

ABD'de ise ikinci çeyrek büyüme verileri çekirdek PCE, Chicago PMI ile Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek. 


Bu haber 1,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,676 µs