En Sıcak Konular

Karma sınıflar eğitime katkı sağlayacak

8 Kasım 2017 10:08 tsi
Karma sınıflar eğitime katkı sağlayacak Liseye geçişte TEOG yerine uygulanacak yeni sistemin artı ve eksilerini eğitimciler değerlendirdi. Uzmanlar, yeni sistemle oluşacak karma sınıfların eğitim ve öğretime büyük katkı sağlayacağını düşünürken soru sayısının arttırılması gerektiği konusunda da

Karma sınıflar eğitime katkı sağlayacak

Star

Liseye geçişte TEOG yerine uygulanacak yeni sistemin artı ve eksilerini eğitimciler değerlendirdi. Uzmanlar, yeni sistemle oluşacak karma sınıfların eğitim ve öğretime büyük katkı sağlayacağını düşünürken soru sayısının arttırılması gerektiği konusunda da birleşti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ekizinci sınıfta okuyan 1 milyon 200 bin öğrencinin isteğe bağlı olarak gireceği Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi’ni pazar günü açıkladı. Yeni sistemde proje okullarda eğitim almak isteyen öğrenciler 90 dakikada 60 soru yanıtlayacak. Yeni sisteme genel olarak olumlu yaklaşan uzmanlar sınavdaki soru sayısının azlığı ve dağılımı konusunda eleştirilerde bulundu. Eğitimci Lokman Durak, Adil Kurt ve Nazik Kösegil yeni sistemin avantajlarını ve dezavantajlarını anlattı. 

Lokman Durak / Uğur Okulları

Okullara yığılma azalacak

Adrese dayalı öğrencilerin yerleştirme sistemi popüler okullara yığılmayı önleyecektir. Sahte adres kayıtlarında artış olacağı düşüncesi nüfus müdürlüklerinin gerekli hassasiyeti göstereceği için yersizdir. Ayrıca yeni sınav sisteminin zorunlu olmaması öğrenci ve velilerde stresi azaltacaktır. Bir diğer önemli konu da 60 sorunun başarıyı ölçmekte yetersiz kalacağıdır. Çünkü 6,7 ve 8’inci sınıfın konularını içeren bu sınavın soru dağılımının hangi dersten, ne kadar olacağını bilememek başarı ölçümünü zorlaştıracaktır. 

Adil Kurt / Uğur Okulları

Notun önemi artacak

Sınavlara giren 65 bin kadar öğrenci proje liselerinde eğitim görecek. Diğer 1 milyon 200 bin öğrenciler adreslerine yakın liselerde okuyacak. Kayıtlarda öğrencinin performansına bakılacağı için okul başarı notu önem kazanacak. Yeni sistem okullar arasındaki eşitsizliği de giderecek. Sınıflardaki seviyelendirmelerin de kaldırılması olumlu oldu. Karma, heterojen sınıfların oluşması eğitime ve öğrenmeye büyük katkı sağlayacak. Daha iyi bir ölçme değerlendirme için 60 yerine 120 soru sorulması daha rahat olurdu.

Nazik Kösegil / Nişantaşı Üniversitesi 

Sistemin tıkanan yanı gözükmüyor

Teoride baktığımız zaman sistemin tıkanan hiçbir yanı gözükmüyor. Çünkü sınavla öğrenci alan okullar var, adrese göre öğrenci alan okullar ve yabancı özel okullar var. En büyük artı sınav zorunluluğunun kalkması. Anadolu liselerinin kontenjanlarının artırılıp, sınavdaki soru sayısında değişikliğe gidilmeli. Öte yandan 8’inci sınıf müfredatının yanısıra 6 ve 7’nci sınıf ders konularının da sınava dahil edilmesi öğrenciyi zorlayacak. 



Bu haber 1,385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,445 µs