En Sıcak Konular

TL üzerindeki baskı sürüyor

4 Ağustos 2016 10:05 tsi
TL üzerindeki baskı sürüyor Beklentilerin üzerindeki enflasyon ve Moody's'in yarınki not değerlendirme açıklaması kuru 3 liranın üzerine taşıdı.

TL üzerindeki baskı sürüyor

Dünya 

Beklentilerin üzerindeki enflasyon ve Moody's'in yarınki not değerlendirme açıklaması kuru 3 liranın üzerine taşıdı.

Hafta boyunca 3 civarında sakin bir seyir izleyen dolar/TL, Moody's'in yarınki kredi notu değerlendirmesi, küresel riskten kaçış ve beklentinin üzerinde gelen Temmuz ayı enflasyon verileri ile baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Dün akşam itibarıyla 3.0150 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah itibarıyla 3.0140/3.0153 seviyesinde başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.19 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1860/3.1876, 3.3670 civarında olan euro/TL ise 3.3576/3.3596 seviyesinde bulunuyor.

Bugün iç piyasada TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu, reel efektif döviz kuru endeksi İngiltere'nin faiz kararı ve ABD'de açıklanacak haftalık işsizlik maaş başvuruları ile ISM hizmetler endeksi verileri izlenecek.

İngiltere'de merkez bankasının faizleri bugün açıklanacak kararla rekor düşük seviyeye indirmesi bekleniyor.

Global piyasaların bugün takip edeceği önemli gelişmeler arasında Japonya'nın ekonomi yetkililerinden mali destek ve para politikası konusunda gelecek herhangi bir açıklama ve özellikle dünün ADP istihdam raporunun ardından Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın TSİ 13:15'te yapacağı konuşma da yer alacak.

Enflasyon baskısı ve Moody's

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye alan Moody's'in yarınki kredi notu olası gözden geçirmesi ve ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri haftanın iki yön belirleyici gelişmesi olacak.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notuyla değerlendiren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Moody's'in notu bu seviyenin altına çekmesi, Türkiye'den sert portföy çıkışlarına neden olabilir.

Öte yandan Temmuz'da gıda ve tütün fiyatlarındaki sert yükseliş öncülüğünde beklentilerin üzerinde yüzde 1.16 artış gösteren TÜFE, yıllık enflasyonu da yüzde 7.64'ten yüzde 8.79'a çekti.

Bankacılara göre, Temmuz enflasyon verileri TCMB'nin yılbaşından beri faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği 200 baz puanlık indirimi haklı çıkarmıyor.

Dolar/TL, darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 4'ün hemen üzerinde seyrediyor.


Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,581 µs