En Sıcak Konular

Vekilin yıpranma hakkı yoruma açık

8 Nisan 2008 21:58 tsi
Vekilin yıpranma hakkı yoruma açık DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, bir mukteza ile vekillerin yıpranma hakkının devam ettirilebileceğini söyledi.

Vekilin yıpranma hakkı yoruma açık
Radikal

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, bir mukteza ile vekillerin yıpranma hakkının devam ettirilebileceğini söyledi.
 
DSP'li Harun Öztürk, sosyal güvenlik yasa tasarısında gazetecilerin, pilotların, makinistlerin yıpranma hakkı kaldırılırken, milletvekillerinin yıpranma hakkı konusunun 'yoruma açık' bırakıldığını iddia etti

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yıpranma hakkı kaldırılan çalışanlardan gelen eleştirilere, "Sadece sizinkini değil, milletvekillerininkini de kaldırıyoruz" yanıtını verirken, DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, milletvekillerinin yıpranma hakkı konusunun sosyal güvenlik tasarısında yoruma açık bırakıldığını söyledi.
Sosyal güvenlik yasa tasarısıyla gazetecilerin yanı sıra gemiciler, pilotlar, hostesler, makinistler, gardiyanlar, PTT dağıtıcıları, zırai mücadele ve karantinada çalışanlar ile veterinerler, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının kamuoyunda 'yıpranma payı' olarak bilinen fiili hizmet zamları kaldırılıyor.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yıpranma hakları kaldırılan meslek örgütlerinden gelen eleştirileri yanıtlarken sürekli, sadece sayılan mesleklerde değil, milletvekillerinin de yıpranma haklarının kaldırıldığını belirterek, tepkileri yumuşatmaya çalışıyor.

'Mukteza ile devam eder'
Öztürk, vekillerin yıpranma hakkının kaldırılıp kaldırılmadığı hususunun yoruma açık olduğunu, maddenin uygulanması sırasında Maliye Bakanlığı ya da Devlet Personel Başkanlığı'ndan alınacak bir mukteza (görüş yazısı) ile vekillerin yıpranma hakkının devam ettirilebileceğini söyledi.
Tasarıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen Geçici 7. Madde, yıpranma hakkıyla ilgili değişiklik hükmüne ilişkin geçiş hükümlerini düzenliyor. Hem eski kanuna, hem de yeni kanuna göre, yıpranma hakkından yararlanabilmek için en az 3600 gün, yani 10 yıl çalışmış olma şartı aranıyor. TBMM'ye sunulan tasarıda, fiili hizmet zammı kapsamından çıkartılanların daha önce ne kadar süre çalıştıklarına bakılmaksızın, 10 yıldan az çalışmalarına tekabül eden yıpranma hakkından yararlanabilecekleri hükmü getirildi.
Fiili hizmet zammı uygulaması devam eden kişilerin 10 yıllık sürelerinin hesabında ise eski kanunda çalıştıkları sürelerin dikkate alınacağı öngörüldü.
Fakat tasarının TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, milletvekilleri ikinci gruba, yani fiili hizmet zammı uygulamasından yararlanmaya devam edeceklere ilişkin konulan geçiş hükümlerine dahil edildi.
Aslında tasarının hiçbir yerinde milletvekilleri için yıpranma hakkının devam edeceği açık bir şekilde yer almıyor. Fakat 10 yıl koşulu açısından, yıpranma hakkı devam edenlerle ilgili hükümlere tabi olmalarının ileride milletvekillerinin yıpranma hakkının devam ettirilmesine olanak sağlayacağı belirtiliyor.


Öztürk iki kez uyardı
DSP'li Harun Öztürk, tasarıdaki bu çelişki konusunda hem komisyonda, hem de Genel Kurul'daki görüşmelerde uyarıda bulundu. Öztürk, "Bu maddenin yazılış biçimi ileride bir mukteza almak suretiyle milletvekillerinin de yıpranma tazminatlarının devam ettiği noktasına kadar götürülebilir" diye konuştu. Öztürk, uygulamanın nasıl olacağını şöyle anlattı:
"Emekliliği gelen eski bir vekil ileride 'Benim vekilliğimde geçen süreler fiili hizmet zammına eklenmesi gerekirken eklenmedi' diye itiraz ettiğinde SGK'ya, Maliye Bakanlığı'na ya da Personel Başkanlığı'na görüş sorabilir. O bürokratlar da bu iki farklı maddeden hareketle, 'Yasa koyucu milletvekillerini, fiili hizmet zammı kapsamından çıkartılanlarla birlikte düşünmediğine göre bunların fiili hizmet zammı hakları devam eder' şeklinde görüş verebilirler. Aslında yapılacak şey çok basit. Henüz o madde görüşülmedi. Oraya geldiğimizde, tereddüte yer bırakmayacak şekilde vekilleri, fiili hizmet zammı kapsamından çıkartılan işçilerle aynı maddeye tabi kıldığımızda sorun kalmaz."

 



Bu haber 1,466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,566 µs