En Sıcak Konular

Milyonlarca kişinin kullandığı yemek çeklerinde kriz kapıda

14 Kasım 2016 17:00 tsi
Milyonlarca kişinin kullandığı yemek çeklerinde kriz kapıda Kısa adı TÜRES olan Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, büyük bir pazara sahip olan 'yemek çekleri' sektöründe ciddi krizler yaşandığını belirterek düzenlemenin şart olduğunu söyledi.

Milyonlarca kişinin kullandığı yemek çeklerinde kriz kapıda

YeniŞafak 

Kısa adı TÜRES olan Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, büyük bir pazara sahip olan 'yemek çekleri' sektöründe ciddi krizler yaşandığını belirterek düzenlemenin şart olduğunu söyledi.


 Komisyonun diğer ülkelerde olduğu gibi yüzde 2-3’lere kadar çekilmesi bekleniyor.
Komisyonun diğer ülkelerde olduğu gibi yüzde 2-3’lere kadar çekilmesi bekleniyor.
Ramazan Bingöl, yemek çeklerinde en büyük sorunun yemek çeki veren ana firmaların % 9-10'ları bulan oranda lokantalardan yüksek komisyon alması olduğunu açıkladı. “Yemek çeklerindeki yüksek komisyon, restoran ve lokantaların yanı sıra çeki kullanan dar gelirli çalışanları da olumsuz etkiliyor" şeklinde konuşan TÜRES Başkanı Bingöl, sektöre seslenerek “Komisyonu diğer ülkelerde olduğu gibi yüzde 2-3'lere kadar çekmelisiniz" dedi.
Sorunun sadece yüksek komisyonla sınırlı olmadığının altını çizen Bingöl, kartların zaman zaman amacı dışında kullanıldığını, ödemelerin geç yapıldığını, POS cihazlarına uygulanan sigorta bedelleri ve bakımı için istenen ücretin de yüksek olduğunu söyledi.
Komisyonu yüzde 2-3'lere kadar çekmelisiniz
Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl'ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“İşverene ve çalışana kolaylıklar sağlayan yemek çekleri kullanımı, restoran ve lokantalardan alınan yüksek komisyonlardan dolayı ciddi sorunlar oluşturmaya başladı. Bu konuda TÜRES olarak daha önce bazı girişimlerde bulunduk. İTO gibi bazı kuruluşlar ve sektör temsilcileri açıklamalar ve toplantılar yaptılar. Bakanlık nezdinde temaslarımız oldu. Ancak sorun devam ediyor. TÜRES olarak yemek çeklerindeki yüksek komisyon sorununu gündemde tutmaya devam edeceğiz. Yemek çeki üreticileri, uyguladıkları yüksek komisyondan dolayı kendi sonlarını hazırladıklarını ve yemek sektöründeki firma ve lokantaları zor duruma soktuklarını anlamalılar. Bir lokanta müşterisinden aldığı 20 liralık yemek çekinin 2-3 lirasını komisyon olarak verirse nasıl kazanacak? Yüzde 9-10'luk komisyon çok yüksek. Sektördeki firmaların tamamına sesleniyorum: Komisyonu diğer ülkelerde olduğu gibi yüzde 2-3'lere kadar çekmelisiniz."
Türkiye çapında boykot dâhil tüm seçenekler üzerinde çalıştıklarını da ifade eden Ramazan Bingöl, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den konuya el atmasını istedi.
"Alternatif yemek kartları için uğraşıyoruz"
Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl açıklamasının devamında, küresel firmaların uyguladıkları yüksek komisyonlardan sektörü korumak için alternatif yemek kartları üzerinde çalışmaların da sürdüğünü açıkladı. “Yüksek komisyonlardan dolayı sadece İstanbul'da 15-20 bin İTO üyesi esnaf olumsuz etkilendi. Tüm ülkeyi düşündüğümü zaman zararın ne derece büyük olduğunu tahmin etmek zor değil" diyen TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl konuyla ilgili gelişmeleri sonraki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.
Türkiye'dekiyemek çekleri
Ülkemizde yoğun kullanılan yemek çekleri şunlar: Sodexo, YCard, Multinet, Ticket Restaurant, Setcard, WinWin.


Bu haber 1,547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,365 µs