En Sıcak Konular

2017’de en düşük taşıt vergisi 647 lira oluyor

4 Kasım 2016 09:58 tsi
2017’de en düşük taşıt vergisi 647 lira oluyor Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yeni yılda yapılacak vergi artışları da belli oldu.

2017’de en düşük taşıt vergisi 647 lira oluyor

Dünya 

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yeni yılda yapılacak vergi artışları da belli oldu. Buna göre vergi, ceza ve harçlar yüzde 3.83’lük yeniden değerleme oranında artacak. Böylece halen motor hacmi en düşük otomobilin 623 lira olan MTV’si 647 liraya çıkacak.

Yeni yılda çeşitli vergi, harç ve cezaların yüzde 3.83’lük yeniden değerleme oranında artırılması bekleniyor. Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 3.83 artış gösterdi. Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl yeniden değerleme oranını, Maliye bu rakamı baz alarak ilan ediyor. Ancak Bakanlar Kurulu’nun bu tutarlarda değişiklik yapma yetkisi bulunuyor. Şayet Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanmazsa, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Damga Vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezaları, 1 Ocak 2017’den itibaren yüzde 3.83 oranında artacak.

1 YILLIK PASAPORT 170 LİRA

Yapılan hesaplamalarına göre, bu durumda 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3’e kadar olan otomobillerin halen 623 lira olan Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılbaşında 646.8 liraya çıkacak. Aynı yaş grubundaki motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 997 liradan bin 35 liraya yükselecek. 4001 cm3’ün üzerindekilerin ise 23 bin 586 liraya çıkacak. Damga Vergisi’ndeki maktu tutarların yeniden değerleme oranı kadar artırılması durumunda da yıllık Gelir Vergisi beyannamelerindeki Damga Vergisi 49.66 lira olacak. Bu miktar, makbuz senetlerinde 17.32 lira olarak uygulanacak. Harçların da aynı oranda zam görmesiyle 1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 163.3 liradan 169.5 liraya çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi harcı da yeni yılda 418 lira olacak. Vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranında artırılması durumunda fatura, gider pusulası gibi belgelerin verilmemesi ve alınmamasının cezası 219.2 liraya çıkacak. Cep telefonlarından alınan Özel İletişim Vergisi ise 47.7 lira olacak.


Yılbaşından itibaren trafik cezaları da yeniden değerleme oranında artırılacak. Buna göre, kırmızı ışıkta geçmenin 199.5 lira olan cezası yeni yılda 207.14 liraya yükselecek. Ayrıca alkollü araç kullananlar yeni yılda ilk yakalamada 876.9 lira, ikinci yakalamada ise bin 99.4 lira ödemek zorunda kalacak. Hız sınırını yüzde 30’a kadar aşan sürücüler 207.14 lira, yüzde 30’un üzerinde aşanlar ise 428.6 lira ceza ödeyecek. Yeni yılda emniyet kemeri takmayanlar ve park yasağını ihlal edenler de 96.4 liralık ceza ile karşı karşıya kalacak.


Bu haber 1,458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,323 µs