En Sıcak Konular

900 bin ticari araca ÖTV indirim fırsatı

13 Ağustos 2016 09:38 tsi
900 bin ticari araca ÖTV indirim fırsatı Başbakan Binali Yıldırım’ın şoför esnafı için açıkladığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti müjdesi, TBMM Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

900 bin ticari araca ÖTV indirim fırsatı

Star 

Başbakan Binali Yıldırım’ın şoför esnafı için açıkladığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti müjdesi, TBMM Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Buna göre taksi, şehiriçi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsünün yanı sıra yük taşımada kullanılan araçlar yenilendiği zaman, ÖTV alınmayacak. Söz konusu araçlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019 yılına kadar ÖTV’den muaf tutulacak. Maliye Bakanlığı Gelir Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Arabacı, tasarıyla ÖTV teşviği getirilerek yenilenmesi planlanan şehir içi ulaşım ile ticari yük taşıma araçlarının sayıları hakkında bilgi verdi. Arabacı, piyasada 82 bin taksi, 111 bin minibüs, 112 bin servis aracı, 33 bin otobüs, 13 bin kamyonet, 400 bin kamyon, 155 bin tır olmak üzere toplam 906 bin araç bulunduğunu belirtti.

ESKİ ARACIN SATILMASI ZORUNLU

Düzenlemeden, ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar yararlanabilecek. Bu kapsamda, kendi şahsının veya şirketinin çalışanını veya yükünü taşıyanlar, bu taşıtların yenilenmesi amacıyla bu istisnadan yararlanamayacak. Yenilenmeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme aktifinden çıkarılması gerekecek. Aksi takdirde yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler tahsil edilecek. Taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl geçmeden devri halinde, adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan; ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde ise bu düzenleme hükmünden yararlanandan ÖTV alınacak.

ELEKTRİKLİ ARACA TEŞVİK

Tasarıya, elektrikli ve hibrit araçları teşvik etmek amacıyla önergeyle madde eklendi. Buna göre, elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve  özendirilmesi amacıyla, bu araçların vergilendirilmesinde farklılaştırma adına vergi basamaklarında elektrikli motorlar için yeni bir alt birim açılıyor.

BANKALARDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, yapılan düzenlemenin tüm camiayı sevindirdiğini belirterek şunları söyledi: “Esnafımızın araç yenileme talebine otomotiv sektörünün hemen olumlu cevap veremeyeceği düşünülerek araç yenileme süresinin uzun vadeye yayılması olumlu bir karar oldu. Sürenin uzun tutulması ile aracını yenileyecek olan esnafımızın sayısı en az yüzde 20-25 oranında bir artış gösterecektir. Piyasanın canlanması için tüm bankalarımızın da ellerini taşın altına koyarak ticari araç sahiplerine uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkânı sağlanması için harekete geçmelidirler. Araçların yenilenmesi ekonomide iyileşme ve aynı zamanda işsizliğin düşmesine sebep olacaktır. Bankalarımızdan da şoför esnafımıza yardımcı olacak kredi çalışması bekliyoruz.”


Bu haber 1,572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,091 µs