En Sıcak Konular

Analistler, Merkez'in adımlarını yorumladı

13 Ocak 2017 13:50 tsi
Analistler, Merkez'in adımlarını yorumladı TCMB'nin dün ve bugünkü hamlesini değerlendiren analistler, hamlenin sadece kısa vadede etkili olabileceği öngörüsünde bulundu.

Analistler, Merkez'in adımlarını yorumladı

Dünya 

TCMB'nin dün ve bugünkü hamlesini değerlendiren analistler, hamlenin sadece kısa vadede etkili olabileceği öngörüsünde bulundu.

Bugünde Merkez Bankası TL likiditesini kısarak yükselişin önüne geçmeye yönelik miktar yöntemiyle haftalık repo ihalesi açmayacağını duyurdu. Kararın ardından TL'de bir miktar toparlanma kaydedilirken geri çekilme yaşayan paritede devamında tekrar yükselişler gözlemlendi.

Konuyla ilgili olarak alçıklama yapan analistler TCMB'nin hamlesinin kısa vadede etkili olabileceğini belirtti.

'Hasar tespiti için erken'

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, kurun oturduğu belli bir bant olmadığını ve Türk Lirası lehine bir trend öngörmenin zor olduğunu söyledi.

Erkan, "Bir hasar tespiti için erken olduğunu düşünüyoruz, çünkü kurun oturduğu belli bir bant yok. Günlük, iki günlük, haftalık değişimler çok fazla. Kurun gerilediği seviyeler aşağı yukarı iki üç gün öncesinin seviyeleri. Biz ana hareketlerin halen yukarıya doğru olabileceğini düşünüyoruz. Geniş resimde anayasa süreci, TCMB faiz kararı ve Fitch not açıklaması gibi 3 lokal gelişme lira açısından belirleyici olacaktır" diye konuştu.

'Merkez'in etkisi uzun sürmez'

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, yaptığı açıklamada, siyasi belirsizliğin devam etmesi durumunda ve TCMB’nin, siyasi baskı nedeniyle atılması gereken adımları atamadığı yönünde piyasalarda oluşan düşünceyi kırmadığı sürece, kısa vadeli likidite kısıcı önemlerin etkisinin uzun olmayacağını dile getirdi.

Ümüt, "Dolayısıyla siyaset ve TCMB koordineli çalışmalı ve piyasalarda oluşan negatif beklentileri kırmalıdır. Sonuçta TL’de yaşanan değer kaybı TL'ye olan talebin zayıflamasının bir sonucu. Yani TL’nin cazibesini artırılması gerekiyor" dedi.

Kısa vadede satış baskını hafifletebilir

Odeabank analistleri tarafından yapılan açıklamada, "Küresel piyasalarda risk iştahı bir miktar zayıflarken Türk finansal varlıklarda toparlanma kaydedildi. Bu toparlanmada TCMB'nin aldığı karar ve verdiği sinyaller ile politikacılardan gelen mesajların etkili olduğu görülüyor" denildi.

Banka analistleri, "TCMB dün haftalık repo ihalesi açmayarak likidite duruşunu daha da sıkılaştırdı. Bununla birlikte, basına yansıyan haberlerde TCMB'nin bankaları geç likidite penceresinden fonlayarak gecelik faizleri yüzde 10.00'a yükseltebileceği ve gerekmesi halinde dövize doğrudan satış müdahalesi yapabileceği belirtiliyor. Bu gelişmeler kısa vadede Türk finansal varlıklar üzerindeki satış baskısını hafifletebilecek olsa da, orta vadede negatif ayrışmanın kalıcı olarak sona erebilmesi için TCMB'nin 24 Ocak'taki PPK toplantısında faiz koridorunu ciddi şekilde genişletmesi gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.


Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,954 µs