En Sıcak Konular

İşsiz çok, ara eleman yok

17 Ekim 2010 11:43 tsi
İşsiz çok, ara eleman yok ATO Başkanı Sinan Aygün, TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olduğunu hatırlatarak Türkiye’de sanayicinin ara eleman bulamadığını kaydetti.

İşsiz çok, ara eleman yok 
Anayurt
   
ATO Başkanı Sinan Aygün, TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olduğunu hatırlatarak Türkiye’de sanayicinin ara eleman bulamadığını kaydetti. 
 
Aygün, 350 bini “acil” olmak üzere 1 milyon 200 bin ila 1.5 milyon arasında kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu ve Filipinler-Küba gibi ülkelerden teknisyen ithal edildiğini bildirdi.

ATO Başkanı Aygün, inşaat, enerji ve otomotiv gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, turizm, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe büyüdüğünü ifade etti.

Aygün, 350 bini “acil” olmak üzere 1 milyon 200 bin ila 1.5 milyon arasında kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. İnşaat, enerji ve otomotiv gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, turizm, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe büyüdüğünü ifade eden Aygün, “Nitelikli ara eleman sıkıntısı memleket meselesi haline geldi” uyarısında bulundu.
 
Nitelikli ara eleman ihtiyacının tekstil sektöründe 10 bin, otomotiv sektöründe 60 bin, inşaat sektöründe 10 bin, sağlık sektöründe ise 50 bin rakamına ulaştığını bildiren Aygün, “Ara eleman sıkıntısı yüzünden bazı sektörlerde işler yürümüyor. Sanayimiz ağır darbe yiyor. Kalifiye eleman bulamadığı için pek çok sanayici işini büyütmekten korkuyor” dedi.

Aygün, otel kat görevlisi, garson, tıbbi sekreter, dişçi asistanı, eczacı kalfası, stilist, oto camcısı, tornacı, eczacı kalfası, kepçe operatörü, kalıpçı, sıvacı, büz ustası, fayansçı, parkeci, sistire ustası, çatı ustası, klimacı, döşemeci, ütücü, overlokçu, perdeci, frezeci, grafiker gibi 160 meslek dalında nitelikli ara elemana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Türkiye’nin genç ve dinamik fakat vasıfsız insan gücü cenneti haline geldiğini vurgulayan Aygün, iş başvurusunda bulunanların çoğunun “Ne iş olsa yaparım” dediklerini kaydetti. Aygün, “Bu sözün hiçbir gerçekçiliği yok. Eğitimi olmayan biri kepçe operatörü olarak çalışamaz. Klima tamir edemez, tornacılık yapamaz. Bu tür işler özel eğitim almak gerekir” dedi.

Nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayamayan sanayicinin Filipinler, Küba, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelere yöneldiğini belirten Aygün, “Çin’den ara eleman ithal edecek hale geldik diye uyarmıştık. Maalesef gerçek oldu. Türk firmalarının yurtdışı projelerinde Filipinli, Kübalı, Hintli, Endonezyalı ve Pakistanlı kaynakçılar ve teknisyenler istihdam ediliyor” dedi.

Aygün, Türkiye’deki ara elemanların Türk firmalarının yurtdışı projelerinde yer alamamalarının “uluslararası sertifikalarının bulunmaması” ve “yabancı dil bilmemeleri”nden kaynaklandığını kaydetti. Önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarının artmasıyla birlikte bu alanda çok sayıda ara elemana ihtiyaç olacağını ifade eden Aygün, “Meslek liselerimiz gençleri, ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirmeli. Meslek sahibi olmayanlar kendilerini yetiştirmeli” diye konuştu.

Bazı illerde İş-Kur’un İl Milli Eğitim müdürlükleri ya da meslek örgütlerinin işbirliği ile eğitim kursları düzenlediğini belirten Aygün, gençlere bu kurslara katılmalarını tavsiye etti. Türkiye’de mesleki okullara önem verilmediğini belirten Aygün, “Meslek liseleri reel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştiremiyor” dedi.

Aygün, eğitim politikaları oluşturulurken Türk sanayisinin ihtiyaçlarını da hesaba katmak gerektiğini bildirdi. Nitelik işgücü sorununu çözmede meslek liselerinin hayati önem taşıdığını belirten Aygün, Avrupa ülkelerinde mühendisten çok ara eleman yetiştirilmesine önem verildiğini, özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa’da öğrencilerin mesleki eğitime teşvik edildiğini bildirdi.

Aygün, “Meslek liselerinin ve üniversitelerin ders programlarının belirlenmesinde reel sektöründe de söz sahibi olması lazım. İhtiyacın ne olduğunu biz daha iyi biliyoruz” dedi. Mevcut meslek liselerinden mezun olan gençlerin yeni model makine ve ekipmanları kullanamadıklarını kaydeden Aygün, “Meslek liseleri sanayi bölgelerinde kurulsun.

Okulda teorik eğitim gören öğrenci sanayide stajını yapsın, yeni makinaları kullanmayı öğrensin” dedi. Aygün, ailelere de, diplomalı işsiz olmamaları için çocuklarını mesleki eğitime yönlendirmeleri çağrısında bulundu.
 



Bu haber 1,637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,002 µs