En Sıcak Konular

Bu ilçede vatandaş 1 aydır uyku uyumuyor!

25 Mayıs 2012 23:24 tsi
Bu ilçede vatandaş 1 aydır uyku uyumuyor! B yasası çıktı, vatandaşın yıllarca kurduğu tapu hayali kabusa döndü. Emlak değerleri üzerinden bir bedel çıkmasını bekleyen hak sahipleri uçuk rayiç bedellerini görünce uykuları kaçtı.

Bu ilçede vatandaş 1 aydır uyku uyumuyor!
Haber7.com

2B yasası çıktı, vatandaşın yıllarca kurduğu tapu hayali kabusa döndü. Emlak değerleri üzerinden bir bedel çıkmasını bekleyen hak sahipleri uçuk rayiç bedellerini görünce uykuları kaçtı.

İstanbul'un bu ilçesinde yaşayan vatandaşlar 2B ile yatıp 2B ile kalkıyor. Geçtiğimiz ay yasalaşan tasarı kapsamında tapularına kavuşacakları günü hayal eden mülk sahipleri,  rayiç bedeller yüzünden deyim yerindeyse kâbus dolu günler yaşıyor.

Bir zamanlar orman alanı içerisinde yer alan ancak zamanla yerleşimlerden ve doğal etkenlerden dolayı bu vasfını yitirmiş olan alanlar üzerinde bulunan mülk sahiplerinin tek istekleri oturdukları evlerin tapularının kendilerine verilmesiydi. Hükümet bu sorunu gördü ve kolları sıvadı. Geçtiğimiz ay meclisten geçip yasalaşan 'Hazineye Ait Tarım Arazilerin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı" binlerce tapusuz ev sahibini de umutlandırdı.

Ancak yasa kapsamında konuşulan yüzde 50 rayiç bedel yüzde 70'e çıkartılınca tüm hesaplar da ters düz oldu. Hesabını kitabını yüzde 50 rayiç bedel üzerinden yapan hak sahipleri yaşanan yüzde 20'lik artış için, kıyıdaki köşedeki birikimini ve  borç isteyebilecek eş dost durumunu tekrardan gözden geçirirken,  kendisine kredi verebilecek bankaların kapısını da aşındırmaya başladı. Vatandaş, son dakika golü gibi gelen yüzde 20'lik artışı bütçelerine uyarlamaya çalışırken, bu seferde karşılarına çıkan anormal derecede yüksek rayiç bedellerle ikinci kez şoke oldular.

Bazı ilçelerde rayiç bedeller emlak değerinin tam 66 katına kadar çıkarken, İstanbul ve Antalya başta olmak üzere çok sayıda büyük şehirde vatandaş, Maliye'nin belirlediği rayiç bedele itiraz etmeye başladı.

İstanbul'da ise rayiç bedel sıkıntısı en ciddi anlamda 24 bin arazi ile bölgedeki en fazla 2b arazisini sınırlarında barındıran Beykoz'da yaşanıyor. 3 bin 379 hektar 2B arazisi bulunan Beykoz'da 12 bin 500 parselin büyüklüğü bin metrekarenin altında bulunuyor. İlçeye zamanında devlet tarafından kurulan 3 büyük fabrikada çalışmak üzere gelen binlerce kişiye yerleşmeleri için 2B arazileri gösterildi. İşçiler parasını ödeyip aldıkları arazilere evlerini yaparak yıllarca kendilerine tapu verileceği günü beklediler. O gün gelip çattığında ise kendilerine sunulan şartlar ve bedeller onları isyan etme noktasına getirdi.

Çünkü, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ortalama metrekare fiyatını 8.5 lira olarak açıklamasına karşın Beykozlu vatandaşlar, ortalıkta dolaşan metrekare başına 50 ile 1000 lira arasında değişen rakamlar biçildiği söylentisi nedeniyle korku dolu günler yaşıyor.

Yasa hazırlık aşamasında tapularına kavuşacakları için medya ile bu heyecanını paylaşan Beykozlular'ın şu sıralar bu heyecanından eser bile yok. Bu umutsuzlukta medyanın da payı büyük. Çünkü yasa öncesi bölgeye gelip boğaza yakın bölgeleri çekerek, doğrudan olmasa bile  buralar bedavaya verilecek gibi bir algı oluşturarak devletin konu ile ilgili birimlerini ve toplumu da yanlış yönlendirerek bugünün zeminin oluşturulmasına katkıda bulundular.

Ancak durum hiç de öyle değil. Vatandaş 50 - 60 yıl önce bölgeye yerleşmiş  ve bir gün olsun 'Yarın buranın tapusu bedavaya verilir, bende burayı satar köşeyi dönerim' diye düşünmemiş. Zaten böyle düşünmüş olsa bile bunu gerçekleştirmesi de imkansız. Çünkü  tapular belli bir ücret karşılığında verilecek olsa bile bölgede imar yok!. Yapıların bulunduğu araziler tarla vasfında görülüyor. İşte sıkıntıda burada başlıyor... Emlak değeri m2 başına 15 TL olan bir yere rayiç bedel olarak tam 1000 TL'lik bir rakam çıkartıldığı iddia ediliyor. Bu da 200 m2 yeri olan bir kişinin 200 bin TL bedel ödemesi anlamına geliyor.

Aylık geliri bin 500 TL'nin altında olan gelir grubunun yaşadığı bölgede metrekaresi bin liraya çıkan yerler için vatandaşlar bırakın mülklerine biçilecek bedeli ödemeyi, ne kadar rayiç bedel çıkartıldığını öğrenmek için ödemesi gereken 2 bin TL'lik başvuru bedelini bile nasıl ödeyeceğini kara kara düşünürken, şu ana kadar mülkünü satın almak için müracaat eden insan sayısı da ( 24 bin kişiden bin 564 kişi başvuru yaptı ) bunu doğruluyor.

Bu arada fırsatçıların da sahaya indiği ortaya çıktı. Müteahhitlerin ise arsa toplamaya çalıştıkları iddia ediliyor.

Haber7 olarak, ortalıklarda dolaşan rayiç bedeller yüzünden isyan etme noktasına gelen Beykozlular ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ile konuyu yerinde konuştuk.  Vatandaş tarafında bir dokunup bin ah işitirken, Başkan Çelikbilek ise Beykozlulara panik yapmamaları gerektiğini belirterek uyarıda bulundu.v



Bu haber 1,354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,668 µs