En Sıcak Konular

Dolarda güçlenme devam ediyor

3 Ocak 2017 09:34 tsi
Dolarda güçlenme devam ediyor Global olarak değerlenen dolar, TL karşısında 3.54 seviyesinin üzerine çıktı.

Dolarda güçlenme devam ediyor

Dünya 

Global olarak değerlenen dolar, TL karşısında 3.54 seviyesinin üzerine çıktı.

Noel tatili ve yeni yıl nedeniyle bir kaç haftadır yaşanan yeni pozisyon alma isteksizliğinin ve düşük hacimli işlemlerin bugünden itibaren son bulması beklenirken, küresel piyasalar enflasyon verileri ve Hazine ihalelerinde yabancı ilgisi takip edilecek.

Küresel piyasalarda doların altı büyük para birimi karşısındaki hareketini takip eden dolar endeksi yeni yıla yüzde 0.5 yükselişle başlarken, ABD'de faizlerin artacağı beklentileri endeksin yükselişine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Dolardaki değer kazancı gelişmekte olan ülkelerin genelinde olduğu gibi dolar/TL'yi yukarı yönlü etkilemeye devam ediyor.

TL, 2016 yılını dolar karşısında yüzde 17 civarında değer kaybı ile tamamladıktan sonra dün artan güvenlik endişeleri ve dolardaki değer kazancı ile yönünü yukarı çevirdi. Dün akşam saatlerinde 3.54'ün hemen altında olan dolar/TL bu sabah 3.5352/3.5393 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.62 civarındaki sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.6229/3.6252; dün akşam 3.7050 civarındaki euro/TL ise bu sabah 3.7085/3.7115 seviyesindeydi.

İhale ve enflasyon verileri izlenecek

Hazine dün düzenlediği iki ihalenin ardından bugün de iki ihale düzenlenecek. Dünkü ihalelerde küresel piyasalardaki tatillerin etkisi ve tahvillerin daha çok lokallere hitap etmesi nedeniyle başta piyasa yapıcılar olmak üzere lokal taleple karşılaşıldı. Bankacılar bunun beklenen bir gelişme olduğunu söylediler.

Ocak ayında toplam 11.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 8.4 milyar TL'si piyasadan toplam 11.4 milyar TL iç borçlanma planlayan Hazine dün yaklaşık 3.2 milyar TL'si piyasadan 4.2 milyar TL borçlandı.

Dünkü ihalelerin ardından Hazine bugün 22 Eylül 2021 itfalı altı ayda bir yüzde 4.60 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ve 11 Şubat 2026 itfalı altı ayda bir yüzde 5.30 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil yeniden ihraç edecek.

Bir bankanın bono masası yetkilisi, "Bugün hem enflasyon verileri hem de Hazine ihaleleri önemli. Dünkü kağıtlar daha çok lokallere hitap ediyordu ki ihalelerin sonucuna baktığımızda büyük oranda lokal ağırlıklı bir talep ve satış gördük. Borçlanma oldukça başarılı. Bugün ise hem lokallere hem de daha çok yabancılara hitap eden ihaleler var. Yüklü itfa döneminde yabancıların talebi çok önemli. Enflasyon verileri de önemli olacak" dedi.

Reuters'ın 16 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Aralık'ta medyan bazında 0.93 artış beklenirken, yıl sonu enflasyonu ise Aralık verilerinin beklentilere paralel gelmesi halinde TCMB'nin yılsonu tahmini olan yüzde 7.50'nin bir miktar üzerinde yüzde 7.77 seviyesinde yılı tamamlamış olacak.

Güvenlik endişeleri kura yansıyor

İstanbul'da yeni yıl kutlamalarının yapıldığı bir gece kulübüne giren silahlı saldırganın kulüpte bulunanlara ateş açması sonucu 39 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan olay yerinden kaçarken, saldırıyı İslam Devleti örgütü üstlendi.

Yetkililer ölenler arasında Suudi Arabistan, Fas, Lübnan, Libya, İsrail vatandaşlarının yanı sıra Belçika-Türkiye ve Fransa-Tunus çifte vatandaşı iki kişinin de bulunduğunu belirtti. Suudi Arabistan'da yayınlanan al-Riyadh gazetesi beş vatandaşın öldüğünü belirtirken, Fransa üç vatandaşının yaralandığını belirtti.

Piyasaların gündemi

Küresel piyasalarda tatillerin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla birlikte piyasaların gündemi de şekillenmeye başladı.

Piyasalarda ilk olarak Cuma günü açıklanacak ABD tarımdışı istihdam verisi izlenecek. Diğer taraftan 20 Ocak'ta Donald Trump'ın ABD başkanlığını devralması, 27 Ocak'ta ise Fitch'in kredi notu değerlendirmesi ilk etapta izlenecek önemli gelişmeler olacak.


Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,076 µs