En Sıcak Konular

Akkim, 5 yılda 300 milyon dolarlık yatırım yapacak

26 Aralık 2017 16:21 tsi
Akkim, 5 yılda 300 milyon dolarlık yatırım yapacak Şirket, bu yatırımın yaklaşık yarısıyla şirketler alarak bünyesine katacak.

Akkim, 5 yılda 300 milyon dolarlık yatırım yapacak

Dünya 

İnorganik büyümeye ağırlık veren Ak-Kim 5 yıl içerisinde 300 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirket, bu yatırımın yaklaşık yarısıyla şirketler alarak bünyesine katacak.

Kimya sektöründe birçok alanda faaliyet gösterdiklerini anlatan Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, kısa vadede 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.

Mevcut yatırımın inorganik büyüme çerçevesinde gerçekleşeceğine dikkat çeken Kipri, “Bu yatırımların yarıya yakını şirket satın almaları ile gerçekleşecek. Ak-Kim bünyesinde ise mevcut işlerimize entegre konularda performans kimyasallarında, kağıt ve madenle ilgili alanlarda bir takım yatırım planlarımız var” şeklinde konuştu. 2017’de geçen seneye göre yüzde 20 dolayında bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Kipri, “Bu büyümenin önemli bir bölümünü satın aldığımız şirketlerle gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Üretimin yüzde 30’unu 70 ülkeye ihraç ediyor

Bine aşkın ürünü 800 bin ton kapasite ile ürettiklerini bildiren Kipri, “Yalova’daki fabrikamızda 600 bin ton kapasite ile üretim yapıyoruz. Burada ürettiklerimizin yaklaşık yüzde 30’luk bölümünü 70 ülkeye ihraç ediyoruz. Önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız 300 milyon dolarlık yatırımın önemli bir kısmını yine Yalova’da gerçekleştireceğiz” dedi. Ar-Ge merkezlerinin 5 milyon TL’lik yatırımla kurulduğunu anımsatan Kipri, 2 bin 300 metrekarelik alanda Ar-Ge faaliyetlerinin devam ettiğini anlattı. Ar-Ge merkezlerinde 60 çalışanın istihdam edildiğine dikkat çeken Kipri, “Ar-Ge çalışanlarımız sayesinde 2023 yılında 750 milyon dolar ciro hedefimize her geçen gün bir adım daha yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Zırh ve çelik yeleklere yönelik çalışmalar yapılıyor

Suyun geri kazanılması konusunda dünyada dünya da ultrafiltrasyon modülü üretebilen 7 civarında global şirketin bulunduğuna vurgu yapan Kipri, “Türkiye ve çevre ülkelerdeki ilk ve tek üretici konumundayız. Biz üretmeden önce tamamı ithal gelen bu üründe yüzde 60 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Koç üniversitesi ile birlikte yeni kurdukları araştırma merkezinde bor tabanlı ürünler üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Kipri, “Bu projede bir partnerimizde Nurol Savunma Sanayii. Birlikte gerçekleştireceğimiz ürünler zırh ve çelik alanında yeleklerde kullanılacak” şeklinde konuştu. Kipri yapı kimyasalları alanında tünellerin daha hızlı açılmasına katkı sağladıklarını anlatarak, “Tekstil alanında birçok proseste ürünlerimiz mevcut. Asfalt malzemeleri için geliştirdiğimiz katkı maddesi ile yolların daha geç eskimesine katkı sağlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

İhracatta üçüncü cari açıkta enerjiden sonra ikinci

Türkiye’de kimya sektöründe 300 bin kişi istihdam sağladığını ve bu rakamın dolaylı istihdamla beraber artığını belirten Kipri, mevcut rakamın imalat sanayisinin yaklaşık yüzde 9’una tekabül ettiğini bildirdi. Kimya sektöründe ön plana çıkan sorunun ana hammadde de yurt dışına bağımlılık olduğunu dile getiren Kipri, “Türkiye’de yaklaşık 25-30 milyar dolar civarında kimyasal madde üretimi var. Ancak 40 milyar dolar civarında da ithalat var sektör yaklaşık 25 milyar dolar cari açık veriyor. Bu rakamlara baktığımız zaman enerjiden sonra cari açık veren ikinci sektör konumundayız. 2023 için önlem alınmazsa buradaki car açık rakamı 50 milyar doları bulacak” diye konuştu. Sektör ihracatının yaklaşık 14-15 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çeken Kipri, “Sektör olarak ihracatta otomotiv ve tekstilden sonra üçüncüyüz. Bunu kapatabilmek için Ar-Ge ve inovasyona, büyük petro-kimya yatırımlarına ihtiyaç duyulmakta” dedi.



Bu haber 1,515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,532 µs