En Sıcak Konular

Pestisit kalıntı limitlerine düzenleme

25 Kasım 2016 14:21 tsi
Pestisit kalıntı limitlerine düzenleme Tüketicinin korunmasını sağlamak üzere, bitkisel ve hayvansal orijinli gıdalarda pestisit kalıntılarının maksimum limitlerine ilişkin uygulama usul ve esasları belirlendi.

Pestisit kalıntı limitlerine düzenleme

Dünya 

Tüketicinin korunmasını sağlamak üzere, bitkisel ve hayvansal orijinli gıdalarda pestisit kalıntılarının maksimum limitlerine ilişkin uygulama usul ve esasları belirlendi.

Tüketicinin korunmasını sağlamak üzere, bitkisel ve hayvansal orijinli gıdalarda pestisit (zirai mücadele uygulamalarında kullanılan her türlü kimyasal madde) kalıntılarının maksimum limitlerine ilişkin uygulama usul ve esasları belirlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, pestisit kalıntısı bulunabilen taze, işlenmiş veya kompozit gıdalarda kullanılan, taze, dondurulmuş veya sert kabuklu meyveler, taze veya dondurulmuş sebzeler, baklagiller, yağlı tohumlar ve meyveler, tahıllar, çay, kahve, bitkisel infüzyonlar, kakao ve keçiboynuzu, şerbetçi otu, baharat, şeker bitkileri, hayvansal ürünlerle (kara hayvanları) bu ürünlerden elde edilen işlenmiş gıdaları kapsıyor.

Bebek formülleri, bebek ve küçük çocuk ek gıdalarıyla ilgili mevzuat hükümleri saklı kalacak şekilde uygulanacak olan yönetmelik, belirlenen gıda dışındaki ürünlerin üretilmesi, bitki çoğaltım materyali, aktif maddelerin ilgili mevzuat çerçevesinde onaylanması amacıyla kullanılan ürünler açısından geçerli olmayacak.

Pestisitler için maksimum kalıntı limiti, tespit edilen miktar esas alınarak belirlenecek ve değerlendirme yapılacak. Bitkisel ve hayvansal ürünler için bulunan analiz sonucu, uygulama esaslarına göre belirlenmiş maksimum kalıntı limiti değerlerini aşamayacak.

Yönetmelikte belirtilen maksimum kalıntı limitlerine göre uygun olmayan pestisit kalıntı değerine sahip taze veya işlenmiş bir ürün, maksimum kalıntı limitleri düşürülmek üzere kendisiyle aynı veya diğer ürünlerle karıştırılarak veya işlenerek piyasaya arz edilemeyecek.

Yönetmeliğe aykırı davrananlar hakkında idari yaptırım uygulanacak.

Bitkisel ve Hayvansal Gıdalardaki Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Hakkındaki Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak hazırlanan yönetmelik ile 25 Ağustos 2014 tarihli ve 29099 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, "Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.

Uygulama ve son uygulama tarihleri belirlenmemiş pestisitler için yeni yönetmeliğe, 31 Aralık'a kadar uyum sağlanacak.


Bu haber 1,316 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,202 µs