En Sıcak Konular

Yollarda kalmamanız için 10 tavsiye

12 Aralık 2010 08:02 tsi
Yollarda kalmamanız için 10 tavsiye Kış artık en şiddetli günlerinde. Aracınızla yolda kalmamak için bazı küçük önlemler almanın vakti. Kışın karlı, buzlu, yağmurlu ve çamurlu havada yolda kalma çilesine karşı tedbirler almanız şart:

Yollarda kalmamanız için 10 tavsiye 
Zaman
Kış artık en şiddetli günlerinde. Aracınızla yolda kalmamak için bazı küçük önlemler almanın vakti. Kışın karlı, buzlu, yağmurlu ve çamurlu havada yolda kalma çilesine karşı tedbirler almanız şart:

Kışın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde sürücüler otomobilleriyle ilgili daha dikkatli olmak zorunda. Kışın, sıcak havalara göre kaza riski daha çok bilinçsiz kullanım ve teknik yetersizlik gibi nedenlerle artıyor. Araçlar üzerinde yapılacak birkaç bakım ve araç üzerine alınacak bazı teknik ekipmanlar kış günlerinde sürüş güvenliğinizi artırmaya yetiyor. İşte 10 maddede otomobillerin kış hazırlığı...

1- Motor suyuna mutlaka antifiriz koyun, böylece özellikle hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda motor çatlaması gibi bir sorun yaşamanızı önler.

2- Hava filtresi, genellikle kışa girerken temizlenmesi ya da yenilenmesi gereken parçalardan biridir. Motorun çekişinin düşmesini önler.

3- Motor, şanzıman ve fren yağlarını kontrol edin, eksikse tamamlayın/tamamlatın.

4- Silecek suyuna havalar soğumadan antifiriz ya da benzeri donma derecesini düşüren madde ekleyin, özellikle hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü ortamda yağış sonrası silecek suyunun donması, sürüşü imkânsız kılar, sıcak su eklemek çözüm değildir, eklenen su da bir süre sonra donar.

5- Yaz günlerinde ihtiyacınız olmayan arka cam rezistansı, ayna rezistansları kışın hayati bir önem kazanır. Özellikle arka cam rezistansının mutlaka çalışıyor olması gerekir.

6- Klima ya da klimasız araçlarda kalorifer kışın içeride sadece ısınma değil, güvenli sürüş açısından ihtiyacınız olan ekipmanlardan biridir. Özellikle araca ilk binildiğinde yola çıkmadan ön camda oluşan buğunun temizlenmesi gerekir.

7- Akü sık olmasa da kışın oksitlenerek sisteme elektrik geçişini kesebilir, bir fırçayla kutup başlarındaki oksit temizlenebilir, suyunu eksik bırakmamak gereklidir.

8- Lastikler, kışın araç üzerinde en fazla dikkat edilecek noktadır. Lastik dişleri kontrol edilmeli, eski ise yeni lastikler takılmalıdır. Bir de sadece kar için değil, havanın 7 derecenin altına düştüğü ortamlarda mümkünse kış lastiği kullanmak sürüş güvenliğini artıracaktır. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda yıpranmış lastiklerle yola çıkmamak emniyet açısından önemli.

9- Kar uyarısı yapıldığı andan itibaren aracın bagajında zincir bulundurmak lazım. Çünkü özellikle son yıllarda aniden bastıran kar yağışı yolların birden karla kaplanmasına, ara sokaklardan araçların çıkışının imkânsız hale gelmesine neden olabiliyor.

10- Kış mevsiminde araç bagajında ilaveten, yolda kalma durumları için gerekebileceği hesaba katılarak ısınmayı sağlayacak küçük bir battaniye, bir iki litre temiz su, biraz bisküvi vs. türünden gıda, el feneri, kar küreyen küçük bir spatula, reflektör bulundurulmalı.



Bu haber 1,537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,073 µs