En Sıcak Konular

Merkez’in 3’lü hamlesine Avrupa sabotajı

25 Kasım 2016 10:37 tsi
Merkez’in 3’lü hamlesine Avrupa sabotajı 34 ay sonra çifte faiz artırımına giden Merkez Bankası, piyasaya 3 koldan müdahale edince, dolar 3.36 liraya kadar düştü. Ancak bu hamle AB’nin Türkiye ile müzakereleri durdurma kararı ile tersine döndü. Dolar 3.44’ü aştı.

Merkez’in 3’lü hamlesine Avrupa sabotajı

Star 

34 ay sonra çifte faiz artırımına giden Merkez Bankası, piyasaya 3 koldan müdahale edince, dolar 3.36 liraya kadar düştü. Ancak bu hamle AB’nin Türkiye ile müzakereleri durdurma kararı ile tersine döndü. Dolar 3.44’ü aştı.

Merkez Bankası’nın dünkü kritik Para Politikası Kurulu toplantısından önemli kararlar çıktı. Merkez Bankası, TL’deki değer kaybına karşı 3 ayrı hamleyle önce faiz oranlarını artırdı, ardından yabancı para zorunlu karşılıklarını indirdi ve son olarak da ihracatçıların reeskont kredilerinin geri ödemesini Türk Lirası ile yapabileceklerini açıkladı. Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan, faizde üst bandı ise 25 baz puan yükselterek 8.50’ye çıkardı. Böylece 7 ay boyunca faiz koridorunun üst bandını indirmesinin ardından geçen ayı pas geçen Merkez Bankası 34 ayın ardından ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu. 

SÜRPRİZ OLDU

Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 8.00’e çıkarırken, uzmanlar 25 baz puanlık artırım bekliyordu. Analistler marjinal fonlama ve gecelik borçlanma faiz oranlarının ise sabit bırakılacağı tahmin ediyordu. Açıklanan kararlar sonrası tansiyonu düşen dolar 3.4215’ten 3.3680’e kadar geriledi. Ancak dolar, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakereleri geçici dondurmasının ardından yeniden hareketlendi. Dolar, 3.4420 seviyesini görerek yeni rekorunu kırdı. Merkez Bankası son olarak Ocak 2014’te politika faizini yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. 2014 Ocak ayında kurdaki hareketler nedeniyle olağanüstü PPK toplantısı yapılmıştı. 

MERKEZ HASSAS

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Merkez Bankası’ndan bu hareketin hiç beklenmediğini söyleyerek “Karar Merkez Bankası’nın TL’deki değer kaybına hassas olduğunu gösteriyor” dedi. Önümüzdeki dönemde şahin tutumun devam edeceğine yönelik doğrudan bir ipucu olmadığını söyleyen Kömürcüoğlu, “Bardağın dolu tarafını görmek isteyenler için; kur üzerindeki baskı devam eder ve enflasyon beklentilerinde bozulma sürerse Merkez Bankası’ndan yeni adımlar gelebilir” dedi.

‘DAHA BÜYÜK FAİZ ARTIRIMI İÇİN MANİPÜLE HABERLER GELECEK’

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma tavsiye kararının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada “AP müzakereleri dondurma tavsiye kararı ile aynı dakikalarda politika faiz artışı haberi; bundan sonra daha büyük oranlı faiz artırımına gerekçe yaratmak için manipüle haberler olacak. Türkiye’ye geçmişte aynı oyun oynandı. Daha önce yapılan sert faiz artışları yanlış para politikalarıydı. Kamunun, Bankacılık sektörünün, bireylerin döviz sorunu yok, aksine döviz borcu olmayan hanehalkının 150 milyar doları var. Bankalar yabancı para cinsi borçlarını yenilemekte sorun yaşamıyor. Kur artışı ekonomiye belirli bir yük getiriyor ancak tehdit eder boyutta değil. Döviz kuruna bağlı fiyat artışlarının TCMB enflasyon tahminlerine yönelik bir sıkıntı oluşturmuyor, kur artışının etkisi bir defalıktır. AB mülteci sorununu enerji meselesini pazar kaybını Türkiye olmadan çözemez, AP’nin bugün üyeliğin dondurulması oylaması akıl tutulması. 14 Aralık’ta FED kararı, 20 Ocak’ta Trump göreve başlamasıyla Türkiye açısından her şey normal seyrine dönecek  kur/ekonomi pozitif ayrışacak” dedi. Gedikli “Günlük kur hareketlerine bakarak koskoca güçlü Türkiye ekonomisi ile ilgili karar almak doğru değil, ‘yetmez, faiz artışına devam’ demenin kapısı açıldı” diye konuştu.

‘YALNIZ DEĞİLİZ’

Dolar yılbaşından bu yana  tüm dünyada yükseliyor. Türk Lirası yıl başından bu yana yüzde 14.8 değer kaybederken TL ile benzer para birimleri de yüzde 1 ila yüzde 10 arasında değer kaybı yaşadı. Dolardaki artışı değerlendiren Morgan Stanley’in Türkiye eski CEO’su Kaan Sarıaydın STAR’a yaptığı açıklamada şu anda küresel rüzgarin çok ciddi estiğini belirterek “Dolar tüm dünyada ciddi yükseliyor. Kriz var. Yalnız değiliz” dedi.  Doların dünyada yüzde 20-30 daha yükseleceğini belirten Sarıaydın “Euro/dolar kuru da çözülüyor. Euro düşecek” derken ilginç bir de öngörüde bulundu. Sarıaydın “AB dağılmaya gidiyor. AB kalmayacak” dedi.

Yılbaşından bu yana hangi ülkenin parası ne kadar düştü?

Ülke   parası Değ. (%)

Mısır   Poundu -55,6

Nijerya  Nairası -34,6

Meksika  Pezosu  -16,6

Arjantin   Pezosu -16,2

İngiliz  Sterlini -15,7

Türk Lirası -13,8

İsveç  Kronu -8,3

Ukrayna  Hryvnia -6,3

Çin  Yuanı -5,8

Polonya  Zlotisi -5,6

Yeni Zelanda  Doları -3,3

Hindistan  Rupisi -3,2

Malezya  Ringiti -2,9

Çek Kronu  -2,2

Euro -2,2

İŞ DÜNYASI: KABUL ETMİYORUZ

Avrupa Parlamentosu’nda dün yapılan oylamadan Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak durdurulmasına yönelik çıkan kararı değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Oylamadan çıkan bu sonuç, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilişkilerde tek taraflı, Avrupa vizyonu ile örtüşmeyen bir bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor. Oylamadan çıkan sonuç kadar farklı başlıklar altında yapılan eleştirilerin de ciddi anlamda kısır düşüncelerin yansıması olduğunu görüyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye getirmiş olduğu eleştirileri reddediyoruz” dedi.

İstanbul tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de “Avrupa Birliği siyasal anlamda bize sıkıntı çıkarmaya devam ediyor. Kararı tümüyle siyasi bir karar olarak görüyorum ve kabul etmiyorum. 50 yıllık süreçte AB ile siyasal anlamda gelgitlerimiz oldu. Ancak ekonomik anlamda çok sağlıklı bir iş birliği süreci yaşadık” diye konuştu.


Bu haber 1,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,781 µs